fbpx
16.8 C
Reșița
marți, 27 februarie 24

(VIDEO) Explicație pentru comportamentul oilor din China

Un om de știință spune că există o posibilă explicație pentru fenomenul bizar care implică o turmă uriașă de oi surprinsă pe film umblând în cerc timp de 12 zile consecutiv în China, transmite New York Post.

Videoclipul ciudat, care a fost postat pe Twitter săptămâna trecută de către publicația de stat chineză People’s Daily, arată zeci de animale care mărșăluiesc în jurul unei ferme din îndepărtata regiune a Mongoliei Interioare a Chinei.

Prin tweet-ul care însoțește filmarea sunt oferite telespectatorilor asigurări că oile sunt sănătoase. Expertul sugerează că ar putea exista și un motiv foarte natural în spatele comportamentului izbitor al animalelor, care a pus în încurcătură pe oamenii din întreaga lume.

„Se pare că oile stau în țarc pentru perioade lungi, iar acest lucru ar putea duce la un comportament stereotip, de mișcare repetată în cerc din cauza frustrării de a fi în țarc și de a  fi limitate în mișcări”, a spus Matt Bell, profesor la Departamentul de Agricultură la Universitatea Hartpury din Gloucester, Anglia, către Newsweek. „Atunci celelalte oi se unesc, ca sunt animale de turmă, și se leagă sau se alătură prietenilor lor.”

Comportamentul social al oilor este dominat de mentalitatea turmei, care controlează mișcările animalelor și protejează indivizii de prădători, determinându-i să fugă de pericol ca grup, conform Manualului veterinar Merck. Oile se mișcau într-un cerc aproape perfect din 4 noiembrie. Nu este clar dacă s-au oprit să mănânce sau să bea sau dacă încă se mișcau la unison.

Unii au speculat că, modul de comportare al oilor ar putea fi cauzat și de o boală bacteriană numită Listerioză – cunoscută și sub denumirea de „boala circulară”. Boala se poate transmite prin alimente contaminate, sol sau fecale de animale. Provoacă o gamă largă de simptome, inclusiv depresie, pierderea poftei de mâncare, febră, paralizie parțială și comportament de mers în cerc.

Personal pe noi, românii nu cred că ar trebui să ne mire acest comportament: de mai bine de 30 de ani avem aceleași simptome. Fără a fi afectați de o boală anume, ne învârtim în cerc, în jurul cozii sau cum vreți să spuneți. Atîta doar că acest comportament nu a fost văzut și explicat de… specialiști!

Sursă foto: Fanatik.ro

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. ”… Oile se mișcau într-un cerc aproape perfect din 4 noiembrie …”

    Posibilă chestiune de rețea Hartmann sau ceva giratoriu, mai nou.
    După ce gâștele au salvat Capitoliul, a rămas (pe la alții) o procesiune solemnă prin câine fixat de furcă însă gâscă purtată pe lectică, cu cuvertură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei