Reabilitările energetice, pentru care există atât fonduri europene cât și alocări prin programele naționale, reprezintă posibilitatea ca administrațiile locale să schimbe atât fața localităților cât și să crească gradul de confort și siguranță a clădirilor publice (și nu numai) din localitățile pe care le păstoresc. Este și cazul municipiului Caransebeș, a Primăriei din oraș care primește aproape 8 milioane de lei pentru renovarea energetică a unor blocuri.
A fost aprobat zilele acestea proiectul depus în luna aprilie, intitulat „Renovare energetică pentru clădiri rezidențiale multifamiliale din municipiul Caransebeș”. Acesta are o valoare de 7,9 milioane de lei fără TVA, prin această investiție urmând să fie reabilitate energetic clădirile: bloc 2 – strada Efrem Zăcan; bloc 1, scările A și B – strada Mihail Halici; blocurile G2 și G3 din cartierul Balta Sărată.
Principalele lucrări propuse vizează izolarea termică a fațadei, tâmplărie termoizolantă performantă, termoizolarea acoperișului, închiderea balcoanelor, termoizolarea planșeului de peste subsol, ventilarea naturală cu aerisire controlată a spațiilor ocupate, modernizarea instalației de iluminat din casa scărilor, corpuri de iluminat LED și senzori de mișcare, surse regenerabile de energie și puncte de reîncărcare pentru vehicule electrice lângă blocuri.


Finanțarea este obținută prin PNRR, Componenta C5 – Valul Renovării, Axa 1 – Schema de granturi pentru eficiență energetică și reziliență în clădiri rezidențiale multifamiliale, iar durata de implementare a proiectului este de 24 de luni.
Dan AGACHE