22.7 C
Reșița
vineri, 30 septembrie 22

(FOTO) Fasolea cu ciolan afumat de Ziua României!!!

1 Decembrie este Ziua Națioană a României, o zi în care cu toții ne simțim (sau cel puțin așa ar trebui) mai mândri, mai uniți, mai buni. Ziua de 1 Decembrie 1918 încununează lupta românilor transilvăneni pentru Unitatea Naţională şi marchează momentul creării României Mari.

În fiecare an, în această zi specială, Drapelul naţional este arborat în toate instituţiile de stat din ţară, dar și în casele românilor patrioți. Ziua Naţională este marcată prin parade militare, ceremonii de depuneri de coroane şi jerbe de flori la monumentele eroilor, prin concerte şi muzică populară în aer liber, în toată țara.

Este un moment de mândrie pentru orice român, dar și o sărbătoare culinară, cu produse tradiționale din belșug. În această zi, toți românii adevărați se adună la un pahar cu vin, țuică fiartă, mici și fasole cu ciolan.

spot_img

Și tot de 1 decembrie, preoții ne îndeamnă la rugăciune și închinare, mai ales că ne aflăm în postul Crăciunului.

Și dacă tot am amintit de tradiționala fasole cu ciolan, de ce să nu vă prezentăm și o rețetă selectată din multele pe care internetul ni le pune la dispoziție, mai exact de pe savoriurbane.com:

Fasole cu ciolan afumat rețeta naționala româneasca de 1  Decembrie. Mâncare de fasole boabe uscată, fiartă în zeama de la ciolanul afumat, cu sos de roșii cu legume. Am văzut că în ultimii ani, a devenit o modă ca de 1 Decembrie, să fie servită la toate adunările populare.

Aceasta mâncare de fasole cu ciolan afumat este mai gustoasă dacă se gătește încet, la foc mic. Devine și mai bună dacă este reîncălzită a 2-a sau a 3-a zi, ca și sarmalele. Ciolanul este bine să fie crud și afumat (nu prefiert). Dacă nu reușiti să găsiți așa ceva este OK să folosiți și ciolan din supermarket.

Fasolea cu ciolan nu e un fel care să fie preparat pentru 1-2 porții. Dacă tot vă apucați de treabă puteți face o oală de 2-3 litri și să păstrați la congelator ce rămâne în plus. Poate fi reîncălzită de 1-2 ori, devenind și mai gustoasă.

Acest fel de mâncare se poate găti și la ceaun, în aer liber. Este și mai gustos. Fasolea boabe uscată trebuie să stea la înmuiat în apă rece măcar 8 ore (peste noapte).

Ciolanul (nu ciolacul),  trebuie pârlit ușor în zonele unde mai are peri. I-am îndepărtat sfoara și eticheta… evident.  Ciolanul se așează întreg, cu os cu tot, într-o oală încăpătoare și se acoperă bine cu apă rece (să treacă cu 2 degete deasupra lui). Se pune la foc iute la fiert și… se așteaptă vreo 2-3 ore ca acesta să fie făcut. Dacă scade apa va trebui completată.

Nu mai pun sare pentru ca ciolanul afumat este de obicei destul de sărat. Eu am folosit oala sub presiune (kukta) și am scăpat într-o oră și un pic. Am așezat ciolanul în kuktă, am turnat apa cât să-l acopere, am închis capacul ermetic și pa! Din momentul în care kukta începe să fâsâie, am cronometrat 45 de minute. Ciolanul nu trebuie să fie complet făcut pentru că el va mai fierbe și în mâncarea cu fasole.

După trecerea acestui timp, am depresurizat kukta și am scos ciolanul într-un castron. După câteva minute l-am dezosat și am tăiat carnea (cu șoric cu tot) în bucăți potrivite. Apa în care a fiert ciolanul se păstrează!!!

Până a fiert ciolanul nu am stat degeaba. Am pus la fiert fasolea înmuiată. Am scurs fasolea de apa în care a stat la înmuiat și am pus-o într-o oală încăpătoare (va crește în volum!). Am acoperit-o cu apă rece și am pus-o la fiert. De când a început să clocotească am cronometrat 15-20 minute, după care am scurs apa. Astfel fasolea devine mai ușor digerabilă și nu dă balonări și gaze.

Pont: o linguriță de bicarbonat de sodiu face minuni! Ea ajută la gătirea celulozei din coaja boabelor de fasole și le înmoaie mai repede. Bicarbonatul se pune doar la prima apă, cea care se aruncă.

Am pus din nou fasolea în oală și am turnat peste ea zeama caldă în care a fiert ciolanul. Nivelul de lichid e cu 2 degete desupra fasolei – deci nu am pus toată supa (zeama). Lichidul poate fi completat și ulterior, la nevoie. Am curățat și tocat ceapa. Morcovii i-am tăiat rondele. Într-o tigaie am călit ceapa și morcovii în 2 linguri de ulei, la foc mic. Am presărat și un pic de sare care să ajute la înmuierea lor. Am călit amestecul cam 5 minute, amestecând ocazional în tigaie.

Într-un castron mic am desfăcut pasta concentrată de roșii în 2 polonice de supă (zeama de la ciolan). Am turnat acest sos peste legumele călite din tigaie, am adăugat și 1 linguriță de de chimen (puteți pune 1 foaie de dafin în locul chimenului) și 2 lingurițe de boia dulce (paprika) și am mai lăsat totul la fiert 2-3 minute. Gata!

Fasolea a început să clocotească în zeama de la ciolan. Am turnat peste ea sosul de legume cu roșii și am amestecat bine. Am pus în oală și bucățile de ciolan fiert și dezosat. Am gustat de sare și tot acum i-am pus și puțin piper negru măcinat.

Am redus focul la minim și am acoperit oala parțial cu un capac. De-acum mai poate fierbe 30 de minute, chiar și o oră. Am completat cu zeamă de pe ciolan, deoarece a scăzut. Mâncarea asta merge de minune cu varză acră sau cu gogonele ori castraveciori murați. Poftă bună și...La mulți ani, România!

Ingrediente – savoriurbane.com
  • 1 ciolan afumat cu os de cca. 1,5 kg sau cca. 1-1,2 kg ciolan dezosat
  • 700 g fasole boabe uscată
  • sare, piper, boia dulce
  • 1 linguriță semințe de chimen sau 1 foaie de dafin
  • 50 ml ulei (2 – 3 linguri)
  • 2 cepe medii
  • 3-4 morcovi
  • 1 cutiuță pastă concentrată de roșii (sau 500 ml pasată, bulion sau roșii cubulețe în conserva)

 

A consemnat Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei