1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

Bumerangul sancțiunilor

Bumerangul își are originea în armele primitive utilizate de aborigenii australieni la vânătoare și în război și este un instrument, care poate fi lansat prin aruncare cu scopul de a lovi o țintă. Aruncat într-un anumit fel, dacă nu a atins ținta, bumerangul revine la locul de lansare. Bumerangurile au fost folosite pentru vânătoare, precum și pentru sport și divertisment. Am scris acest preambul pentru cei ce nu știu sau au uitat care este utilitatea acestei arme până la urmă. Ea trebuie să lovească ținta, iar dacă nu, se întoarce la cel care a lansat-o.

Statele Unite și Uniunea Europeană au lansat un astfel de bumerang al sancțiunilor economice asupra Rusiei, ca urmare a invaziei din Ucraina. Nu intru în amănunte privind necesitatea acestui act ostil asupra unei alte țări. Vreau să vorbesc doar despre această armă a sancțiunilor pe care o asemăn unui bumerang. De ce? Pentru că se întoarce asupra celui care a lansat-o și face victime colaterale.

Să le luăm pe rând: blocada financiară, atacul asupra conturilor oligarhilor ruși, confiscarea averilor sunt măsuri punctuale care au și nu prea au efect asupra Rusiei, ci mai degrabă asupra unor bogați ai acestei nații. Oricum Vladimir Putin și Serghei Lavrov și mulți alți apropiați ai Marelui Urs nu au conturi în străinătate, așa că nu sunt afectați.

spot_img

Sistarea importul de petrol și gaze este o măsură impusă Rusiei menită să o afecteze economic și chiar o face, dar nu pe cei mari, ci populația de rând, care se vede sărăcită peste noapte, fără bani, cu o explozie a prețurilor la bunurile de consum, afectată foarte curând de foamete și de un blocaj financiar.

Pe de altă parte, aceste sancțiuni economice impuse Rusiei îi afectează și pe cei care le-au decis și nu mă refer doar la SUA care pierde ceva bănuți din toată afacerea asta, iar americanul de rând e prea puțin afectat. E vorba de europeni, cei care resimt deja pe pielea lor efectele sancțiunilor economice: creșterea aberantă a prețului la combustibil, gaz, energie și nu numai.

Prețurile materiilor prime au urcat în spirală din cauza temerilor legate de aprovizionare în urma atacului Rusiei asupra Ucrainei, războiul în curs de desfășurare şi o serie de sancțiuni occidentale crescând temerile de perturbare. Nichelul la trei luni la Bursa de Metale din Londra a sărit pentru scurt timp la un nivel record de peste 100.000 de dolari pe tonă săptămâna trecută, înainte de a paraliza unele creşteri.

Pe lângă energie, Rusia este un producător şi exportator cheie de metale şi cereale. Într-adevăr, Rusia este al treilea mare producător mondial de nichel – un ingredient cheie în oţelul inoxidabil şi o componentă majoră în bateriile litiu-ion.

Hopaaa, adică mai ușor cu bateriile telefoanelor și acumulatorii pentru mașinile electrice, ceea ce va însemna o scădere a producției și implicit închideri de sectoare, cu șomaj și greutăți financiare pentru europeni.

Mai adăugăm la asta și scăderea producției de grâu pe de-o parte din cauza războiului (Rusia și Ucraina exportă 30% din necesarul de grâu la nivel mondial), a secetei și deficitului actual de apă în sol în multe din țările europene, a stopării importului de floarea soarelui din Rusia (principalul producător mondial), a îngrășămintelor pentru agricultori și tabloul e aproape complet.

Nu sunt eu Mama Omida, dar cred că foarte curând boicotul impus de americani Rusiei va fi încălcat de liderii politici europeni cu un strop de minte. Păi nu prea vrem ca Ucraina să fie atacată, dar decât să sufere poporul meu (asta e valabil pentru adevărații lideri europeni) mai bine suferă doar Ucraina. Până la urmă ce vină avem noi?

Așa că bumerangul economic lansat de americani împotriva dușmanului dintotdeauna Rusia, se întoarce și lovește acolo unde doare mai rău: nivelul de trai al cetățeanului neimplicat în acest conflict care se vede el însuși pus în situația de a suferii, fără a avea nicio vină.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

3 COMENTARII

 1. Așa este dar poți să te faci ințeles poporenilor cu creiere spălate?Americanilo li se rupe ca de obicei dacă pulimea va fi sărăcită complet. Slugărnicia și obediența ne vor distruge ca nație, mai vorbim. 😔😔🧐🧐

 2. ”nu mă refer doar la SUA care pierde ceva bănuți din toată afacerea asta”

  Cum să piardă? Câștigă ceva bănuți.
  Când nu e căutare la vaccin e căutare la javelin.
  Din stocuri se mai consumă, producția crește, democrația se întărește.
  Dacă tot nu i-a ieșit lui tăițelu ”proiectul” cu turelele de tanc ”neonazist” poate îi ”iese” la recrutarea de milițieni pentru ”carne de tun”.
  Altfel … mai pică câte o dronă pe la Zagreb prin campus și mai apare câte un incendiu de acoperiș de bloc, prin Complexul Studențesc.
  Din motive pur electrice.
  Valabil și la pașapoarte …

 3. Foarte bun articol.Totusi trebuie sa stiti ca americanul de rand ESTE afectat deja de inflatie si cresterea preturilor in USA!E drept nu ca romanasul gigiuc ,dar si acolo au aparut probleme care nu existau pana acum.Vedeti cat de ”aparati” suntem de NATO:firma Ford din Romania isi reduce riscurile financiare si vinde 41% din afacere unei firme turcesti.Deci americanii se retrag in loc sa vina.?!Ne mai intrebam de ce da lumea buluc la pasapoarte…Ne asteapta cel putin 10 ani de criza si bahaos.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei