fbpx
21.7 C
Reșița
marți, 28 mai 24

Filmul „Clara” de Sabin Dorohoi, premiat la Hollywood

Filmul „Clara”, al regizorului Sabin Dorohoi, a câștigat la Hollywood – Los Angeles, premiul Bridging the Borders (Legături între granițe), în cadrul Festivalului Filmului Sud-Est European din Los Angeles (denumit pe scurt SEEFest) și a fost oferit de Organizația „Cinema Without Borders” (Cinema Fără Frontiere).

Sunt foarte bucuros că filmul nostru primește o nouă recunoaștere internațională, după ce a câștigat premiul din Germania și a fost nominalizat în India. CLARA are deja un palmares de trei festivaluri internaționale, de pe trei continente. Este o senzație extraordinară că după mai bine de un deceniu de muncă enormă, rezultatele încep să apară. Și este cu atât mai interesant să văd imagini filmate la Reșița sau la Bocșa, apărând pe marile ecrane ale lumii. În acest fel, filmul devine un ambasador cultural al locurilor mele natale, promovându-le internațional. E o senzație foarte plăcută să te întrebe oameni din India sau America despre locurile unde ai filmat și să le povestesc că acestea înseamnă „Acasă” pentru mine. Prin meseria pe care o am, de peste 10 ani încerc să promovez orașele și locurile din Caraș-Severin. Fie prin filme artistice, fie prin documentare turistice sau istorice”, a declarat, emoționat, regizorul Sabin Dorohoi.

Clara” este singurul film realizat la Reșița și unul din puținele filmate în Banat, care este în același timp o coproducție internațională România – Germania și obține rezultate notabile la competiții internaționale. Rolul Clarei este jucat de Olga Török, actriță a teatrului German de Stat din Timișoara și cea mai pare parte a actorilor sunt din Banat (Timișoara, Reșița și Lugoj), dar și din Cluj sau Germania.

În același timp cu premiera de la Hollywood, tot în această perioadă, regizorul Sabin Dorohoi a mai avut o serie de lansări. „Clara” a mai câștigat în noiembrie 2023 premiul publicului la festivalul de la Cottbus din Germania și a fost nominalizat de asemenea la Festivalul Internațional din Kolkata, India – unde a avut un public record, de peste 1.000 de spectatori în sală.

Munca la acest film a durat 11 ani și a fost foarte dificilă, mai ales în privința strângerii finanțării. Data lansării în România a filmului „Clara” încă nu a fost anunțată.

Inițial era planificată pentru prima parte a anului sau pentru vara lui 2024, dar e posibil să mai fie amânată, deoarece promovarea națională presupune o finanțare destul de mare și realizatorii filmului trebuie să mai găsească sponsori pentru acest demers. Dar nu e de mirare că este atât de greu: frecvent se întâmplă ca recunoașterea peste hotare a unei opere să nu fie recunoscută și în țară. Și avem exemple celebre cum sunt George Enescu sau Constantin Brâncuși”, a afirmat cu o nuanță de amărăciune în voce, Sabin Dorohoi.

De menționat că în Duminica Paștelui și în Miercurea din Săptămâna Luminată, regizorul Sabin Dorohoi a lansat ONLINE două noi scurtmetraje turistice care continua seria documentarelor despre Banatul Montan. Amănunte despre aceste filme însă, într-un articol viitor.

Daniela TUDOR

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei