fbpx
21.7 C
Reșița
marți, 28 mai 24

Buna Vestire sau Blagoveştenia

Buna Vestire sau Blagoveştenia este ziua în care Fecioara Maria a primit vestea că-l va naște pe Isus. Sărbătoarea este prima zi din postul Paştelui în care este dezlegare la peşte. Potrivit tradiției, oamenii nu trebuie să se certe de Buna Vestire, pentru a nu avea necazuri tot anul.

Buna Vestire este o sărbătoare cu dată fixă, 25 martie, de la care până la Crăciun, când Fecioara Maria l-a născut pe Isus, sunt exact nouă luni. În ziua Bunei Vestiri este marcat momentul în care Fecioara Maria din Nazaret, a fost aleasă de Dumnezeu să-l nască pe fiul său și a primit înștiințare prin Arhanghelul Gavril.

Locul unde se crede că Fecioara Maria a primit vestea că va naște pe Isus este în prezent ocupat de biserica Bunavestire din Nazaret, un lăcaș de cult catolic modern, construit pe ruinele unor biserici bizantine din perioada Cruciadelor.

Buna Vestire este sărbătorită în fiecare an în perioada Postului Mare, fiind una dintre ocaziile pentru care Biserica acordă dezlegare la pește, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea aceasta. Se spune că acela care gustă acest tip de carne de Buna Vestire se va simți tot anul ca peștele în apă. În popor se mai spune că pescarii nu au voie să arunce mămăligă în apă, pentru că mor peștii.

De Buna Vestire se crede că sosesc rândunelele, iar cucul cântă prima oară în an, de aceea sărbătorii i se mai spune și Ziua Cucului. Pasărea anunță sosirea efectivă a primăverii, iar primul său cântec trebuie să fie așteptat de toți oamenii în haine curate, veseli, cu stomacul plin și cu bani în buzunare.

Sursă foto: Libertatea

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei