fbpx
0.7 C
Reșița
marți, 28 martie 23

Mega proiectul „Cu bicicleta prin vest” aduce 50 de milioane de euro în Caraș-Severin!

Ministerul Dezvoltării a finalizat etapa de evaluare a cererilor de finanțare depuse de consiliile județene pentru amenajarea de trasee cicloturistice, finanțate prin Componenta 11 – Turism și cultură, a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) – anunță ministrul dezvoltării, Cseke Attila. Ministerul, prin PNRR, finanțează construcția traseelor cicloturistice care leagă localități din cel puțin trei județe și care facilitează turismul prietenos cu mediul și un stil de viață sănătos. Printre cele 10 cereri de finanțare, toate eligibile, s-a aflat și proiectul care include județul Caraș-Severin.

Parteneriatul pe cicloturism între Caraș-Severin și Timiș va aduce în zona de Vest aproximativ 50 de milioane de euro prin proiectul „Cu bicicleta prin vest – traseu cicloturistic”, aprobat astăzi spre finanțare prin PNRR.

„PNRR prin Componenta 11 a dat drumul la o linie de finanțare pe turism și cultură, mai exact 3.000 de kilometri de cicloturism în România. Sunt mai multe trasee: Via Transilvanica, Velo Carpatica, Euro Velo 13, 6. Ghidul a presupus în mod special crearea de parteneriate. Noi ca să avem o continuitate ne-am asociat într-un parteneriat cu Timiș, Arad și Hunedoara, județul Timiș fiind liderul de parteneriat.

spot_img

Traseul a pornit din Arad către Timișoara și Hunedoara, și implicit din Timișoara către Caraș-Severin și din Hunedoara către noi.

Pe teritoriul județului nostru avem aproximativ 686 de kilometri, care se împart: Via Carpatica  – 171 km, Via Transilvanica – 204 km, Euro Velo 13, 6 – 157 de km și alte tipuri de trasee, aproximativ 153 de kilometri pătrați.

Euro Velo intră la noi în județ prin comuna Forotic  – Comorâște și merge de-a lungul graniței până la Berzasca, de acolo mai există ramificații spre Sichevița, de unde începem să ne legăm pe Via Carpatica. Via Transilvanica intră la noi în județ prin comuna Băuțar, adică prima localitate fiind Bucova și de acolo spre Caransebeș și merge mai departe”, a declarat Cristina Mocanu, șefa Serviciului Proiecte din cadrul CJ Caraș-Severin.

Ministerul Dezvoltării a aprobat pentru un kilometru de traseu suma de 82.500 de euro, iar per total, pentru cei 686 de kilometri de pe teritoriul județului nostru, se ajunge la o valoare de aproximativ 50 de milioane de euro.

„Va fi un drum greu, lung, dar la fiecare proiect trebuie muncit. Banii pentru un kilometru sunt suficienți și s-ar putea să fie și economii pe care să le putem folosi să mai extindem anumite trasee pe care nu am putut să le integrăm până acum”, a mai susținut Cristina Mocanu.

Proiectul are implicate 56 de UAT-uri cu tot cu cele din Caraș-Severin, care au aprobat în ședințele de CL ca aceste trasee să treacă prin localitățile lor.

Lorena POENARU

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

2 COMENTARII

  1. ”Cseke Attila … Ministerul Dezvoltării a aprobat pentru un kilometru de traseu suma de 82.500 de euro, iar per total, pentru cei 686 de kilometri de pe teritoriul județului nostru, se ajunge la o valoare de aproximativ 50 de milioane …”

    Baietul aista din Marghita, minister și pe la sanatakos cu ”Cîț’ d’aici”, nu e cumva tot cel care a ”achiziționat” (pe bani publici) și tone de vaccinuri, acum expirate?
    Respectiv e avo(că)catul de pe la coada udă mereu care se crede acum doctor de biciclete?

  2. Sper ca grozăvia asta sa nu presupună asfaltări prin păduri și arii protejate, drumurile forestiere și cele județene nemodernizate existente fiind perfect practicabile în starea actuală (vezi Via Transilvanica, recent inaugurată). Cei care vor cu adevărat să iasă cu bicicleta n-au nevoie de mai mult.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei