14.7 C
Reșița
joi, 11 august 22

„Reșița are nevoie de un monument Mihai Eminescu”

Municipiul Reșița nu are multe monumente, a atras atenția Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraș-Severin, în cadrul unei întâlniri derulate recent la sediul Primăriei reșițene. Motiv pentru care acesta i-a solicitat edilului Ioan Popa ridicarea unui monument dedicat poetului național Mihai Eminescu. Reșița fiind printre puține reședințe de județ în care nu există un astfel de monument.

De doi ani fac adrese la Primărie pentru că Reșița are nevoie de un monument Mihai Eminescu. Nu contează că este un bust sau altceva, dar Reșița are nevoie de acest monument dedicat poetului național. Toate marile orașe și chiar și cele mai mărunte, au un loc simbolic în care se adună elevi, oameni, intelectuali, în ianuarie, când este ziua culturii naționale.

Dna Ada Cruceanu a venit cu propunerea să construim un monument dedicat luceafărului. Eu nu spun să se facă acum sau peste doi ori trei ani, dar vă rugăm să aveți în vedere un astfel de monument pentru că suntem printre puținele municipii reședință de județ din țară care nu avem un astfel de simbol național”, i-a transmis Erwin Țigla primarului Ioan Popa, amintind și de faptul că Luceafărul eminescian a fost pentru prima dată tradus în limba germană la Reșița.

spot_img

Pun mare preț pe solicitările dumneavoastră”, l-a asigurat edilul reșițean pe Erwin Țigla, susținând că în cazul în care se va ajunge la concluzia că Reșița are nevoie de un astfel de monument, administrația locală nu va avea probleme să asigure finanțarea acestuia.

Dacă vine o solicitare din partea Formului german înseamnă că este o solicitare bine gândită și nu mai trebuie să o valideze nimeni. O să o luăm în considerare, trebuie să vedem unde. Cum, nu este o problemă. Primăria Reșița nu este un chioșc, putem să facem și să finanțăm lucrări de artă fantastice.

Multe lucruri le-am făcut în viteză, destul de empiric sau subiectiv ca să zic așa. De exemplu, statuia lui Constantin Lucaci pe care urmează să o punem în primăvară în centru civic, a fost o ideea a mea plecată de la necesitatea, din punctul meu de vedere, de a avea o statuie care să îl prezinte reșițenilor pe cel care a realizat această mare lucrare de artă, premiată la Veneția.

Evident că lucrurile acestea trebuie făcute de obicei cu dezbateri publice, dezbateri în care să vină și să se coaguleze idei agreate de mai multe persoane”, a adăugat primarul Ioan Popa.

Dacă va exista pe viitor un monument Mihai Eminescu la Reșița sau nu, rămâne să vedem. Cert este însă că peste câteva luni va putea fi admirată în centrul civic statuia sculptorului Constantin Lucaci. Aceasta va fi amplasată în vecinătatea fântânii cinetice. „Maestrul privește spre fântână, își contemplă opera și și-o asumă peste timp”, după cum precizat edilul reșițean.

Karina TINCUL

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

1 COMENTARIU

  1. Ada Cruceanu, care pentru cativa banuti in buzunarul dumneai poate spune in cuvinte livresti ca esti cel mai tare din parcare. Ca sa te lauzi mai apoi ca un „critic” ti-a validat existenta, deci trebuie sa fii important. Si acest Tigla, care face evenimente culturale din bani publici pentru cercul lui de prieteni. Puneti busturi cu Eminescu pe carosabil, inaintea trecerilor de pietoni, sa opreasca si racerii din Resita cand trec oamenii pe trecere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei