O serie de persoane din Reșița și din Caraș-Severin fac trimitere în mediul online la faptul că la sediul Aquacaraș a fost demolată o clădire de patrimoniu, ba mai mult, ar fi vorba de o clădire istorică de clasa A! În realitate, din datele puse la dispoziție de reprezentanții conducerii Aquacaraș, ar fi vorba de o clădire de clasa C, adică o clădire normală pentru a cărei demolare nu este nevoie de un aviz special din partea Ministerului Culturii.
Directorul Adjunct al SC Aquacaraș, Viorel Mutu, ne explică natura juridică a fostului imobil, pe locul căruia se va ridica viitoarea clădire a Direcțiunii Aquacaraș:
„Această clădire este o clădire normală, nu este o clădire de patrimoniu, nu intră la Clasa A.
Certificatul de Urbanism eliberat de Primăria Reșița îmi spune că la folosința actuală este clădirea atelier a biroului arhivă, se certifică treaba asta, și că terenul și construcțiile se află în intravilanul municipiului Reșița, în afara zonei de protecție a monumentelor istorice.
În autorizația de desființare îmi invocă la documentația tehnică că ea a fost avizată de Lavinia Ungar Design SRL, care și ea în foaia de capăt îmi spune că este de categoria de importanță C”, a venit cu lămuriri pentru Reper24 și cu acte deveditoare, directorul adjunct al SC Aquacaraș, Viorel Mutu.
Sergiu TABAN
„Această clădire este o clădire normală, nu este o clădire de patrimoniu …”
–
”patrimoniu, patrimonii …
2. Totalitatea bunurilor care aparțin colectivității și sunt administrate de către organele statului; bun public.”
**Link-urile nu sunt permise!**
În principiu:
(1) Distrugerea, degradarea sau aducerea în stare de neîntrebuinţare a unui bun aparţinând altuia …
Însă când lipsește plângerea prealabilă a persoanei vătămate (publicul?), autoritatea (abilitată) nu se poate auto-sesiza din oficiu din … ”lipsă de interes” (excepție procesuală).