Parteneri de guvernare la nivel național, PSD și PNL sunt într-un război total în Caraș-Severin. Și nu de ieri de azi, dar odată cu apropierea alegerilor săbiile se ascut tot mai mult, iar acuzațiile și declarațiile se succed într-un ritm de-a dreptul amețitor.
Scandalul din cea mai recentă ședință a Consiliului Județean Caraș-Severin cu privire la alocarea unor sume de bani către UAT-urile din județ continuă. De această data avându-i ca protagoniști pe Ioan Popa, primarul Reșiței și pe prefectul Ioan Dragomir. Care au mai avut ceva clinciuri și în trecut.
De această dată, schimbul de replici între cei doi a pornit de la declarație a deputatului Silviu Hurduzeu, conform căruia „la propunerea prefectului județului Caraș-Severin, s-a inițiat o Hotărâre de Guvern prin care Reșiței i s-au alocat 12 milioane de lei”. Afirmație care l-a făcut pe edilul reșițean să ia foc și să afirme că Hurduzeu și pe Dragomir mint și dezinformează. Atât reșițenii, cât și cărășenii.
Ioan Popa: „Mințiți fără rușine”
„Rușine să vă fie” le-a reproșat edilul reșițean social-democraților cărășeni, susținând că Prefectura, ca reprezentant al Guvernului în teritoriu, nu alocă bani spre primării. Mai mult decât atât, Ioan Popa îl trimite pe prefect să se ocupe de „lucruri serioase”, de care este direct responsabil. Cum ar fi repornirea Arsenalului.
„Nu mai mințiți reșițenii, nu mai mințiți cărășenii. Prefectura NU DĂ NIMIC! Prefectura unui județ este asemeni unui telefon. Are un receptor și un emițător. Adică, fiind reprezentantul guvernului în teritoriu, emite spre public deciziile guvernului și recepționează probleme, situații, etc. dinspre public (sindicate, asociații, cetățeni, etc..) și le soluționează, sau le transmite spre guvern. Prefectura NU DĂ nici un leu nimănui. Niciodată.
Banii despre care faceți vorbire în conferințele voastre de presă, ne-au fost luați de guvern, prin redirecționarea unor taxe care ni se cuveneau de drept, iar în urma protestelor AMR (Asociația Municipiilor din România), ministerul de finanțe și prim-ministrul au compensat sumele pierdute. Punct.
Fac administrație publică și implicit politică din 2016, de când reșițenii mi-au încredințat onoarea de a gestiona și administra acest oraș. Nu i-am mințit niciodată, nu am încercat niciodată să-mi arog lucruri pe care nu le-am făcut. Nu sunt perfect, însă încerc, atât cât mă ajută Dumnezeu, să schimb viața reșițenilor în bine. Mă uit la voi de o perioadă de timp și mă minunez. Mințiți fără rușine. Să știți că lumea înțelege pas cu pas cine sunteți și câte parale faceți.
Mai bine spuneți-le reșițenilor DE CE țineți o mare companie britanică atârnată de gardul IMR-ului de peste 8 (opt) luni. De ce, cu Flavius Nedelcea ministru secretar de stat la ministerul Economiei, nu sunteți în stare să reporniți Arsenalul, după aproape 15 ani de stat în conservare, în condițiile în care TOATĂ Europa caută soluții rapide de producție armament, pericolul rusesc devenind tot mai amenințător..?! În loc să vă ocupați de lucruri serioase, care vă stau la îndemână, de care sunteți DIRECT responsabili, voi ieșiți în presă și mințiți că ați dat reșițenilor bani. Să vă fie rușine.
Ionuț Chisălița, te lăudam deunăzi, ca pe un om inteligent, după care șefii tăi te-au închis în IMR, pe post de director. Cheamă dom’le presa, explica-le că nu ați plătit impozitele pe o grămadă de ani, că Flavius Nedelcea vă spune «dă-l dracu’ de nenorocit, nu-i plătim nimic»…, că Primăria nu vă pune poprire pe conturi ca să nu creeze o problemă socială cu cele câteva zeci de muncitori rămași pe acolo să măture halele goale de peste zece ani. Rușine să vă fie!
Nu am făcut-o până acum, însă de azi, mă voi ruga zilnic bunului Dumnezeu să scape județul ăsta, să scape Banatul de Munte de voi”, a „atacat” primarul Ioan Popa.
Ioan Dragomir: „Nimeni din PSD nu a mințit reșițenii și n-a mințit cărăşenii”
Replica prefectului nu s-a lăsat mult așteptată, Ioan Dragomir afirmând că cele declarate de Silviu Hurduzeu sunt corecte și că Prefectura Caraș-Severin ar fi inițiat mai multe proiecte de alocare a unor bani către primăriile din județ, implicit către Reșița. În plus, prefectul cărășean arată cu degetul spre edil atunci când vine vorba de problema fabricii Arsenal.
„La finalul lunii ianuarie, Instituţia Prefectului a iniţiat un Proiect de Hotărâre de Guvern privind alocarea unei sume din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului prevăzut în bugetul de stat pe anul 2024 pentru finanţarea cheltuielilor autorităţilor administraţiilor publice locale, pe care l-a transmis ulterior Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei.
În nota de fundamentare se motivează că, având în vedere veniturile proprii limitate ale unităţii administrativ-teritoriale Municipiul Reşiţa, fiind din punct de vedere bugetar în imposibilitatea de a asigura buna funcţionare, este necesară alocarea unei sume de 15.055.000 lei, care cuprinde cofinanţări de proiecte europene şi naţionale aflate în derulare, asigurarea finanţării cheltuielilor neeligibile, cheltuieli curente, cheltuieli salariale, plăţi restante. Proiectul a fost adoptat şi în 31 ianuarie a fost publicată în Monitorul Oficial Hotărârea de Guvern nr. 61, prin care se alocă sume mai multor localităţi din ţară, printre care una singură din Caraş-Severin: Reşiţa.
Mai mult, tot pentru plata cheltuielilor unităţilor – administrativ teritoriale, în luna noiembrie a anului trecut am înaintat un alt proiect de HG, prin care solicitam alocarea sumei de aproape 42 de milioane de lei, necesară pentru funcţionarea a 76 de primării şi a Consiliului Judeţean, proiect care s-a concretizat prin Hotărârea de Guvern nr. 1183/2023. Municipiului Reşiţa i se aloca atunci suma de 2,8 milioane de lei. Un astfel de proiect de hotărâre pentru echilibrarea bugetelor locale a fost elaborat şi în anul 2022. Domnul primar solicita atunci o sumă extrem de mare, peste 196 de milioane de lei, în condiţiile în care la nivel naţional au fost alocate 726 de milioane. Prin HG 1306/2022, Guvernul a alocat 16 milioane pentru tot judeţul, 185.000 lei urmând să revină Reşiţei, bani pe care domnul primar iniţial i-a refuzat, considerând că este o sumă prea mică. Alte 4,2 milioane de lei au fost ulterior alocate Reşiţei în acelaşi an, tot printr-un proiect de HG iniţiat de Prefectură. Deloc de neglijat sunt şi banii pentru calamităţi : ca urmare a constatărilor în teren ale comisiilor de evaluare a pagubelor constituite prin ordin al prefectului şi a proiectului de HG iniţiat ulterior, 40 de familii care au avut locuinţe sau bunuri afectate de fenomenele hidrometeorologice au primit în anul 2023 suma de 124 mii lei.
Iată cum Prefectura, acest «telefon» care nu dă bani, a fost în fiecare an, conform atribuţiilor pe care i le dă legislaţia, iniţiatoarea de proiecte prin care primăriile au primit sumele necesare să le asigure funcţionarea.
Nimeni din PSD nu a minţit reşiţenii şi n-a minţit cărăşenii.
Îndrăznesc să spun că sunt alţii care poate i-au dus cu vorba, aşa cum a făcut-o domnul primar referitor la Arsenal Reşiţa, despre reluarea activităţii căreia vorbeşte încă din anii 2017-2018, când în declaraţiile de la acea vreme dădea ca sigură preluarea societăţii de către o companie germană, anunţa peste 600 de locuri de muncă la Reşiţa şi se declara convins că reşiţenii care lucrează în Austria vor veni acasă pentru salarii de 1000 de euro. După ce demersurile nu i s-au concretizat şi n-a mai ajuns să se autoproclame salvatorul Arsenalului, a găsit de cuviință să paseze problema în grija altora, pe care acum îi arată cu degetul că nu sunt în stare să o rezolve.
Concluzionând, chiar dacă domnului primar nu-i convine că Prefectura are atribuții mai importante decât un post telefonic și că meritul ei în alocarea banilor către Primăria Reșița, dar și către alte primării din județ, există totuși, adevărul nu poate fi înlocuit cu dezinformarea”, a replicat prefectul Dragomir.
Epopeea declarațiilor va continua probabil și în perioada următoare, cu atât mai mult cu cât peste câteva zile este programată o nouă ședință a Consiliului Județean Caraș-Severin, pe ordinea de zi fiind, din nou, introdus proiectul de alocare de fonduri către UAT-urile din județ.
Karina TINCUL
Tov. Popa trebuie să-și aducă aminte de marea lui reușită înainte de a deveni primar, acel bloc din centru pe care nu l-a mai terminat. A trebuit să vină alegerile pe CJ CS ca să fie salvat de bunul să prieten investind acesta în acel bloc pentru a-l finaliza după mulți ani de la începutul fundării lui.
De la Arsenal la mici chinezării: fabrica de feronerie pentru termopane ce o dă din nou ca fiind o mare realizare cu minimul pe economie.
Mai sunt mulți care mai cred în acest primar?!
Lui Popa nu-i ajung toti banii din lume.Ce sa mai spunem:in cel mai sarac judet si oras din tara,Popa viseaza tiroliana si poduri,multe poduri!Nu este capabil sa refaca nici parcarile din oras,nu mai vorbim de unele noi.Nimic pentru cetatean,totul pentru burdihanul propriu.
”.. de când reșițenii mi-au încredințat onoarea de a gestiona și administra acest oraș. Nu i-am mințit niciodată …”, a „atacat” primarul Ioan Popa.
–
”… Fură rața din coteț. El se jură ca nu fură. Și l-am prins cu rața-n gură. Și cu ou-n buzunar, Hai la Sfatul Popular.” (cu hidrogen doar?).
Kojak vs Birlic..teatru ieftin ,lucru de mantuiala!! Probabil confunda mantuirea cu asta dar ,na….
Domu’ Dragomir, alocați fonduri unui oraș, municipiu reședință de județ cât alocați la două primării? Sunteți jalnic!
16 milioane – județ
185000. lei – Reșița
Cand vei invata sa folosesti un limbaj decent, chiar si impotriva celor enumerati vei fi publicat. Trebuie sa intelegi ca nu opiniile pro sau contra primează, ci exprimarea