fbpx
32.7 C
Reșița
vineri, 19 iulie 24

Ce își doresc reșițenii să se facă cu milionul de lei pus la bătaie de Primărie?

Un milion de lei din bugetul de anul viitor al Primăriei Reșița va fi alocat proiectelor propuse și votate de reșițeni. Este pentru prima dată când bugetul participativ, un concept folosit de mult timp deja în Europa, va fi implementat în municipiul de pe Bârzava. Fiind o noutate, reșițenii interesați să se implice în viața orașului și să afle cum funcționează exact acest mecanism, au fost invitați joi la o dezbatere pe marginea subiectului, eveniment la care a participat primarul Ioan Popa, dar și reprezentanți ai Societății Academice din România, alături de care administrația reșițeană implementează proiectul pilot „PROCIVIS – Implicare civică pentru dezvoltarea locală a Municipiului Reșița”.

Este un concept care în Europa se practică de foarte mulți ani. În România sunt câteva orașe care au început să îl practice. Este o chestiune care mi se pare extrem de rezonabilă. În cazul Reșiței, pentru 2024 vorbim de un milion de lei, pe mobilitate alternativă și pe spațiu public. Sunt atât de multe lucruri care se pot face, eu chiar aștept ca reșițenii să vină cu proiecte și să avem o multitudine de proiecte din care să le alegem pe cele câștigătoare. Cred că mai mult decât banii din bugetarea participativă este important exercițiul, pentru că este vorba de un exercițiu de civism, dacă vreți, de a locui într-o comunitate și cred că asta trebuie să învățăm că, de fapt, spațiul nostru nu se termină acolo unde închidem ușa apartamentului. Spațiul nostru este și în etajul în care locuim la bloc, și pe scările de la bloc, și în fața blocului, și până la stația de autobuz sau la locul de joacă. Din păcate, în ultimii 30 de ani, percepția asupra spațiului personal s-a deteriorat. Lumea se închide fiecare în bula lui. Iar modul prin care acest exercițiu de bugetare participativă lucrează, eu zic că lucrează mai mult în a ne aduce din nou în a gândi comunitar”, a precizat primarul Ioan Popa.

Foto: Ioan Popa

Este adevărat că reșițenii nu s-au călcat pe picioare pentru a participa la întâlnirea de la cinematograful Dacia și a afla ce este de fapt această bugetare participativă și cum pot depune proiecte. Este adevărat și că unii dintre cei veniți la dezbatere au făcut-o doar pentru a atrage atenția asupra unor probleme cu care se confruntă în oraș, cum ar fi lipsa unor treceri de pietoni, desființate odată cu implementarea proiectului tramvai. La fel de adevărat este însă, că au fost prezenți și reșițeni care au înțeles ce înseamnă această bugetare participativă și care s-au arătat dornici să profite de această șansă și să schimbe ceva în orașului în care locuiesc. Inclusiv elevi de liceu au luat cuvântul pentru a explica ce își doresc să se realizeze cu banii puși la dispoziție de Primăria Reșița în 2024.

Printre ideile care s-au desprins în cadrul întâlnirii s-au numărat: amenajarea de noi locuri de joacă în toate cartierele orașului, „îmbrăcarea” blocurilor cu verdeață și amenajarea de grădini comunitare pe acoperișurile blocurilor, realizarea unui cinematograf în aer liber în zona stemei, amenajarea de spații în curțile școlilor unde tinerii să poată socializa, amplasarea de camera de supraveghere pe malul Bârzavei pentru a se stopa poluarea râului cu deșeuri de tot felul, crearea unui parc al personalităților cu statui în mărime naturală ale reșițenilor care s-au remarcat în diverse domenii, treceri de pietoni făcute în 3D, iluminarea arhitecturală a clădirii Palatului Cultural din centrul Reșiței.

Idei nu lipsesc, rămâne însă să vedem pentru câte din acestea se vor și scrie și depune proiecte. De menționat că reprezentanții Primăriei Reșița și-au arătat disponibilitatea a-i ajuta sau consilia pe cei care nu știu ce trebuie să facă pentru a depune un astfel de proiect. Termenul limită este 1 decembrie. Va urma, în perioada 4-15 decembrie verificarea proiectelor depuse, iar în perioada 10-30 ianuarie votul publicului, urmând ca pe 31 ianuarie să fie afișate rezultatele.

Detaliile despre procesul de bugetare participativă pot fi obținute de pe platforma: https://bp.primariaresita.ro/BugetareParticipativa/Home.

Citește si:  Principele Nicolae al României, prezent la Reșița, joi, 23 noiembrie, la sala cinematografului Dacia!

Karina TINCUL

4 COMENTARII

 1. ”Este adevărat că reșițenii nu s-au călcat pe picioare pentru a participa la întâlnirea de la cinematograful Dacia … probleme … cum ar fi lipsa unor treceri de pietoni, desființate odată cu implementarea proiectului tramvai”

  Hehe, sunt autostrăzi cu treceri pentru urși, construite prioritar (trecerile).
  De traversări /treceri (subterane) pentru tăiței încă nu am auzit.
  În rest, lupul își schimbă părul (vezi prima poză), care pare a fi acela? 🙂

 2. La ce sa mai vina cetatenii pentru discutii ? Doar n-or fi fraierii yai,premare. Practic,ii scuipi in fata cand le pui la dispozitie 1 milion de lei,avand in vedere ca tu bagi la drumul din Mociur 50 milioane !
  Intram in bula noastra cand vedem ca se face doar „contra”…

 3. Primare, acum vi să te sfătuiești cu reșițenii????? După ce ai terminat orașul ăsta, ai îngustat drumuri, trotuare, ai lăsat să – și bată joc de canalizări, treceri de pietoni, piste de biciclete fără noimă și lista este lungă!!!Nu ai ieșit printre oamenii Reșiței în timpul lucrărilor care au scandalizat pe mulți dintre noi!!! Nu găsești în GOVANDARI 10 metri liniari de trotuar fără bălți pe asfaltul nou turnat!! Din partea mea și a multor alții care te înjură când se deplasează prin GOVANDARI, să-ți fie rușine pentru nesimțirea cu care ne-ai tratat în ultimi 3-4 ani!!!! Referitor la întâlnirea de la Dacia, trebuie să-ți dea de gândit! Reșițenii s-au săturat de tine, de aroganța, nesimțirea și nebăgare în seamă a ideilor, nevoilor pe care le au cetățenii orașului!!! Din sutele de milioane pe care le-ai învârtit prin firmele de casă (vezi AMBRAX, etc) acum vi la noi cu un milion să ne faci parculete la ușa blocului??? Te întrebi, băi omul ăsta este întreg la biblică sau a tras ceva pe nas pe la PONTON!!! ȘTI CEVA DOMNULE PRIMAR, DRUM BUN SPRE ZANZIBAR….. DUPĂ CE DAI CU SUBSEMNATUL LA DNA!!!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei