5.7 C
Reșița
joi, 09 decembrie 21

Vești bune de la Sasca Montană! Muzeul etnografic „Victor Tăutu”, salvat de la degradare!

Voluntarii de la Asociația „Acasă în Banat” vin cu vești bune de la Sasca Montana unde acoperisul Muzeului sătesc „Victor Tăutu” este finalizat, chiar înainte să vină ploile anunțate la meteo.

Recunocuți pentru dragostea și devotamentul cu care își duc la finalizare acțiunile de restaurare a obiectivelor din satele bănățene, voluntarii Asociației „Acasă în Banat” și-au propus să dea o mână de ajutor la Muzeul etnografic „Victor Tăutu” aflat în Sasca Montană.

Timp de trei zile, echipa de la „Acasă în Banat” s-a ambiționat să termine de schimbat acoperișul muzeului, chiar dacă au aparut numeroase obstacole neprevăzute.

spot_img

Când am început să dăm jos învelitoarea acoperișului, tabla și șindrila, am dat de o structură în stare mult mai proastă decât am evaluat inițial șiva trebui săo schimbăm. Așa că mâine vom lucra contra cronometru să terminăm acoperișul până seara.

Au apărut numeroase obstacole neprevăzute, însă de această dată a fost vorba de o refacere structurală de mari dimensiuni care a necesitat multe materiale și un efort fizic considerabil.

Ne-am organizat și pentru a zugrăvi întreaga gospodarie, și aici având de rezolvat multe probleme structurale și reparații.

Am făcut tot ce ne-a stat în putință pentru a avansa cât mai mult și am rezolvat tot ce a fost mai dificil, iar rezultatul este uimitor și pentru noi”, a declarat Radu Trifan, președintele Asociației „Acasă în Banat”.

Echipa Primăria Comunei Sasca Montană s-a mobilizat!

Mulțumim Primăriei și Consiliului Local Sasca Montană pentru tot sprijinul oferit, atât materialele puse la dispoziție cât și transportul, cazarea și masa!

Mulțumim celor care au făcut donații pentru a acoperi o parte din cheltuielile necesare.

Mulțumim personalului din Primărie și localnicilor care au participat la acțiune și ne-au găzduit!

Mulțumim familie Tăutu pentru implicare, găzduire și participarea, cot la cot cu noi, la întreaga actiune!

Nu în ultimul rând, mulțumiri tuturor voluntarilor care au participat, cu entuziasm și voie bună, pentru o cauză frumoasa și un loc absolut minunat! Suntem bucuroși că am reușit să dăm o mână de ajutor pentru ca acest muzeu sătesc să fie protejat, promovat și transformat într-un simbol al comunității din Sasca Montană”, a mai declarat președintele Asociației „Acasă în Banat”, Radu Trifan.

Acoperișul prin care plouă din ce în ce mai rău, punea în pericol colecția extraordinară de obiecte adunate într-o viață de om de către Victor Tăutu. Cărți vechi de peste 200 ani, cufere de călătorie, instrumente folosite în exploatarea minieră, lămpi de mină, mașini de scris, fotografii de epocă, instrumente muzicale și multe alte obiecte care vorbesc despre istoria Sascăi Montane, toate înghesuite într-o căsuță care se degrada.

Lorena POENARU

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei