25.9 C
Reșița
sâmbătă, 15 martie 25

(VIDEO) SJUR – o cauză pierdută pentru comunitate

Ședința Consiliului de Administrație a Spitalului Județean de Urgență din Reșița, prima la care presa a avut acces, a scos în evidență problemele profunde cu care se confruntă această unitate sanitară.

Legislație deficitară a modului de decontare a banilor de la Casa de Asigurări de Sănătate; indolența unor medici în a completa fișele pacienților; numărul tot mai mic al bolnavilor tratați de la un an la altul; lipsa medicamentelor; conturile financiare ale spitalului blocate; lipsa unei reorganizări profunde a SJUR dar și a legislației privitoare la funcționarea sistemului medical de stat; piedicile puse de personalul medical dorinței de schimbare; dorința nerostită a unora de a „mulge“ mai departe de pe spital.

Peste toate acestea se adaugă o luptă aprigă a conducerii SJUR cu principalul ordonator de credite, Consiliul Județean Caraș-Severin. Romeo Dunca nu înțelege acest sistem medical, nu vrea să-l înțeleagă sau, mai rău, nu e deloc interesat de el și îl consideră o gaură neagră pentru bugetul instituției pe care o conduce.

Rar mi-a fost dat să asist la o execuție dirijată. Am avut prilejul să ascult ordinele date de Romeo Dunca rostite prin președintele CA-ului, dr Paul Purea: „Trebuie să găsiți o modalitatea să vă înțelegeți“; „De ce nu faceți un raport scris pe care să-l înaintați Consiliului Județean“; „Eu vă apreciez, dar poate că ar fi bine să demisionați“  și multe alte exemple ar putea fi date, referitor la modul în care s-a desfășurat ședința CA-ului de ieri.

„Problemele financiare ale spitalului sunt pe primul plan și este foarte posibil, ca odată ieșiți din starea de alertă să nu mai putem achiziționa medicamente. Viitorul spitalului nu arată de loc roz, ba din contră“, a afirmat dr Paul Purea, președintele Consiliului de Administrație.

Acesta a recunoscut faptul că i-a solicitat managerului ca în termen de 30 de zile (până la viitoare ședință de CA), să rezolve problemele spitalului: „Probabil nu se va putea face, dar noi trebuie să vedem o îmbunătățire a problemelor cu care ne confruntăm. Nu mai vreau să văd că un bolnav este trimis la farmaciile din județ să-și cumpere medicamentele; este imposibil de tolerat așa ceva. E greu de făcut ordine în spitalul nostru, dar trebuie făcută cândva această ordine. Este greu de ieșit din păienjenișul datoriilor și al arieratelor în care noi ne bălăcim de atâta vreme, dar noi trebiue să facem un pas spre a respira mai liber“, a mai precizat dr. Paul Purea.

Managerul nostru a făcut lucruri bune în perioada de pandemie, a avut grijă de infrastructura spitalului, a acționat în multe direcții, este un foarte bun comunicator, dar astăzi nu mai interesează pe nimeni eficiența, ci doar banul. Trebuie să se vadă că ne străduim, că schimbăm actul medical“, a mai adăugat președintele CA-ului.

E drept că în contractul de management Alina Stancovici are de îndeplinit o serie de parametrii privind recuperarea creanțelor dar, în condițiile scăderii dramatice a numărului de pacienți de la un an la altul (doar 11 mii anul trecut comparativ cu 24 de mii în 2019), a decontării de către CAS doar a unei sume infime din cheltuielile de spitalizare (1.500 de lei din 19.000 cheltuiți pentru unii pacienți), a creșterii de 3-4 ori a cheltuielilor pentru utilități, a presiunii uriașe la care este supusă unitatea sanitară de către furnizorii către care există arierate, precum și a stării conflictuale între conducerea CJ și a SJUR, acest lucru nu este posibil și nu va fi realizabil indiferent cine va veni la conducerea unității sanitare reșițene.

La rândul său Alina Stancovici a declarat că este conștientă că zilele sale în fruntea spitalului sunt numărate dar a ținut să precizeze că va pleca cu fruntea sus pentru toate lucrurile bune făcute în această unitate sanitară.

Problemele sunt mult mai complexe și după foarte mulți ani, SJUR are un manager implicat în rezolvarea problemelor spitalului. Dar cu dorința ordonatorului de credit de a o înlocui „prin orice mijloace“, cu numiri politice și demiteri ilegale din Consiliul de Administrație, cu piedicile puse din interiorul sistemului la încercarea de schimbare, cu datorii acumulate în zeci de ani de funcționare și cu o legislație proastă, problemele spitalului nu vor putea fi rezolvate într-o lună sau într-un an.

Așa cum președintele Iohannis a vrut la un moment dat „guvernul meu“ care s-a dovedit incapabil să gestioneze problemele țării, așa și Romeo Dunca vrea „managerul meu“ care nu va reuși în condițiile date nici să achite datoriile spitalului și nici să aducă o îmbunătățire a actului medical practicat la Spitalul Județean de Urgență din Reșița.

Perspectiva unei unități sanitare noi este incertă și oricum departe de a fi realizabilă într-un orizont de timp acceptabil. Vrem nu vrem, acesta este spitalul în care cărășenii își caută alinarea pentru suferințele cauzate de diferite afecțiuni. De ce nu există colaborare pentru un țel (declarativ cel puțin) comun? E greu de spus, dar și mai greu de realizat. Cu siguranță Alina Stancovici va fi înlocuită. Va fi mai bine? Va fi mai rău? Sunt întrebări la care vom primi răspunsul mult mai târziu. În tot acest timp pacienții vor fi în continuare siliți să-și cumpere medicamente, să mănânce o hrană puțină, să fie tratați necorespunzător și să asiste la interminabile certuri pe banii lor, cotizați de-a lungul anilor. Trist, dar adevărat.

Dan AGACHE

 

2 COMENTARII

  1. „Romeo Dunca nu înțelege acest sistem medical, nu vrea să-l înțeleagă sau, mai rău, nu e deloc interesat de el și îl consideră …”

    Din moment ce tăițelu l-a adus pe tabla de șah cu proiecte ”mădulare”, ce să înțeleagă, interese(ze), considere?

  2. Stancovici,demisia;ai dus la dezastru SJUR.
    Ne mai si miram cum de mai exista aceasta institutie?!
    90% pentru salarii din intreg fond alocat?
    Incompetenta clara!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei