fbpx
17.4 C
Reșița
miercuri, 01 mai 24

După mai bine de 4 ani, ruinele din Caransebeș „au ieșit“ la lumină

Recepția finală a lucrărilor din cadrul proiectului „Reinterpretare funcțională prin amenajarea și conservarea ruinelor – Biserica Medievală de sec. XIII-XIV” – Municipiul Caransebeș”, proiect finanțat prin REGIO – POR 2014-2020, a avut loc ieri. Au participat reprezentanți ai Direcției de Cultură Caraș-Severin, ai Inspectoratului de Stat în Construcții, ai Primăriei Caransebeș și ai firmei care s-a ocupat de lucrări.

Potrivit managerului de proiect, Gabriela Bănăduc, lucrările pun în valoare situl cu ruinele Bisericii Medievale de sec. XIII-XIV, după restaurarea amplasamentului obiectivului de patrimoniu în suprafață de 448 mp și refacerea aspectului original al ruinelor zidurilor, prin îndepărtarea lucrărilor neconforme anterioare pe întreg perimetrul.

„Ruinele vechii mânăstiri franciscane au fost scoase la lumină, întâmplător, în 1988, cu prilejul unor lucrări de urbanism efectuate în zona centrală. După mai bine de 30 de ani, am reușit să amenajăm, cu ajutorul fondurilor europene, această zonă centrală a municipiului“, a declarat primarul Felix Borcean.

„Ne-am dorit un proiect nu foarte invaziv și care să schimbe în sens pozitiv imaginea zonei centrale a Caransebeșului și cred că am reușit, pentru că acum, la final, zona are un aspect mult mai îngrijit, demn de centrul istoric al municipiului nostru. Cu sprijinul celor de la Centrul Turistic, acest obiectiv va fi inclus și în circuitul turistic”, a mai adăugat edilul Felix Borcean.

Valoare totală a proiectului a fost de aproape 4,6 milioane de lei, din care 4,13 milioane reprezintă finanțare nerambursabilă, iar lucrările de restaurare s-au derulat în perioada 7 mai 2019 – decembrie 2023.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. „Ruinele vechii mânăstiri franciscane au fost scoase la lumină …”

    Deci ordinul întemeiat pe la 1200 de San Francesco d’Assisi (ordinul franciscan), era anterior primirii de către Ioaniți a Țării Severinului (terram Zeurino)
    (…upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/b/b8/Romanian_states_in_the_9th-13th_centuries.svg/1200px-Romanian_states_in_the_9th-13th_centuries.svg.png?20100224083034)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei