2.7 C
Reșița
marți, 19 octombrie 21

(VIDEO) Un colț de Rai, readus la viață: Ansamblul de Mori Cheile Gârliștei!

„Fă Rai din ce ai!”, spune titlul unei cărți scrise de un contemporan și asta se pare că a și făcut primarul comunei Goruia cu ajutorul unor oameni de bine, în momentul în care, conștient de potențialul turistic al zonei și de frumusețea locurilor, a repus în valoarea Ansamblul de Mori Cheile Gârliștei dând viață unui adevărat colțișor de Paradis.

Ne aflăm la ceea ce ar fi trebuit să fie Ansamblul de Mori Cheile Gârliștei. Din păcate, majoritatea morilor nu mai există, dar cu puțin curaj și suflet pus în ceea ce înseamnă salvarea a ceea ce a mai rămas din ansamblu am reușit prin buna credință a unor cetățeni, reabilitare morilor, iar în prezent, eu prin poziția pe care o ocup și cu ajutoarele de care dispun, am reușit să scoatem în evidență ceea ce a mai rămas și încercăm să promovăm cât mai mult zona Cheile Gârliștei care este poate cea mai sălbatică din țară și, ce este îmbucurător pentru mine, în ultima lună de când ne-am apucat de reabilitat am avut peste 120 de turiști, aceștia fiind din zonele limitrofe județului nostru și din alte județe din țară”, afirmă primarul Răzvan Văcărescu.

După 10 ani, moara a devenit funcțională!

Edilul vrea să amenajeze în zona morilor o parcare și un mic părculeț și chiar să găsească câțiva investitori, primăria fiind dispusă să pună teren la dispoziția doritorilor, cu scopul de a face locul cât mai atractiv pentru turiști.

spot_img

Tot ce am realizat aici la mori s-a realizat cu bani și sprijin de la cetățeni. Moara este funcțională cam de o lună, după zece ani în care nu a mai fost pusă în funcțiune”, mai spune primarul.

Cealaltă moară care a rămas în picioare va deveni muzeu prin grija edilului care a reușit să achiziționeze obiecte foarte vechi, unele chiar rare sau dispărute și pe care dorește să le facă cunoscute celor care ajung la Ansamblul de Mori Cheile Gârliștei.

Zona morilor este luminată și poate fi vizitată și seara, peisajul fiind unul de vis, lângă mori find amenajat și un lac cu nuferi.

Casa memorială Damaschin Bojincă 

O altă inițiativă a primarului din Goruia este legată de casa celui care a fost Damaschin Bojincă, primul ministru al Justiție în perioada lui Alexandru Ioan Cuza.

Pentru cei care nu știu, în satul Gârliște s-a născut Damaschin Bojincă, primul ministru al Justiție în perioada lui Alexandru Ioan Cuza, astfel că am achiziționat două plăci, una, după ce am discutat cu proprietarul casei, o vom amplasa pe fațadă, cu câteva rânduri, ca un reper foarte important, și, bineînțeles am hotărât cu echipa mea ca și toți profesorii, primarii, viceprimari săteni, să fie cu numele pe căminul cultural Goruia ca să fie cunoscuți pentru că au avut un impact asupra localității și ulterior vom face și cu toți preoții din urmă cu 200 de ani, din toate trei satele, puși pe panoplie. Cu inițiativă, timp și voință putem face lucruri frumoase și cu bani puțini” , spune cu încredere primarul comunei Goruia, Răzvan Văcărescu.

 

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei