1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

Tarifele cresc, decidenții se acuză, cetățeanul… plătește

Au trecut 2 săptămâni când majoritatea consilierilor județeni au aprobat o creștere a tarifelor solicitate de operatorul centrului integrat de management al deșeurilor de la Lupac. Cantități mici de deșeuri, costuri mai mari decât veniturile, creșterea tarifelor la carburant și energie electrică, sunt câteva din motivele reașezării prețurilor în sus, cu creșteri cuprinse între 25% la activitatea de sortare și cam 75% la activitatea de tratare mecano-biologică.

Operatorul a cerut, Romeo Dunca a propus, consilierii au aprobat. Probabil nu mai miră pe nimeni astfel de creșteri în condițiile în care cunoaștem trendul ascendent al prețului la carburanți, energie și gaz metan. Atâta doar că într-o postare pe pagina sa de socializare (cred că astfel de postări au preluat rolul conferințelor de presă de altădată) Romeo Dunca scrie:

„În ultimul timp au apărut întrebări îndreptățite, venite de la locuitori din județ, la care trebuie să facă față și să dea răspuns primarii localităților cărăşene. Acestea fac referire la tarifele legate de colectarea și transportul deșeurilor din județ. Deși am explicat motivele la ședința de Consiliu în care s-a aprobat acest demers, mă simt obligat să detaliez încă odată cauzele acestei majorări.

spot_img

Alături de estimarea greșită, termenul extrem de mare în care s-a realizat investiția, adică groapa de gunoi de la Lupac, și fenomenul masiv de depopulare a județului au făcut ca cetățenii să producă sub 60 % din cantitatea de gunoi prezentată ca bază de calcul în contract. Impotența ADI Intercom Deșeuri de a găsi un prestator serios până la finalul anului 2020 a făcut ca odată cu deschiderea deponeului deșeurile din multe zone ale județului să nu fie preluat de operatorul de la Lupac. Ele au rămas pe la marginea localităților sau au fost duse de anumiți primari la deponee din alte județe, la Severin sau Oradea“.

Și acuzele continuă. Puteți citi întreaga declarație a actualului președinte al CJ, Romeo Dunca pe pagina de Facebook a acestuia.

„Nu s-a făcut nimic serios legat de organizarea de licitații corecte cu rezultat mulțumitor și transportul tuturor deșeurilor din județ către deponeul de la Lupac. Ei vor salarii mari și atât, iar când ceva nu e bine au pe cine să dea vina: pe Dunca… Că așa e în politică, în tenis și …în Caraş-Severin!“, își încheie textul președintele Romeo Dunca.

Atâta doar că astfel de acuze nu puteau să rămână fără răspuns din partea celor acuzați. Actualul președinte al ADI Intercom Deșeuri (o organizației non profit din care fac parte toți primarii localităților din județ și reprezentantul CJ, Romeo Dunca) a dorit să-și spună punctul de vedere.

„Nici acum, după 2 ani de când e la conducerea instituției județene, Romeo Dunca nu știe ce rol are ADI Intercom Deșeuri, această asociație non profit, acuzată de el că nu știm să facem profit. Noi doar monitorizăm deșeurile și operatorii care sunt la ora actuală în Caraș-Severin. Noi nu avem în subordine groapa de gunoi de la Lupac. Aceasta e în subordinea Consiliului Județean Ei au construit-o, o bugetează, iar acum îi majorează redevența. Ei sunt implicați direct. Degeaba dă vina pe noi. Din această asociație fac parte toți primarii din județ; noi toți plătim redevențe; noi toți trebuie să facem lucrurile să meargă, dar domnia sa nu vrea să conlucreze deloc și mereu ne pune bețe în roate și mereu ne contestă, dar degeaba. El doar știe să pună piedici și să distrugă acest județ, nicidecum să-l pună pe picioare cum și-a luat angajamentul când a venit în acest post“, a precizat președintele ADI Intercom Deșeuri, Remus Rof.

La rândul său, vizat direct de spusele președintelui Romeo Dunca, fostul președinte al ADI, primarul Luca Mălăiescu a avut și el un punct de vedere: „Domnul Dunca știe destul de bine că responsabilitatea deșeurilor este a Consiliului Județean, care are sub tutelă deponeul de la Lupac. Președintele consiliului director și membrii consiliului (din care face și dânsul parte) nu sunt retribuiți. Singurii retribuiți sunt directorul Daniel Borduz, directorul economic și doi juriști. 

Nu este deloc benefic să aruncăm mereu pisica moartă dintr-o curte în alta; trebuie găsite soluții. Eu în locul lui Romeo Dunca i-aș chema pe toți la aceeași masă, și pe Rof și pe Borduz și operatorii dacă e nevoie și împreună să găsească soluții la această problemă“, a afirmat primarul orașului Oțelu Roșu, Luca Mălăiescu.

Din cele 6 zone de operare din Caraș-Severin, două au operatori pentru colectarea gunoiului, pentru trei s-au făcut licitații ce se vor deschide la începutul lunii octombrie, iar pentru zona Oțelu Roșu nu s-a prezentat nimeni la licitație, iar ADI Intercom Deșeuri a modificat caietul de sarcini și se speră ca la următoarea licitație să fie găsit un operator.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei