fbpx
23.7 C
Reșița
duminică, 28 mai 23

Peste 120 de milioane de lei pentru reabilitări în Oravița

Primăria Oravița a depus un număr de 6 proiecte în prima oră de la lansarea apelului deschis în cadrul Valului Renovării, componentă a Planului Național de Redresare și Reziliență, gestionat de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației.

Este  vorba despre: „Lucrări de conformare termică, creștere a eficienței energetice a clădirii Liceului Teoretic „General Dragalina”, în valoare de 21.695.736,95 lei; „Lucrări de conformare termică, creștere a eficienței energetice a clădirii Spitalului Orășenesc Oravița, în valoare de 15.659.738,81 lei; Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A5, bl. A8, bl. A10, bl. A12, bl. A14, bl. A15, bl. F12 – str. Zona Gării și bl. str. Eftimie Murgu nr. 80, în valoare de 56.681.571,42 lei;  „Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A11, bl. B18, bl. B20, bl. C12, bl. D22 – str. Zona Gării, în valoare de 9.103.840,78 lei;  „Renovare energetică a clădirilor rezidențiale multifamiliale: bl. A3, bl. F2 și F9 – str. Zona Gării, în valoare de 25.207.208,61 lei (acestea necesită și lucrări de consolidare seismică și „Lucrări de conformare termică, creștere a eficienței energetice a clădirii „Cantina de Ajutor Social Oravița” , str. Broșteniului, nr.1, în valoare de 1.349.100,39 lei.

Cererile de finanțare au fost depuse, așa cum este specificat în ghidurile specifice, la valoarea maximă eligibilă, sumele exacte care vor fi alocate urmând să fie stabilite prin documentațiile tehnice ulterioare. Proiectele au ca obiectiv  asigurarea unei infrastructuri prietenoase cu mediul, consolidarea seismică a clădirilor publice și a clădirilor rezidențiale multifamiliale, eficientizarea energetică și sunt finanțate în totalitate prin PNRR.

spot_img

„Ne aflăm într-un moment în care preocupările ecologice, economice și sociale sunt tot mai importante, astfel că reducerea consumului de energie în sectorul clădirilor are o importanță strategică, atât la nivel local, cât și național și internațional. Utilizând energia într-un mod eficient, putem reduce costurile cu încălzirea, putem contribui la protejarea sănătății cetățenilor și a mediului și putem îmbunătăți calitatea aerului. Eficientizarea energetică a clădirilor înseamnă atât economie de resurse, reducerea emisiilor poluante în mediul înconjurător, îmbunătățirea condițiilor de locuire, dacă ne referim la clădirile rezidențiale, şi creșterea calității serviciilor furnizate cetățenilor orașului în cazul clădirilor publice“, a afirmat primarul orașului Oravița, Dumitru Ursu.

„Calitatea scăzută a majorității construcțiilor existente în Oravița, care sunt vechi, prezintă risc seismic şi au un grad redus de izolare termică, ne-a determinat să abordăm cu prioritate eficientizarea energetică a clădirilor și să profităm de această șansă. Astfel, prin implementarea acestor proiecte vom beneficia de un fond de clădiri modern, adaptat nevoilor actuale și eficient din punct de vedere energetic.

Mulțumesc echipei din cadrul Primăriei care s-a străduit și a și reușit să finalizeze la timp toate documentațiile, cu sprijinul asociațiilor de proprietari acolo unde a fost nevoie, astfel încât să putem depune printre primii cererile de finanțare. Acest aspect a fost foarte important, dat fiind faptul că apelul este unul necompetitiv, pe principiul – primul venit, primul servit”, a mai spus edilul.

De asemenea, a fost depus în cadrul apelului lansat prin POIM, linia de finanțare „Creșterea siguranței pacienților în structurile spitalicești publice care utilizează fluide medicale”, un proiect în valoare de 2 milioane de euro, privind dotarea secției ATI din cadrul Spitalului Orășenesc Oravița.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei