fbpx
-0.3 C
Reșița
miercuri, 01 februarie 23

Lili Gherle și noua ei provocare: Salvarea Semmeringului Bănățean!

Campania civică ,,Uniți…Reușim!” merge mai departe, cu cea de-a IV-a ediție ce va avea loc duminică 12 decembrie, o campanie prin care se dorește salvare unui important obiectiv de patrimoniu al Banatului Montan – Semmeringul Bănățean. Prima ediție menită să oprească închiderea circulației zilnice a trenului pe ruta Oravița – Anina a avut loc în 8 decembrie 2019.

În 2019 am oprit închiderea căii ferate. Bineînțeles că atunci a avut un cuvânt de spus nu doar societatea civilă, sau universitatea, au mai fost asociații, ONG-uri, persoane fizice care au scris sau au promovat prin poze această cale ferată. După această primă ediție, trenul a rămas în circulație cu același grafic, în fiecare zi.

Am continuat cu excursiile pentru a susține calea ferată și promovarea ei. Anul acesta în luna februarie am organizat excursia cu măștile și am participat la balul de Fășang, toată lumea fiind super încântată. După care am organizat împreună cu Vasile Neamțu o ediție de promovare a iei bănățene încercând să îmbinăm tradiția cu promovarea căii ferate.

spot_img

De data aceasta mi-am propus initial să organizez o acțiune pe 1 decembrie, dar nu s-a putut, date fiind restricțiile pandemiei”, a declarat voluntara implicată în inițierea acestei campanii, Lili Gherle.

CFR Călători a schimbat mersul trenurilor și se dorește implementarea, din această lună, a circulației trenului pe ruta Oravița-Anina doar în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, „pentru economie”, ar susține reprezentanții căilor ferate.

Ei de fapt nu fac o economie, pentru că economie nu înseamnă 400 de litri de motorină, atât face CFR Călători economie, iar din punctul meu de vedere, din punctul societății civile, la urma urmei, nu este un motiv să oprești circulația trenului de luni până joi!

Spunea șeful Gării din Oravița să ne gândim că dacă dă o zăpadă foarte mare și se lasă înghețul, trenul nu va mai putea circula absolut deloc, să ne gândim că este posibil, dacă nu circulă trenul, efectiv linia să fie furată și atunci trebuie să ne gândim la consecințe, la deteriorarea căii ferate și la faptul că pierdem o bijuterie a Banatului de Munte”, a mai spus neobosita Lili Gherle.

Preocupată de viitorul orașului său de suflet, Anina, Lili Gherle crede că odată cu închiderea circulației zilnice pe calea ferată Anina-Oravița, micul oraș va suferi o transformare tragică.

Trebuie să avem neapărat în vedere că s-a dus cascada Bigăr, unde vor mai veni oamenii de curiozitate să vadă cum s-a rupt cascada, și gata cu turismul în zona aceea. Dacă se duce și Semmeringul Bănățean, va suferi toată zona Anina, care este un oraș micuț, orașul sufletului meu, va fi cel mai afectat oraș din județ.

Primăria a reușit anul trecut să demareze și să implementeze  – Anina stațiune turistică de interes national, păi dacă tu nu mai ai trenul pe cea mai veche cale ferată din România, ce turism o să mai fie în Anina?

E momentul să ne unim, să arătăm că nu am adormit, e momentul să arătăm că ne pasă! Ne pasă de noi, ne pasă de urmașii noștri, pentru că tot ceea ce creăm noi acum e și pentru urmașii noștri și apoi ne pasă de trecut, că cineva a muncit acolo. Acel cineva poate fi bunicul meu, străbunicul meu, sau al oricăruia dintre noi!”, mai spune Lili Gherle.

Voluntara reșițeancă mai are o dorință, aceea de a vedea duminică alături de cei prezenți la ediția a patra a campaniei și politicieni.

Mi-ar plăcea să văd și oameni politici acolo pentru că înainte de orice funcție ești un cetățean al acestui județ și aștept să văd cine o să aibă determinarea, puterea de a arăta că vine alături de noi, pentru că baia de mulțime nu se face numai în campanie, poate fi și în calitate de cetățean.

Eu cred în sloganul pe care l-am promovat mereu: „Nu ceea ce suntem ne definește, ci ceea ce facem ne definește!””, a spus în încheiere, Lili Gherle.

Participarea costă 70 de lei de persoană, iar înscrierile se pot face la numărul de telefon 0723.837.416 până cel târziu sâmbătă la ora 14:00. Plecarea va fi la ora 09:30 din curtea UBB Reșița, cu un autocar pus la dispoziție de către organizatori.

Citește și „Dispariția acestui obiectiv turistic va duce la pierderi inestimabile”! Scrisoare deschisă către ministrul Sorin Grindeanu

foto: facebook Euroland Banat Association

Lorena POENARU

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei