fbpx
4.7 C
Reșița
miercuri, 17 aprilie 24

Vom avea contoare inteligente pentru energia electrică

Companiile Rețele Electrice Muntenia, Rețele Electrice Banat și Rețele Electrice Dobrogea (parte a grupului PPC în România, denumite anterior E-Distribuție Muntenia, Banat, respectiv Dobrogea) au lansat, prin intermediul sistemului informatic de achiziții publice o procedură de achiziție de contoare inteligente. Contractele vor fi de tip acord cadru, cu o durată de 12 de luni și o valoare maximă estimată cumulată de peste 24 de milioane de euro.

La finalul anului 2023, cele trei companii Rețele Electice erau liderii segmentului de distribuție de energie electrică din România în privința contorizării inteligente, cu peste 1,5 milioane de contoare smart instalate pentru clienți rezidențiali și companii: aproximativ 713.000 la Rețele Electrice Muntenia, mai mult de 436.000 la Rețele Electrice Banat (județele Arad, Caraș Severin, Hunedoara și Timiș), respectiv peste 376.000 la Rețele Electrice Dobrogea .

„Rețelele reziliente ale viitorului, care vor funcționa digitalizat pentru a integra atât surse de producție localizată, cum sunt prosumatorii, dar și noi tipuri de consum electrificat, cum sunt vehiculele electrice, au la bază contoarele inteligente, care, pe lângă funcțiile de bază, de transmitere a indexului de consum sau reconectare de la distanță, oferă posibilitatea vizualizării fluxurilor de energie din rețea si gestionarea acestora în funcție de nevoile clienților pentru perioada de citire”, a declarat Mihai Pește, director general al companiilor Rețele Electrice.

Contorul inteligent e un element care funcționează la adevărata capacitate doar când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă – împreună cu alte contoare, transmite informații către un concentrator de date, care le comunică în mod securizat sistemului central.

Când este integrat într-un sistem de măsurare inteligentă, contorul inteligent comunică securizat direct cu furnizorul și consumatorul. Aceasta va permite colectarea și analiza datelor și stabilirea zonelor în care rețelele trebuie îmbunătățite, iar consumatorului îi oferă posibilitatea monitorizării și adaptării consumului.

Dan AGACHE

23 COMENTARII

 1. Am montat un astfel de contuar. Nu este nimic inteligent. Citirea se face tot de către firme la sfârșit de trimestru. In plus abonatul plătește consumul propriu ledul ce iluminează ecranul. Dacă nu ești paralel cu ecranul nu poți citi indexul. Aveți mare grijă la citire!

 2. Uraaaa! Ce bine. Acestea vor înregistra metri cubi de energie!!! Ce, dacă plătim la gaze kw sau kcal deranjează pe cineva? Totul pentru furtul fraierilor.

 3. Am și eu contuar inteligent. Hidroelectrica citește doar consumul nu și producția…. Bineînțeles cu agent trimis la poartă….deși contuarul are cartela GSM și poate transmite instant citirile pe o raza de 5-6 km….dar nu funcționează….
  Inteligent e doar ăla care la vândut, noi restul suntem doar privitori….

 4. O porcărie! Citirea se face foarte greu,cifrele sunt mici ,nu ști care cifre sunt pt transmiterea indexului zi îți trebuie obligatoriu o lanternă frontală.Nu știu ce se vor face cei mai in vârstă și fără ochelari!!

 5. Tot o manevra de înselătorie cum este la gaze kw platesti si se masoara metri cubi la apa contorizeaza sk ce nu consumi si la toate
  multinaționalele .

 6. Am avut unul instalat la casa bunicilor.Cu siguranțele din tablou scoase si în condițiile în care nimeni nu a folosit un pic de curent în decurs de 6 luni,totuși a înregistrat 50 KW 😢..e clar ca sunt făcute sa te fure…..

 7. Contorul meu,, inteligent,, de curent e f bun. Citești indexul când în partea stanga apare indicatorul 180…Nimic nai simplu. De când am acest contor, plătesc mai puțin decât cu contorul vechi. Oricum, contorul vechi trebuia schimbat.

 8. Foarte bun. Nu am mai trimis indexul la electricitate de 2 ani, citirea o face direct e-distributie pe data de 1 si trimite la Hidroelectrica.
  In aplicatia e-distributie pot vedea consumul in fiecare ora.

 9. Buna seara.Cei care au contoarele scoase din bloc ,,in module in fata blocului” ce facem .? Eu personal doresc sa am contoarul la locul lui în apartament .

 10. Deștepte,deștepte dar cum vine asta;ai contor inteligent care se poate citi din depărtări dar consumul a fost estimat pentru ultima lună!
  Normal,peste 255 kw ,să se platească la preț majorat!
  E cineva în țară asta care nu ne fură??

 11. Am și eu montat așa ceva. Contorul e deștept. Problema e,când va fi pus în practică tot ce știe să facă?(Să trimită singur indexul)

 12. Va fi o mostenire grea pentru PPR care a preluat toate manarellile de la ENEL si acum o sa fie caiete de saricni pentru produse de la ENEL.

 13. De când cu contorul inteligent
  Am schimbat în toată casa becurile, cu leduri clasa A sau B. Electrocasnice noi clasa A după noile norme, iar consumul este cam același, Ba chiar în unele luni mai crește…oare de ce?

  • De inteligente ce sunt noile contoare, fură inteligent.
   Și la mine este la fel, de la 150 kw pe luna,am ajuns la 205 deși nu am aparatură in plus, nici nu am mai folosit cuptorul electric din octombrie de când mi-au schimbat contorul.

 14. De când am contor inteligent s-au înmulțit kw-tii.
  De la 150 kw pe luna,am ajuns la 205kw, tot aceleași aparate le am in priză.

  • Adevărat, sunt mulți care au probleme de suprafacturare, ești mințit inteligent…🧐🧐🧐Toate companiile de utilități practică înșelătoria dar la ei este legal, noi prostimea trebuie să o înghițim cu coadă cu tot. Până când aceste practici nazist-fasciste?????

 15. Nu știu cum sa aducă bani la buget
  Dacă ai asa numitul contor inteligent nu mai ai control asupra consumului
  Totul se face în favoarea băieților deștepți și al statului care are control absolut
  E o mare cacealma acest sistem inteligent de care se vorbește
  De luni nu se mai trimit facturi ca atunci când ajungi sa plătești vei plăti kw-tul la valoarea cea mai mare deși consumurile individuale sunt tot mai mici pentru ca cetățeanul se dotează cu consumatori de cea mai buna calitate cu consum minim și totuși pe contor apar niște consumuri uriașe
  Îmi pare rau pentru cetățeanul consumator care are mâinile legate pentru a protesta aceste măgăriile făcute de băieții deștepți și stat
  Pana nu vor ieși în strada sa își ceara drepturile fiecare cetățean suntem considerați fraieri, prosti și indolenți
  Ne meritam soarta pana atunci

 16. Tot trebuie făcută autoritatea…Timp de 4 luni i-am lăsat sa citească inteligent și au încărcat factura la greu, câte 300 kw /luna .45 kw la preț mai mare… În a 5-a luna le-am încărcat eu gurile cu tot ce mia venit pe moment .La prima abatere le sparg ceasul… CE FUNCTIONEAZA IN TARA ASTA ?

 17. În privința contorului inteligent nu comentez că urmăresc consumul zilnic și mereu urmăresc la factura și lunar plătesc 105 kw daca las lumina aprinsă 12 ore de noaptea până la prânz că am adormit și n-am observat da se observă diferența de până la 100 kw in plus . Dar am pus becuri cu led economice și prize cu măsurare și verificarea tensiunilor electrice cu protecție. Plus că de vreo 6 ani am contor Smart ( inteligent ) și îs mulțumit că dacă uit sa transmit indexul el transmite pe cel real in ziua finala chiar daca asi trimite estimat de mine un consum calculat că atâta a-și consuma până în ziua respectivă . Că sa dau exemplu între indexul vechi și cel care îl citesc ar fi un consum de 110 kw și până la ultima zi de citire ar fi câteva zile calculez câți kw a-și consuma zilnic cu estimație într-o zi x Nr de zile rezultând atâția kw și adun cu kw consumați și dau consumul estimat de mine . Daca operatorul de distribuție sau furnizorul de electricitate nu citește contorul automat se ia cel estimat de mine și transmis . Iar următoarea data îl ia pe cel real citit din sistem transmis de contoarul Smart cel inteligent . Un alt avantaj îl are că când trebuie să vina să citească contorul daca ai de cel Smart ( inteligent ) nu mai vine să-ți facă poză la contoar că se transmite singur indexul de contoar . Daca are o eroare și nu transmite o lună | doua trimite furnizorul să îți schimbe contorul automat a doua zi distribuitorul de energie zonal .

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei