fbpx
3.7 C
Reșița
vineri, 19 aprilie 24

„AD AQUAS HERCULIS SACRAS AD MEDIAM”; altfel spus, Băile Herculane

Originea Băilor Herculane se întinde pe o durată de aproape două milenii. Bazele stațiunii au fost puse în anul 102 d.Hr. de împăratul Traian, romanii introducând cultul balnear preluat de la greci pe care apoi l-au dezvoltat. Numele stațiunii de care este legat și numele societății noastre, vine de la zeul Hercules, fiul lui Zeus și al frumoasei Alcmena, consemnat în mitologia romană ca patron al izvoarelor termale, simbol al puterii și al echilibrului între forța fizică și cea spirituală.

În perioada civilizației romane, stațiunea de pe Valea Cernei a constituit un important punct de atracție pentru aristrocația Romei antice. Impresionați de excepționala putere tămăduitoare a apelor sacre de pe Valea Cernei, romanii sosiți în Dacia le-au închinat un adevărat cult balnear sub semnul tutelar al lui Hercules.

După retragerea administrației și armatei romane, în timpul împăratului Aurelian, sub presiunea populațiilor migratoare, băile au decăzut mult comparativ cu perioada de strălucirile din vremea romană, deși menținerea numelui indică, că băile au fost folosite tot timpul următor.

Din timpul romanilor au rămas numeroase vestigii: apeducte, băi, statui, monede, tabule votive ridicate ca semne de mulțumire aduse zeilor pentru vindecare. După 1718 începe istoria modernă și contemporană a Băilor Herculane, în cadrul Imperiului austriac. Din 1736 începe reconstrucția și modernizarea băilor, a căilor de acces, grănicerii bănățeni construind aici majoritatea edificiilor din stațiune.

După 1989, în urma unor privatizări cel puțin dubioase și neinvestigate de autoritățile competente, patrimoniul stațiunii a încăput pe mâna unor afaceriși veroși, dornici de îmbogățire peste noapte. Lipsa investițiilor în infrastructură, lipsa banilor și a proiectelor pentru consolidarea unor clădiri istorice, lipsa unui interes pentru viitorul stațiunii a făcut ca aceasta să decadă din punct de vedere arhitectural, o parte a clădirilor distrugându-se.

Abia în ultimii ani se observă o oarecare revigorare a refacerii stațiunii, dar pașii sunt mărunți și vor trece decenii în acest ritm, perioadă în care alte și alte clădiri se vor degrada.

În pofida acestor neajunsuri, binefacerile apelor termale din stațiunea Băile Herculane atrag an de an, mii de turiști, în toate anotimpurile, dornici să-și recapete sănătatea ori pur și simplu pentru relaxare, pentru aerul puternic ozonificat și pentru minunatele priveliști oferite de Valea Cernei și de ce nu, ale Banatului Montan.

Dan AGACHE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei