15.4 C
Reșița
joi, 22 mai 25

80% din carnea de porc se importă! Rezultatul? O scumpire de sărbători cu peste 20%

Prețul va crește la unele produse cu mult mai mult (în special la cele mai căutate de români pentru masa de Crăciun și Revelion), media fiind undeva de peste 20%.

Recent, normele de aplicare a „Legii porcului“ propuse de ANSVSA interziceau vânzarea de către producătorii individuali a animalelor în viu, tăiat sau a produselor din carne de porc. Propunerea a stârnit comentarii și proteste, iar normele de aplicare a legii au fost modificate, astfel încât țăranii să poată vinde surplusul din producția proprie.

Dacă în galantare găsim carne și produse din carne la prețuri ce ajung și chiar depășesc 30 de lei pe kg, „pe viu“, la producătorii locali, prețul nu trece de 15 lei.  Când crescătorii vând porci sacrificați și tranșați, prețul depășește 25 lei pe kilogram, dar vânzările au scăzut cu 25% față de anul trecut.

Producția scăzută de carne de porc în România se datorează importurilor mari (80% din consum) și dificultăților de creștere în zonele montane cu resurse limitate.

Sursă foto: Stirileprotv.ro

Dan AGACHE

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei