fbpx
28 C
Reșița
marți, 16 aprilie 24

Țara fericirii – Finlanda! Nici noi nu stăm prea rău

Pentru al șaptelea an la rând, Finlanda a fost desemnată „țara cea mai fericită“ sau cu oamenii cei mai fericiți din lume. Raportul se bazează pe datele unui sondaj global efectuat în peste 140 de țări. Țările sunt clasate în funcție de fericire pe baza evaluărilor medii ale vieții lor în cei trei ani precedenți, în acest caz, între 2021 și 2023.

Raportul din acest an este primul care include un clasament separat pe grupe de vârstă și aduce vești proaste în ceea ce privește satisfacția vieții în rândul tinerilor din unele părți ale lumii. Fericirea a scăzut atât de mult în rândul tinerilor din America de Nord, încât tinerii din această țară sunt acum mai puțin fericiți decât cei în vârstă. Aceste scoruri scăzute au contribuit la scoaterea Statelor Unite din primele 20 de locuri pe lista generală pentru prima dată de la prima publicare a raportului, în 2012.

Dar scăderea în clasament a SUA și a altor țări s-a datorat și faptului că alte națiuni – în special câteva din Europa de Est – au înregistrat creșteri binevenite în ceea ce privește fericirea.

Raportul analizează șase variabile-cheie pentru a explica evaluările vieții: PIB-ul pe cap de locuitor, sprijinul social, speranța de viață sănătoasă, libertatea, generozitatea și percepția corupției. Vecinii nordici ai Finlandei au obținut, de asemenea, scoruri ridicate, cu Danemarca (nr. 2), Islanda (nr. 3) și Suedia (nr. 4) în primele cinci locuri, iar Norvegia (nr. 7) s-a clasat confortabil în top 10.

România se clasează pe locul 32 în topul celor mai fericite ţări din 143 de ţări. Anul trecut, ţara noastră se afla pe locul 24, potrivit Raportului Mondial al Fericirii. Așa că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când spunem că suntem nefericiți; statisticile spun cu totul altceva. Nu de alta, dar se poate și mai rău!

Sursă foto: jurnalul.ro

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. „Așa că ar trebui să ne gândim de două ori atunci când spunem că suntem nefericiți; statisticile spun cu totul altceva. Nu de alta, dar se poate și mai rău.”

    Da, se poate și mai rău… PSD, PNL, UDMR, PMP, Pro România, ALDE, USR, REPER și să mă scuze ceilalți care nu au fost enumerați mai sus dar care ne-au nenorocit, mai mult sau mai puțin, în toți acești ani post-
    decembriști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei