Drogurile, alcoolul și păcănelele sunt cele trei vicii care îți pot ruina viața. Sunt cele trei plăceri vinovate care te îngropă în datorii, îți scot la iveală comportamente de care nici tu nu știai și, în unele cazuri, te bagă și la pușcărie.
România are pe hârtie 100.000 de dependenți de jocuri de noroc, însă în realitate nimeni nu știe, de fapt, câți români au căzut în patima „păcănelelor”. Pot fi sute de mii, pot fi spre un milion. Ignorați de stat, dependenții sunt tentați la orice colț de stradă să bage „la aparate” și banii pe care nu-i au. Așa apar adevărate drame: destine ruinate, familii destrămate, sinucideri. Doi jucători ies mereu în câștig: patronul de agenție și statul.
Oficiul Național al Jocurilor de Noroc (ONJN), instituția de stat care monitorizează și aprobă funcționarea acestui sector, are înregistrate 12.000 de săli de pariuri sportive, bingo, cazinou, loterie. Mediul online este și mai populat de pasionații jocurilor de noroc. Aproape 400.000 de conturi sunt pe internet, conform datelor asociațiilor din domeniu.


Dacă în cazul drogurilor, destructurarea rețelelor care furnizează „visuri albe“ e mai greu de combătut (adevărul e că nici nu se prea înghesuie nimeni să o facă), pentru păcănele există soluții și parlamentarii sunt gata să le pună în practică.
Proiectul de lege adoptat de Senat prevede ca sălile de jocuri și păcănele să fie scoase în afara localităților și să poată funcționa la cel puțin 50 de metri de limita teritorială a acestora. De asemenea, acestea nu vor putea fi amplasate la mai puțin de 300 de metri distanță de școli, parcuri sau locuri de joacă.
Reprezentanții industriei au atras atenția că o astfel de măsura ar lăsa fără loc de muncă 40.000 de persoane, multe cluburi sportive ar pierde finanțarea, iar la bugetul statului nu ar mai ajunge peste 1,6 de miliarde de euro.
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că proiectul PSD care prevede mutarea sălilor de jocuri de noroc în afara orașelor „a trecut de Senat și este la Camera Deputaților și va trece. Toate păcănelele vor dispărea din oraș. Va fi o perioadă să se adapteze acestei legi”, a mai spus Ciolacu.
Dan AGACHE
Mda… Mi-am propus să nu mai comentez, dar… În loc de „reformă administrativă = reducere nr. de bugetari și salarii necuvenite”, diminuare venituri la buget de la firmele care trăiesc pe spatele fraierilor (că nu toți ăi de bagă la pariuri or fi „dereglați”)!
Adică, pe cine cred ăștia că mai fraieresc? Ce dacă scot păcănele pe coclauri, amatorii vor merge oriunde! Să nu uităm de online! Gargară, gargară, gargară electorală!