fbpx
18.5 C
Reșița
duminică, 19 mai 24

De ce este important să verifici periodic instalația electrică din casă?

Peste 1.300 de incendii produse la nivel național în primele opt luni ale acestui (aproximativ 27% dintre incendiile din locuințe) au fost provocate de defecțiuni apărute la instalațiile electrice, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Pentru a preveni evenimente care pot avea urmări tragice trebuie să respectăm câteva reguli simple și să luăm măsuri imediat ce observăm că ceva este în neregulă cu instalația electrică din casă, se arată într-un comunicat transmis de reprezentanții Delgaz Grid.

Care sunt semnele defecțiunilor sau funcționării anormale a instalației electrice?

O priză ieșită din perete, scântei sau zgomote când acționăm un întrerupător sau introducem un ștecher în priză, miros de încins/ars sau un „sfârâit” suspect în dreptul receptoarelor electrice sau a aparatajului (prize, întrerupătoare, tablouri electrice) sunt lucruri pe care nu avem voie să le ignorăm. Mai mult, instalațiile electrice trebuie să fie verificate și reparate/ înlocuite ori de câte ori este necesar, dar nu cu meșteri de ocazie, ci cu persoane autorizate.

Pentru a preveni incidente grave, specialiștii Delgaz Grid și ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență recomandă:

  • Fii atent la instalația electrică din casă și la aparatele pe care le folosești.
  • Cheamă un electrician autorizat să verifice periodic siguranțele și instalația electrică sau ori de cate ori observi că ceva este în neregulă.
  • Ține cont de sfaturile specialiștilor, nu a meșterilor de ocazie!
  • Înlocuiește echipamentele defecte: cablurile cu izolația tăiată, prizele și întreupătoarele care fac scântei etc..
  • Nu lăsa persoane neautorizate să intervină la contorul de energie sau în firidele de palier, de bloc sau de cvartal. La aceste instalații trebuie să intervină doar personalul operatorilor de distribuție energie sau al companiilor desemnate de aceștia.
  • La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora asigură-te, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate susţine sporul de consum.
  • Dacă trebuie să faci modificări la instalaţia de utilizare din gospodărie, solicită avizul distribuitorului de energie şi personal autorizat pentru execuția lucrărilor.Instalaţiile electrice interioare sunt în proprietatea consumatorilor, fiind în responsabilitatea acestora să le utilizeze corect, să le verifice şi să le remedieze eventualele defecţiuni cu ajutorul specialiștilor. O deficienţă aparent minoră (contactele slăbite, comutatoare, prize sau tablouri electrice uzate) poate duce la incidente cu urmări dintre cele mai grave.

Majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de utilizarea instalațiilor electrice defecte sau cu improvizații, a coșurilor de fum necurățate sau defecte și a mijloacelor de încălzire cu defecțiuni sau fără respectarea măsurilor de prevenire specifice, potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU). Astfel, în primele opt luni ale acestui an, numărul incendiilor la locuințe a crescut cu 9,4% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la un total de 4.856 de astfel de evenimente.

Karina TINCUL

1 COMENTARIU

  1. La român merge pe ideia,,lasă că e bun așa cum este „iar meseriașii principali și specialiști sunt de regulă electrozugravii care fac niște porcării mai mari ca ei și se dau și mari deștepții lui pește prăjit. Firmele de construcții neavând electricieni calificați ,mai nou și califică pe loc fără cursuri fără nimic la mână. Știu personal cel puțin unul care din vânzător la tarabă de aca ,brice și carice a fost scos rapid ca electrician și instalator țeavă gaz. Pe ce criterii?ITMul ce păzește?🤔🤨

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei