13.3 C
Reșița
duminică, 16 martie 25

„În mai 2024, se va putea zbura cu aeronave mari de la Caransebeș”, susține Gabriel Olariu

Consilierii județeni cărășeni și-au dat astăzi avizul pentru realizarea investiției „Reabilitare și modernizare a aeroportului Banat-Caransebeș”, în vederea finanțării acestuia prin Programul Operațional Infrastructura Mare 2014-2020. Practic nimic nu mai stă de acum în calea obținerii finanțării și a dezvoltării aeroportului, pe care investitorul Gabriel Olariu își dorește să îl deschidă zborurilor internaționale. Conform declarațiilor acestuia, în primăvara anului 2024, se va putea zbura cu aeronave mari de la Caransebeș.

Proiectul nu implică nicio contribuție financiară a Consiliului Județean, fiind nevoie însă, conform ghidului solicitantului, de avizul forului județean, în calitate de proprietar al terenului. „Trebuie să prindem ultimul tren, avem un studiu de fezabilitate gata, s-a mișcat foarte repede dl Olariu, au făcut toate studiile, s-a ajuns la concluzia că trebuie practic o altă pistă, iar ca să putem să începem lucrul cât mai repede a fost nevoie de această hotărâre de consiliu”, a precizat la finalul ședinței de astăzi, președintele CJ Caraș-Severin, Romeo Dunca.

Romeo Dunca

Emoționat că proiectul de avizare a realizării investiției a trecut fără discuții și a fost aprobat în unanimitate de consilierii județeni, investitorul Gabriel Olariu a ținut să mulțumească aleșilor județeni, dar și parlamentarilor cărășeni și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu pentru sprijin.

„Noi am realizat în 6 luni ceea ce în alte părți se face în ani de zile. Am finalizat studiul de fezabilitate, am finalizat tot ceea ce înseamnă partea de avize, mai avem de primit un aviz de la Agenția de Mediu care a fost condiționat de un studiu hidrologic, dar suntem în grafic, în această săptămână vom primi și acest aviz, după care vom depune documentația pentru autorizația de construcție și vom depune cererea de finanțare pentru acest obiectiv.

Sigur, mai există un al doilea studiu, care se referă la aerogară, la turnul de control, dar ca să ai aeroport, în primul rând îți trebuie o pistă care se îndeplinească toate cerințele. Deci noi, prin acest proiect vom avea o pistă și un aeroport funcționat pentru aeronave de până la 200 de tone. Va trebui să finalizăm lucrările până în decembrie 2023, deci cu tot ceea ce înseamnă partea de autorizări a echipamentelor care vor fi instalate, după părerea noastră în mai 2024 se va putea zbura cu aeronave mari de la Caransebeș”, a precizat, optimist, Gabriel Olariu.

Proiect fantezist, care nu va deveni niciodată realitate, așa cum susțin unii, sau o șansă uriașă de dezvoltare pentru Caransebeș și implicit pentru județul Caraș-Severin? Vom afla cu siguranță peste câteva luni.

Reamintim, la jumătatea lunii decembrie 2021, conducerea Consiliului Județean Caraș-Severin a solicitat ministrului Transporturilor,  încadrarea Aerodromului Banat Caransebeș ca aeroport în rețeaua secundară de aeroporturi regionale și mici regionale, precum și includerea acestui obiectiv în lista de proiecte de investiții pentru categoria de aeroporturi din rețeaua secundară ca importanță. „Am făcut în ultima zi o adresă către domnul ministru al Transporturilor, Sorin Grindeanu, să mute aeroportul din Caransebeș din rețeaua aeroporturilor de interes terțiar, în cea de interes secundar. Pentru că în cazul investițiilor la aeroporturile secundare, limita de finanțare este de 100 de milioane de euro, față de 25 de milioane la cele terțiare. Mă bucur că a ieșit Hotărârea de Guvern chiar în ultima zi a anului 2021 și vom beneficia de sume importante din partea Ministerului Transporturilor pentru investiții. Ceea ce este un lucru foarte bun, iar pe această cale țin să îi mulțumesc domnului prim-ministru al României, Nicolae Ciucă și domnului ministru Sorin Grindeanu“, preciza la momentul respectiv președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Romeo Dunca.

 

Karina TINCUL

2 COMENTARII

  1. ”Deci noi, prin acest proiect vom avea o pistă și un aeroport funcționat pentru aeronave de până la 200 de tone.”

    Adică fără Antonov An-225?
    Ăsta avea cam 640 de tone. Avea …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei