1.7 C
Reșița
joi, 14 noiembrie 24

Începe școala și în Caraș-Severin. În ce condiții?

Cu o structură nouă a anului școlar, cu 5 module în locul celor 3 trimestre, cu 402 unități de învățământ și 1950 de clase, cei 36 de mii 792 de elevi pornesc într-un nou an de învățământ.

Există în județul Caraș-Severin (conform informațiilor furnizate de ISJ) 4.298 posturi didactice, didactic auxiliar și nedidactice. Din 3.178 de posturile didactice, erau neocupate în data de 08.09.2023 un număr de 163 coduri de post ceea ce reprezintă aproximativ 49 de cadre didactice, dar există propuneri din partea directorilor unităților școlare de ocupare a acestora.

În pofida promisiunilor date de politicienii din consiliile locale, de primari ori parlamentari, de miniștrii Educației perindați de-a lungul anilor prin fotoliile de piele ale Guvernului României, anul școlar 2023 – 2024 începe cu școli fără avizul ISU, fără autorizații sanitare de funcționare, cu profesori suplinitori care nu au reușit să treacă de examenele de titularizare și, posibil, pentru că ISJ-ul nu precizează, cu WC-ul în fundul curții. E trist că astfel de lucruri se întâmplă în fiecare an și tot în fiecare an sunt promisiuni de rezolvare.

Același Inspectorat Școlar Județean precizează că există în Caraș-Severin 119 autobuze școlare din care 9 sunt defecte, iar în privința manualelor stăm bine: 70% dintre ele sunt venite din tipografii și împărțite unităților de învățământ. Celelalte mai vin? Și dacă da, când?

Cele 5 module de școală, însumând 169 de zile lucrătoare, respectiv 36 de săptămâni, sunt intercalate cu tot atâtea vacanțe: de toamnă, de iarnă, de schi, de primăvară și de vară, aceasta din urmă fiind și cea mai lungă: 22 iunie – 7 septembrie 2024. La acestea se mai adaugă 5 octombrie — Ziua internațională a Educației și zilele nelucrătoare/de sărbătoare legală prevăzute de lege și de contractul colectiv de muncă aplicabil, în care nu se organizează cursuri.

Acestea sunt datele seci ale statisticii. Depinde de dascăli de acum ca numărul elevilor care reușesc să treacă prin acest an de învățământ și altfel decât ca gâsca prin apă, fără să se prindă nimic de ei, să fie cât mai mic. Deși, dacă privim retrospectiv la ultimii ani, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple e tot mai mică.

Dan AGACHE

2 COMENTARII

  1. „Cu o structură nouă a anului școlar, cu 5 module …”

    Și programe ca ”săptămâna verde” și ”școala altfel”, nu simultan.
    Adică ”Din sminteală în sminteală – spre victoria finală!” sau ”Pauzele lungi și dese – cheia marilor succese!”
    Dacă nu sunt cai verzi (pe pereti), par buni și măgarii (ăștia):
    https://www.edu.ro/sites/default/files/_fi%C8%99iere/Legislatie/2023/Anexa_OM_3629_2023_Metodologie_Saptamana_Verde.pdf

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei