fbpx
22.4 C
Reșița
duminică, 24 septembrie 23

Azilele groazei continuă să apară

La mai bine de o lună de la scandalul național iscat de descoperirea „azilelor groazei“, cum au fost ele denumite, continuă să apară, aproape zilnic, noi cazuri. Ba un azil fără documente, ba unul ilegal în care bătrânii erau bătuți și maltratați, ba un altul în care erau ținuți înfometați și în condiții mizere.

Interesant mi se pare rezultatul sondajului CURS apărut zilele acestea, primul sondaj după  izbucnirea acestui scandal ce a dus la demisia a doi miniștri PSD, Gabriela Firea și Marius Budăi. Să ne înțelege: nu le plâng de milă, atâta doar că „buba“ e mai mare și sunt încă mulți alții care trebuie să plătească: cu bani, cu funcția sau cu libertatea.

În opinia celor intervievați de CURS principalii vinovați sunt: cei responsabili direct de azile – 22%, organele de control – 18%, autoritățile locale -16%, guvernul și ministerele – 15%, toată lumea – 14%. Au mai fost menționați politicienii, mai exact clasa politică în general, și formațiunile din coaliția de guvernare în mod special.

În schimb, nu am auzit nici atunci și nici acum pe nimeni vorbind de aparținători. Dacă în cazul celor ce nu au pe nimeni, autoritățile locale sau județene suportă costul pentru îngrijirea acestora, doar în cazul căminelor de stat, pentru cei cuprinși în cele particulare familiile vârstnicilor sunt obligate să suporte diferența de la 60% din pensia celui îngrijit până la acoperirea integrală a sumei.

Și nu sunt deloc puțini bani. În Caraș-Severin, în căminele pentru persoane vârstnice, sumele ajung până la 7 mii de lei pentru o lună, iar cele private încearcă să „țină pasul“. Acești bani sunt plătiți de familie. În cel mai fericit caz, pensia unui bătrân ajunge la 2 mii de lei, iar 60% reprezintă doar 1.200 de lei.

Mă întreb cine e capabil să plătească 5 – 6 mii de lei LUNAR pentru un bătrân fără să verifice pe ce se duc banii din portofelul lui. Măcar o dată pe lună când plătește, măcar o dată pe an când vine în țară, dacă mai des nu se poate, nu e curios să vină să-și vadă mama, tata, bunicul ori mătușa? Plătește o mie de euro lunar fără să se intereseze de respectiva persoană? Atâția milionari are România?

Ei sunt cei care ar fi trebuit să fie primii care să denunțe condițiile mizere în care sunt ținuți bătrânii. Ei ar fi fost în primul rând afectați de mizerie, lipsă de mâncare, tratamente inumane. Cu toate acestea… nimic; nicio sesizare, nicio apariție în presă, nimic. De parcă ar fi fost mână în mână cu călăii.

A trecut mai bine de o lună de la descoperirea acestor azile; au căzut câteva capete înregimentate politic, au mai fost demiși câțiva implicați direct în acțiunile de control, au fost închise câteva cămine și, în foarte scurt timp, odată cu apariția altui scandal, lucrurile vor fi date uitării, la fel ca și bătrânii ce nu merită o astfel de soartă.

Sursă foto: KanalD

Dan AGACHE

 

1 COMENTARIU

  1. „Mă întreb cine e capabil să plătească 5 – 6 mii de lei LUNAR pentru un bătrân fără să verifice pe ce se duc banii din portofelul lui.”

    Cum cine?
    Oricine este capabil să plătească CAS, fără să știe ce pensie sau ”servicii socialiste” va primi după fapta sa de caritate.
    Chestiune de încredere (abuzul a fost abrogat).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei