fbpx
16 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

(VIDEO) PORR-ul, groapa și service-ul auto

De mai bine de un an și jumătate, Reșița s-a transformat într-un șantier. La început mai micuț, acum are aproape aceeași lungime cu cea a orașului. Utilaje, drumuri închise, circulație pe un carosabil neasfaltat sau plin de gropi, slalom pe liniile de tramvai, ocoluri multe, totul pentru efectuarea lucrărilor de introducere a noii șine de tramvai și pentru reabilitarea infrastructurii rutiere.

Încercăm (unii dintre noi) să vedem partea plină a paharului, mai exact ne închipuim cum va arăta municipiul de la poale de Semenic, atunci când totul va fi gata. Tramvai nou, trotuare cu borduri (multe borduri), piste de biciclete, asfalt proaspăt turnat, pluvial, alimentare cu apă, iluminat public modern, semaforizare inteligentă și multe altele.

Da, sper că va arăta frumos și reșițenii se vor putea bucura de toate acestea, după lungile luni de circulație prin gropi, praf, mizerie și aglomerație de tip „bară la bară“.

Înțeleg că Reșița este încă un șantier; înțeleg și faptul că prioritățile constructorului sunt altele decât cele ale fiecăruia dintre noi; înțeleg că mai trebuie să așteptăm până în primăvară (sper că doar atât) până când lucrările se vor finaliza.

Ceea ce nu înțeleg e faptul că nimeni, dar absolut nimeni nu se revoltă (în afara trăitorilor din acest oraș), atunci când, în „România lucrului bine făcut“, pe unii îi cam doare la „bașcheți“. E vorba de o porțiune de vreo 10 metri pătrați la intrarea pe Aleea Romaniței dinspre B-dul Republicii, în cartierul Govândari.

De mai bine de 6 luni de zile, din cauza unei surpări a infrastructurii rutiere, constructorul (PORR-ul cu nume austriac și mentalități românești) a lăsat acea porțiune nefinalizată. Mai exact, ca să intri sau să ieși de pe acea alee, ești nevoit să-ți dai în gropi. Nu e vorba de o alee lăturalnică, nici vorbă. Zeci și zeci de mașini traversează acea porțiune în fiecare zi.

Rezultatul…..e bine-cunoscut: pivoți, bielete, bucșe, planetare, că deh și mecanicii trebuie să trăiască, nu? Era nevoie de două roabe (da, ați citit bine) de două roabe de asfalt pentru a face o teșire între primul și al doilea strat de asfalt turnat. Da, poate că era bine să se decoperteze tot, să se stabilizeze infrastructura în zona gropii (astupată parțial acum prin grija naturii și a reșițenilor cu tot felul de resturi menajere și frunze aduse de vânt). Poate că altele sunt prioritățile constructorului, dar…

Nimeni din cei din conducerea PORR-ului reșițean nu a observat această problemă? Oare nimeni din cei ce supervizează lucrările din partea Primăriei să nu fi sesizat anomalia? Oare chiar nimeni nu e interesat de „lucrul bine făcut“? Sunt, desigur, întrebări retorice.

O zi de lucru la intrarea pe Aleea Romaniței, cu 4 oameni și două utilaje, ar da probabil peste cap întregul proiect și l-ar întârzia cu două trei luni? Chiar nu se ține cont de astfel de probleme, mărunte până la urmă, dar cu impact asupra confortului și mai ales asupra bugetului celor ce locuiesc în zonă?

Da, știu, Reșița e un șantier și trebuie să așteptăm finalizarea lucrărilor. Sunt conștient că atunci când altfel nu se poate, ne mai dăm cu mașinile prin gropi, dar… eternul dar, atunci când poți faci un lucru până la capăt sau măcar să-l îmbunătățești parțial, de ce nu-l faci? Probabil pentru că trăim în România „lucrului bine făcut“.

Dan AGACHE

 

3 COMENTARII

  1. ”… iluminat public modern, semaforizare inteligentă și multe altele … de 6 luni … ești nevoit să-ți dai în gropi …”

    În poză, pare a fi o aplicație adaptativă, soluționată ad-hoc prin sens giratoriu (în jurul gropii), cu liber arbitru și fluență.
    Posibil să urmeze și o semaforizare la fel de inteligentă, în iluminat public modern, adaptativ (și nu doar reflectorizant).
    Oricum, nefiind (groapa) pe traseul investițiilor în linia de tramvai (și nici pe trotuar), este necesar un referat de necesitate, un studiu de fezabilitate, o sursă de finanțare. antemăsurători, un proiect, ridicarea pe SEAP a licitației, soluționarea eventualelor contestații și atribuirea contractului, pe clauze și termene, completabile cu acte adiționale (fără număr, ca de obicei).
    Dacă cumva mai apar și alte surpări (și supărări), procedura este similară.
    Sunt lucrări publice (treaba primăriei) și nu e de glumit cu ”tăițeii” (atribuiți) la așa ceva. Dacă cumva surparea este produsă cu scurgeri din țeava de gaz sau ar ascunde (iar) ceva proiectile neexplodate sau măcar o țeavă de apă?
    Eeh …

  2. Băieții „austrieci” trag tare să termine lucrarea finanțată până la 31.12.2023, restul nu contează. Cu nu multe luni în urmă, PORR-ul câștiga licitația după licitație și se lăuda că are destui oameni care să… presteze. Ca un disc zgâriat întreb încă o dată: ne puteți spune ce penalități prevede contractul?

  3. Penalitățile le plătim noi, reșițenii! Că doar banii împrumutați de de Nelu Zanzibarezu’ nu- s gratis! Din ăștia împrumutați, ” facem ce vrem, când vrem și unde vrem” vorba aceluiași zanzibarez.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei