La mulți ani, pompieri! Sărbătoare astăzi la sediul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Semenic al județului Caraș-Severin, cu ocazia Zilei Pompierilor din România. O sărbătoare derulată anul acesta într-un cadru mai restrâns, având în vedere recentul eveniment de la Crevedia. Dar o sărbătoare de la care nu au lipsit avansările în grad și discursurile oficialităților. A avut loc chiar și un mic exercițiu de stingere a unui incendiu, spre deliciul copiilor prezenți în curtea inspectoratului.
Sub un soare arzător, ziua pompierilor a debutat cu un scurt ceremonial militar și religios și avansarea în grad a cadrelor care s-au evidențiat în activitatea profesională. O diplomă surpriză a fost acordată plutonierului Violeta Șușară, numită „paramedic al anului 2023”. În vârstă de 28 de ani, aceasta este asistent coordonator SMURD la nivelul județului Caraș-Severin. Conform lui Ionel Petru Tilca, șeful ISU Semenic, tânăra s-a făcut remarcată inclusiv la nivel național.
„Pe cât este de dificilă activitatea pe care o desfășurăm, pe atât este de frumoasă. Mă confrunt cu tot felul de urgențe, dar în momentul în care îmi ating scopul uit de toate greutățile întâmpinate. Iar satisfacția este extraordinară. Cea mai specială intervenție pentru mine este primul stop cardio-respirator resuscitat, nu o să îl uit niciodată. Pur și simplu am avut viața omului în mâinile mele. Toarte intervențiile sunt speciale pentru mine, la toate particip cu drag și cu interes, dar cea mai importantă și cea mai specială asta a fost”, a povestit paramedicul anului 2023.
Ioan Dragomir: „ISU Semenic este o instituție care acționează cu profesionalism și implicare”
Un adevărat laudatio la adresa pompierilor a fost rostit de prefectul Ioan Dragomir. În opinia acestuia, „pompierii români au câștigat de-a lungul timpului încrederea și respectul cetățenilor în misiuni grele și intervenții complicate.
Mereu la datorie, mereu prezenți acolo unde de multe ori a rămas doar speranța, iar în situațiile dificile avem certitudinea că ei sunt cei care ne protejează și ne salvează. În calitate de prefect al județului Caraș-Severin, pot să afirm că ISU Semenic este o instituție care acționează cu profesionalism și implicare. În situațiile de urgență cu care ne-am confruntat, am reușit să salvăm oameni, locuințe, să intervenim rapid și eficient acolo unde fenomenele naturale sau incendiile au creat probleme. Pompierii cărășeni și-au arătat devotamentul în misiunile organizate și au răspuns cu curaj la intervențiile de multe ori extreme. Atât în caz de incendiu, cât și în lupta cu forțele naturii, au demonstrat că responsabilitatea lor este siguranța noastră, ceea ce ne face să îi privim cu respect și admirație”, a afirmat prefectul județului Caraș-Severin, acesta mulțumindu-le pompierilor cărășeni pentru activitatea pe care o desfășoară.
Mulțumiri le-am adresat pompierilor militari și viceprimarul orașului Reșița, Adrian Dacica. Vicepreședintele CJ, Ovidiu Rădoi a vorbit de proiectele europene care au vizat dotarea ISU Semenic la standarde cât mai ridicate.
O pată de culoare sau un discurs mai altfel a avut Laurențiu Roșu, șeful Direcției Județene a Arhivelor Naționale. Acesta le-a vorbit celor prezenți de lupta cu focul purtată de strămoșii actualilor pompieri încă de perioada antică. De asemenea, a evocat și o serie de incendii devastatoare ce au avut loc în trecut și care au distrus orașe întregi.
Ionel Petru Tilca: „Le urez misiuni ușoare”
„Este un eveniment festiv pentru noi, avem persoane care merită să fie avansate, să fie recunoscute. Si de către noi, ca instituție, și de către cetățeni, pentru că și-au dovedit profesionalismul pe timpul intervențiilor.
Colegii mei știu că sunt alături de ei, vin din rândul lor și voi rămâne alături de ei, chiar dacă uneori nu voi fi pe plac tuturor. Nu asta urmăresc, ci interesul general, al tuturor, ca profesioniști și le urez, nu doar La mulți ani, ci să aibă misiuni ușoare, să se întoarcă sănătoși acasă la familie”, a precizat, la rândul său, inspectorul-șef Ionel Petru Tilca, cel care le-a transmis participanților și mesajul inspectoratului general al IGSU.
Evenimentul a continuat cu prezentarea tehnicii de intervenție și executarea unui exercițiu demonstrativ, în cadrul acțiunii „Ziua Porților Deschise”. Cei interesați de activitatea salvatorilor au avut posibilitatea să vadă îndeaproape autospecialele folosite în misiunile operative.
Semnificația zilei de 13 septembrie
Pompierii sunt sărbătoriți la data de 13 septembrie încă din anul 1953, ca urmare a faptelor de patriotism și devotament de care au dat dovadă în 1848, atunci când au apărat Revoluția pașoptistă împotriva intervenției otomane, în bătălia din Dealul Spirii.
13 septembrie reprezintă un simbol al patriotismului pompierilor care au luptat pentru țară cu prețul vieții. În același timp, este un prilej pentru a sărbători curajul și implicarea de care dau dovadă pompierii în misiunile lor.
Karina TINCUL