Administrația locală din Bozovici a făcut un pas uriaș pentru rezolvarea uneia dintre cele mai spinoase probleme cu care se confruntă nu doar comuna Bozovici, ci și întreaga Vale a Almăjului: lipsa serviciilor medicale de specialitate.
După cum Reper 24 a relatat deja în numeroase rânduri, după închiderea Spitalului din Bozovici, în anul 2011, și în ciuda eforturilor depuse de autoritățile locale din zonă, de cele mai multe ori pacienții trebuiau aduși cu ambulanța la Reșița. O soluție deloc ideală, având în vedere situația drumurilor, dar și timpul scurs între momentul în care pacientul era preluat de ambulanță și cel în care ajungea în fața medicilor. Motiv pentru care primarul Adrian Stoicu s-a zbătut să găsească o soluție încă de la momentul în care a preluat conducerea comunei Bozovici. Soluție care este acum cu mult mai aproape, odată cu aprobarea unei finanțări de peste 7 milioane de lei pentru înființarea și dotarea ambulatoriului integrat Bozovici în cadrul structurii Spitalului Județean de Urgență Reșița.
„Practic, punctul de pornire pentru acest proiect a fost demult. De când am venit la Primărie am încercat orice variantă posibilă să găsim finanțare pentru redeschiderea spitalului. Dar ca să aducem medici la Bozovici, aveam nevoie în primul rând de dotare. Neavând aparatură, nu îți vin nici medici.
Primăria Bozovici, din bugetul nostru, așa sărac cum este, a făcut eforturi să plătească studiile și documentația care trebuiau depuse la București pentru dotare cu echipamente a unității spitalicești de la Bozovici. Îi mulțumesc și dlui Dancea, cel care ne-a donat studiul de fezabilitate pentru ridicarea unui nou spital. Din păcate, finanțarea primită nu ne va ajunge pentru o clădire nouă, așa că tot Primăria se va ocupa de tot ceea ce va însemna renovarea spațiilor și a saloanelor. La finalizare sper să avem un spital modern, unde pacienții să fie tratați în condiții moderne, cu aparatură de ultimă generație”, a precizat pentru Reper 24, primarul Adrian Stoicu.
Ministerul Sănătății a publicat la finalul săptămânii trecute lista cu cele 55 de ambulatorii de specialitate selectate pentru a primi finanțare din PNRR. În total, 142 de unități de medicină ambulatorie din România au depus cereri de finanțare, iar în urma evaluării, au fost selectate în ordinea descrescătoare a punctajului obținut, 55 de unități sanitare, printre care și ambulatoriul de la Bozovici (care a obținut un 89 de puncte, situându-se pe locul 8 în lista proiectelor aprobate spre finanțare).
Karina TINCUL
„Am încercat orice variantă posibilă să găsim finanțare”
–
Adică, după ce că un Cseke Attila ”anihilează” (închide și) spitalul comunal din Bozovici (HG345/2011 – poz.26 ), totuși un Alexandru Rafila îl renovează și redeschide (poz.8).
Concluzii ”politice”?