Privim cu groază la imaginile difuzate de televiziuni, care prezintă situația impardonabilă prin care trec unitățile sanitare din Timișoara și locuitorii municipiului de pe Bega. Fără căldură din cauza inconștienței, prostiei sau reavoinței unui edil și a echipei sale.
Într-o situație similară se poate regăsi și Spitalul Județean de Urgență din Reșița. Cu 2-3 grade noaptea, cu brumă groasă în zorii zilei, cu parbrizele înghețate, frigul a fost gata, gata să intre și în saloanele SJUR. De la secțiile de Terapie intensivă la UPU și de la saloanele din zona roșie până la secția de nou născuți.
„Am vorbit cu conducerea de la E-On, am vorbit cu dna manager a spitalului, noi am pregătit, neștiind când expiră contractul, am pregătit și am făcut o plată de 500 de mii de lei pentru utilități. Din sărăcia noastră am plătit 500 de mii de lei pentru utilități, iar Aquacaraș a compensat 400 de mii de lei din datoriile SJUR către această firmă“, a declarat aseară pentru Reper 24, președintele Consiliului Județean, Romeo Dunca.


„Datoria către furnizorul de gaz este de aproape 1 milion de lei și din păcate suntem singurul spital din țară în situația aceasta. Dar acum am venit în sprijin și am avut o discuție personală cu directorul de la E-On și i-am spus că nu vor rămâne facturi neplătite și vom găsi noi soluții. Dacă spitalul și-ar fi plătit facturile, nu exista nicio grijă din partea nimănui.
Spitalul Județean, din veniturile lui, nu-și poate respecta obligațiile contractuale. Personalul numeros de acolo nu reușește să producă valoare în așa fel încât să-și poată onora obligațiile, deși actele medicale care se întâmplă acolo ar trebui să aducă suficienți bani cât să-și achite măcar utilitățile.
Pe de o parte e o problemă mai veche, moștenită nu din mandatul trecut, ci din toate mandatele, este cred că e și o problemă de viziune a mangerului de acolo și la urma urmei, asta este. Noi, ca și Consiliu Județean, în limita a ceea ce putem, ajutăm“, a mai spus președintele CJ Caraș-Severin.
Să ajuți pe cineva când are nevoie e una, dar când ești ordonatorul de credite, iar SJUR este în subordine instituției pe care o conduci, cred că obligațiile tale sunt cu totul altele. Am solicitat și punctul de vedere al managerului Alina Stancovici care a declarat în exclusivitate pentru Reper24:
„Nu rămânem fără gaz. E drept că E-On mi-a trimis somații peste somații. Există pe Bursa Română de Mărfuri, furnizori de ultimă instanță, așa se numesc ei, printre care este și ENEL-ul. Și în condițiile în care am încercat de mai multe zile prin adrese, prin telefoane, prin rugăminți și stăruinți la E-On, prin faptul că spitalul că este o instituție publică și nu una oarecare, poate cea mai importantă în această perioadă, să ne înțeleagă, să ne accepte datoriile și să încerce o colaborare și pe mai departe cu noi.
Ne-au condiționat până în ultimul moment cu plata creanțelor și cu plata în avans pe luna noiembrie, lucru imposibil de realizat pentru noi. În consecință am semnat un contract cu ENEL și nu o să rămânem fără căldură. Eu am vorbit cu colegii din Timișoara și m-am îngrozit de ceea ce se întâmplă acolo, în spitale“, a precizat Alina Stancovici.
„Creanțele noastre pe care le vrea E-On sunt de 975 de mii 144,53 lei. Romeo Dunca a alocat pentru spital, ca urmare a Hotărârii de Consiliu Județean, 500 de mii; 250 de mii pentru ENEL, pentru facturile la electricitate și 250 de mii pentru E-On. Când le-am spus celor de la E-On că ne dă Consiliul Județean 250 de mii au spus: „Atunci încheiem contractul pentru o săptămână“. Eu nu puteam să las spitalul din Reșița să ajungă în situația celor din Timișoara“.
Alina Stancovici a încheiat în consecință un nou contract pentru furnizarea gazului metan cu ENEL pentru un an. „Vor rămâne datoriile către E-On pe care vom vedea cum le plătim. Nu cred că e momentul să lași spitalele fără apă caldă și căldură.“
Contractul cu E-On gaz a expirat la 30 septembrie și a fost prelungit prin act adițional pentru luna octombrie și ar fi expirat la sfârșitul acestei săptămâni. „Din păcate am căutat o cale amiabilă pentru a păstra furnizorul, dar nu am găsit înțelegere la ei“, a mai spus managerul Alina Stancovici.
Dan AGACHE
Unde sunt lemnele cu care ați reușit să duceți iarna trecuta? N-ați mai reușit o nouă aprovizionare!? Sau Don părinte Popa v-a „dat”, gratis, o centrala termica pe gaz, care a deservit mai multe blocuri, cu consumul aferent?! Oricare ar fi situația, reabilitarea energetică ar fi fost, oricum, soluția! Cu reducerea costurilor cu energia cu minimum 40%! Acu’, Don Șef Dunca să pună banii!
Nu avem domni, doar porci îmbuibați și nesimțiți. Asta definește clasa cacapolitică din Caraș și Republica Nazistă România.