fbpx
17 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

Victorie repurtată în Parlament de deputatul Dumitru Rujan pentru o categorie importantă de pensionari!

Deputatul cărășean liberal Dumitru Rujan a reușit să treacă prin camera decizională a Parlamentului un amendament la proiectul de lege privind sistemul public de pensii, ce vizează sectoarele construcții de mașini și metalurgie, oferind un cadru larg de beneficii acestei categorii profesionale care se încadrează de-acum în așa numita „grupă specială“ de muncă.

Amendamentele introduse de deputatul Dumitru Rujan au primit și susținerea filialei Cartel Alfa Caraș-Severin, prin vocea liderului Marian Apostol și a sindicatului afiliat Vatra, co-interesate de promulgarea acestor amendamente, prin care reprezentanții guvernului și-au dat acordul ca legea să suporte o scurtă modificare care să lărgească sfera de aplicație pentru toți cei ce lucrează, sau au lucrat, în atelierele și secțiile încadrate la condiții speciale de muncă.

Despre munca depusă de toți actorii implicați în promovarea acestor modificări la actuala lege a sistemului de pensii, liderul Cartel Alfa din Caraș-Severin, Marian Apostol a declarat:

După mai multe demersuri, între care includem întâlnirea cu prefectul județului, parlamentarii de Caras Severin, toate adresele înaintate către guvern și camera deputaților, filiala CS a CNS Cartel ALFA împreună cu sindicatul Vatra au reușit să promoveze, datorită d-lui deputat Dumitru Rujan, o serie de amendamente, ce vizează sectoarele construcții de mașini și metalurgie, la proiectul de lege privind sistemul public de pensii.  

Amendamentele au fost susținute azi în comisia de munca din camera deputaților, la care, pe lângă toți membrii comisiei, au mai participat d-na ministru al muncii Simona Bucura-Oprescu, iar din partea Casei Naționale de Pensii Publice, d-na Vasilica Robu. De asemenea au mai fost prezenți reprezentanți din alte ministere cu rol important în implementarea legii pensiilor. Personal, am avut intervenții punctuale la fiecare din amendamentele introduse de domnul deputat Dumitru Rujan și am reușit să-i convingem pe cei prezenți că exprimarea din art 28, lit i, al respectivului proiect de lege, este cel puțin nefericită, context în care, după îndelungi consultări, reprezentanții guvernului și-au dat acordul ca legea să suporte o scurtă modificare care să lărgească sfera de aplicație pentru toți cei ce lucrează, sau au lucrat, în atelierele și secțiile încadrate la condiții speciale de muncă. De asemenea, am intervenit și la punctul 49, unde se propunea ca cei care lucrează în condiții speciale să beneficieze de o reducere maximă de 11 an a vârstei standard de pensionare. În urma intervenție și susținerii noastre s-a aprobat ca varsta să poata fi redusa cu pana la 13 ani! Această derogare este valabilă doar pentru mineri, energeticieni și siderurgiști.

Susținut de domnul deputat Rujan am încercat să obțin și eliminarea adeverințelor solicitate în baza legi 351/2022, prin care trebuie demonstrata activitatea în grupa I înainte de aprilie 2001. Din păcate președintele comisiei, d-nul Solomon, a tratat foarte degajat această problemă spunând că ,,în situația în care societatea s-a desființat arhiva trebuie sa fie pe undeva!”.

Pentru că am insistat să nu trecem la alt punct până nu găsim o soluție, d-na Robu a propus o întâlnire ulterioara pe aceasta temă! Nu cred ca se va rezolva! Dar, am speranța că, atât timp cât grupele speciale se acorda tuturor salariaților care au lucrat în condiții specifice referitoare la turnare pieselor… etc (vezi punctul i , art 28), nu ar trebui să mai fie probleme.

Pe de altă parte, foarte multe amendamente au fost respinse fără niciun argument, în ciuda faptului că ele ar fi putut aduce valoare adăugată viitoarei legi. Chiar dacă nu au avut nici un succes în promovarea vreunui amendament apreciez totuși ca foarte eficiente și argumentate intervențiile reprezentanților UDMR, chiar și atunci când era evident că ele reprezentau doar simple exerciții de imagine“, a ținut să transmită Marian Apostol în legătură cu reușita legislativă, asupra căreia deputatul Rujan și-a pus o vie amprentă.

De asemenea, liderul Cartel Alfa, Marian Apostol, a ținut să aprecieze în mod special preocuparea de care a dat dovadă liberalul Dumitru Rujan, parlamentarul care a înregistrat amendamentele și a oferit, astfel, o șansă pentru susținerea lor cu argumente de către liderii sindicali.

Sergiu TABAN

2 COMENTARII

  1. ”foarte eficiente și argumentate … era evident că ele reprezentau doar simple exerciții de imagine”

    Iată deci exerciții complexe de imagine.
    La exerciții simple era … canci!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei