14.7 C
Reșița
joi, 11 august 22

Servicii medicale decente și o infrastructură rutieră de calitate, în topul dorințelor reșițenilor

Servicii medicale decente și o infrastructură rutieră de calitate. Asta își doresc reșițenii, conform unui sondaj derulat recent printre locuitorii municipiului de pe Bârzava de către Fundația Comunitară Banatul Montan.

Au răspuns întrebărilor 591 de persoane care locuiesc sau lucrează în orașul Reșița. Rezultatele acestui sondaj nu sunt reprezentative la nivelul populației Reșiței și nu reflectă opinia tuturor cetățenilor orașului, ci numai a celor care au răspuns acestui demers. Totuși, opinia acestor cetățeni este foarte importantă având în vedere că cei care au răspuns reprezintă populația activă a orașului, cei interesați de orașul în care locuiesc, de schimbările de care este nevoie pentru ca Reșița să fie un oraș european.

Majoritatea celor care au răspuns sunt persoane între 24 și 54 de ani (71.4%), 79% dintre respondenți au nivel de educație ridicat și jumătate dintre ei lucrează în sistemul privat, sunt freelanceri sau au propria afacere. O condiție pe care trebuia să o îndeplinească persoanele care au răspuns întrebărilor a fost ca aceștia fie să locuiască în Reșița, fie să muncească în Reșița.

spot_img

Respondenții au fost invitați să evalueze importanța a 9 priorități preselectate și să-și exprime gradul de satisfacție vizavi de modul în care administrația din Reșița tratează aceste direcții de acțiune. Cele 9 priorități au fost propuse în urma unor focus grupuri desfășurate împreună cu grupurile civice din Reșița”, se arată într-un comunicat de presă al fundației.

Cei care au răspuns consultării, au subliniat două priorități majore:

  1. 80% dintre respondenți au prioritizat categoria Servicii medicale decente – de la consultații până la urgențe ca fiind Foarte Importantă pentru ei
  2. 78% au indicat Infrastructură decentă pentru traficul urban ca fiind al doilea cel mai important aspect care trebuie îmbunătățit prin investiții și acțiuni concrete, imediate, de către primărie
  3. Colectare selectivă și reciclarea gunoiului (67%)
  1. Forță de muncă bine pregătită la Reșița (56%)
  2. Extinderea serviciilor publice digitale și creșterea transparenței (47%)

 Satisfacția cetățenilor

Conform celor de la Fundația Comunitară Banatul Montan, respondenții s-au arătat în general nemulțumiți de felul în care tratează primăria aceste priorități, mediile tuturor temelor supuse la vot fiind de 3 dintr-un punctaj de maximum 5.

Totuși, pentru unele dintre priorități, satisfacția este mai mare, cum ar fi forța de muncă bine pregătită la Reșița – 43% se declară satisfăcuți și foarte satisfăcuți de felul în care tratează primăria această temă, colectarea selectivă și reciclarea gunoiului (39%), transportul verde – mobilitatea urbană și infrastructura de transport, îmbunătățirea considerabilă a infrastructurii velo, extinderea rețelei de benzi dedicate pentru biciclete, planuri pentru conectarea cartierelor, parcări de biciclete și stații de reparare DIY, stații bike sharing – 37%

Cei care au răspuns consultării publice sunt cel mai nemulțumiți de felul în care primăria tratează serviciile medicale (40% sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți) și infrastructura pentru traficul urban (43% sunt nemulțumiți și foarte nemulțumiți).

Primăria trebuie să accelereze investițiile, planurile de acțiune, strategiile și reglementările necesare pe proiecte din sfera priorităților subliniate. Consultarea noastră arată însă acolo unde respondenții consideră că direcțiile în care primăria trebuie să intervină cu prioritate necesită planuri bine fundamentate pe termen lung pentru a produce un impact sustenabil.

Actuala administrație trebuie să își extindă consultările publice cu cetățenii din Reșița, să-i includă pe aceștia în toate procesele de decizie de la nivel local și să inițieze consultări similare cu proiectul pilot desfășurat de Fundația Comunitară Banatul Montan.

Primăria are capacitatea de a derula sondaje reprezentative la nivelul municipiului, de a include toate aceste priorități în strategia de dezvoltare și, poate cel mai important, poate utiliza aceste răspunsuri pentru a fundamenta investițiile la nivel local”, concluzionează reprezentanții Fundației Comunitare Banatul Montan.

 

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. Vise taică ,vise. Dimpotrivă disprețul față de cetățea vs.fraierii plătitori de taxe și impozite, este la cote alarmante. Iar de când cu doctrina fascistă a certificăcatului verde e jale așa că nimic nu va fi schimbat în bine doar din rău în mai rău,dracul își face treba din ce în ce mai,,bine” așa că restul sunt povești pentru proști ăia să creadă treaba cu ,,primăriei îi pasă de cetățeni „!NICIODATĂ

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei