0.4 C
Reșița
sâmbătă, 14 decembrie 24

Primăria Reșița va avea cabinet veterinar propriu! „Vom avea o evidență clară a fiecărui câine aflat în proprietatea cuiva”

Problema câinilor fără stăpâni s-a acutizat, în ultima perioadă, în România, devenind tot mai dese cazurile de persoane atacate și rănite grav de patrupede agresive. Nici Reșița nu a fost ocolită de astfel de situații. Vă amintiți, probabil, de bătrânul de 88 de ani sfâșiat, anul trecut, de o haită de câini pe strada Câlnicelului. În încercarea de a evita producerea unei alte tragedii, administrația locală a decis să pună piciorul în prag și să găsească o metodă eficientă pentru a combate creșterea populației de câini vagabonzi. Mai exact, să lucreze la cauză, nu la efect și să stopeze înmulțirea patrupedelor.

50.000 de lei de la bugetul local au fost direcționați către padocul din Reșița, fiind folosiți, pe de o parte, pentru lucrări de reparații, iar, pe de altă parte, pentru amenajarea unui spațiu în care va fi înființat un cabinet veterinar.

Anul trecut, în decembrie, am început să reabilităm padocul. S-au igienizat absolut toate zonele unde sunt cazați câinii, am schimbat tot ce era rupt, tot ce era cu probleme. De asemenea, am renovat o clădire din padocul public, unde va fi un cabinet veterinar.

În momentul acesta, în Reșița există, din cunoștințele mele, patru cabinete veterinare autorizate, toate private. De undeva, din luna aprilie, va fi funcțional cabinetul medical veterinar al Primăriei la padocul public. Aici se vor face, în principal, sterilizările și intervențiile pentru câinii din padoc, dar va fi deschis și publicului larg, după un anumit program de lucru, pe care îl vom stabili ulterior”, a precizat pentru Reper 24, Daniel Călin, directorul Direcției de Întreținere din cadrul Primăriei Reșița.

Deschiderea cabinetului veterinar va fi urmată de demararea unor campanii de informare și conștientizare a cetățenilor din Reșița cu privire la legislația din domeniu.

Este foarte important ca reșițenii să știe că legislația prevede amenzi foarte mari pentru deținătorii de câini metiși care nu sunt sterilizați, cipați și, cel mai important, înregistrați la un medic veterinar și cu vaccinurile la zi. Chiar am discutat și cu domnul primar, o să începem sterilizările pentru public la o taxă cât se poate de mică, adică să ne putem scoate materialele folosite, nu neapărat să facem vreun profit din asta.

Se vor face campanii cu Poliția Locală, probabil în vara acestui an, pentru a înregistra și a avea o evidență clară a fiecărui câine aflat în proprietatea cuiva. În cazul în care vom constata că sunt nereguli, la un moment dat, cu siguranță, se vor aplica și amenzi”, a explicat Daniel Călin.

 

 

Padocul din Reșița are o capacitate de 236 de câini, însă doar 180 de locuri sunt ocupate. Conform directorului Călin, aceștia sunt hrăniți de două ori pe zi, cu mâncare asigurată exclusiv de o asociație din Germania. De menționat că cetățenii au acces la padoc de luni până joi, între orele 13:00 și 15:00. Cei interesați să adopte un câine au ocazia să îi cunoască și chiar să îi scoată la o plimbare cu lesa, în pădurea din zonă. Anul trecut au fost adoptați aproximativ 140 de câini, majoritatea de către cetățeni din afara orașului sau chiar din străinătate.

Dacă cineva dorește să adopte un câine din padoc, nu are de plătit nimic, îl primește sterilizat, cipat, cu toate vaccinurile la zi, nu trebuie decât să îl ia acasă și să îl îngrijească. Însă, în cazul în care stăpânul îl lasă pe stradă și noi îl prindem, pentru a-l recupera trebuie să plătească o taxă de 300 de lei.

Avem și câini care sunt în padoc de 3-4 ani, care nu au fost adoptați. Există legislație care ne permite eutanasierea. În momentul în care un câine este capturat și nu este revendicat în 14 zile de către proprietar sau adoptat, el poate fi eutanasiat, dar, până la acest moment, nu s-a adoptat această strategie la Reșița”, a mai precizat Daniel Călin.

Dacă observați câini fără stăpân pe străzile din Reșița, în special agresivi sau în haită, sunați la Direcția de Întreținere, la numărul de telefon 0255-220.200.

 

Karina TINCUL

2 COMENTARII

  1. Dacă observați câini fără stăpân pe străzile din Reșița, în special agresivi sau în haită, sunați la Direcția de Întreținere …

    Și dacă observăm câini fără stăpân (sau invers) în parcuri, la cine sunăm?

  2. Bani pentru aziluri sau cămine pentru bătrâni nu sunt, bine stăm la capitolul totul pentru umanism și umanitate!Restul e frecție la genunchiul broaștei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei