Numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 depistate la nivel global a depăşit pragul de 400 de milioane de la debutul pandemiei, potrivit celor mai recente statistici ale Universităţii Johns Hopkins, informează DPA.
Bilanţul realizat de Universitatea Johns Hopkins a marcat depăşirea unui alt prag sumbru în urmă cu o lună, când au fost înregistrate peste 300 de milioane de cazuri, potrivit Agerpres.
La nivel global, bilanţurile oficiale plasează numărul deceselor la circa 5,8 milioane. Cu toate acestea, observatorii se aşteaptă ca numerele reale să fie semnificativ mai mari întrucât multe cazuri de infectări şi de deces rămân neînregistrate.
Până se hotărărsc statisticienii să facă toate calculele corect, lucrăm cu datele existente: 400 de milioane de infectări, adică 5% din populația globului. 5,8 milioane de decese, adică 0,72% din întreaga planetă.
E drept că fiecare deces cauzat de acest virus reprezintă o pierdere pentru familie, pentru cei dragi, pentru societatea în care a trăit. Asta dacă nu-i socotim și pe cei care s-au stins fără posibilitatea de a-și găsi salvarea în unitpțile sanitare, din cauza aceleeași pandemii. De precizat însă că numărul deceselor (chiar dacă uneori ni se pare enorm) este infim la populația planetei.
Mă întreb retoric: de ce a fost nevoie să facem praf economia multor țări, să privim cu multe state se îndatorează (pentru măști, izolete și multe alte lucruri inutile sau de foarte proastă calitate), să vedem milioane de oameni rămași pe drumuri, dați afară din case, fără un loc de muncă și un acoperiș deasupra capului. Ei nu sunt victime?
Colaterale probabil dar tot victime sunt și suferă, în timp ce o mână de oameni s-au îmbogățit în aceeași perioadă. Curios e faptul că noii miliardari ai lumii, apăruți în timpul pandemiei, sunt din domeniul PHARMA. Curios, dar nu inexplicabil.
Dan AGACHE
”Și unde-i pandemia?”
–
La armeniș de unde a avenit?