Festivalul Baconului sau Slaninijada are loc în orașul Kacarevo, în Serbia, la 130 de kilometri de Timișoara, aproape de Pancevo, iar pentru 4 zile, centrul orășelului se umple de oameni, fum de grătare și miros de șonc.
Șonc cât vezi cu ochii, purcei învârtiți ușurel pe rotisor, la foc mic, dar și caltaboși, tobă, cârnați și multe, foarte multe bunătăți îi așteaptă pe cei interesați la unul dintre cele mai delicioase festivaluri din Banatul istoric, relatează Opinia Timișoarei. De departe, atracția festivalului de la Kacarevo o reprezintă competiția de preparat șoncul, iar la final cel mai gustos va fi premiat. În concurs intră în fiecare an și români din Banat.
În cadrul târgului se vând o mulțime de delicatese și produse artizanale cum ar fi bomboane făcute în casă, ciocolată, prăjituri, produse de patiserie, mezeluri făcute din carne de porc.
Printre bunătățile locale se numără „Švargla“, o specialitate de tobă sârbească, sau „Kavurma“, o tochitură tradițională, făcută din bucățele de carne de porc prăjite. La festival se mai găsesc o sumedenie de cârnăciori și, evident, foarte mult bacon preparat după diferite rețete păstrate cu sfințenie din moși strămoși.
Ediția din acest an debutează în 15 februarie cu Parada Șoncului în parcul central din Kačarevo, iar festivalul se va încheia în 18 februarie.
Dan AGACHE
De ce nu postati in timp util? A trecut evenimentul,acum ce facem cu muraturile?
Asa-i cand nu citesti… 15 februarie 2024 , nu e destul timp ?