În plină criză a reacțiilor adverse post vaccinare, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății a anunțat lista celor 27 de unități sanitare ce vor fi construite din banii veniți pe filiera PNRR. Construite e un fel de-a spune, pentru că majoritatea investițiilor reprezintă adăugiri de clădiri, renovări, secții noi, relocări și modernizări de secții.
Ministerul Sănătății a prezentat, miercuri, lista finală a celor 27 de spitale din România care vor beneficia de finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență. Cele 27 de obiective au fost selectate dintr-o listă mai extinsă, de 42 de spitale. Potrivit ministrului Sănătății, Alexandru Rafila, proiectul de hotărâre pentru aprobarea celor 27 de obiective care vor beneficia de finanțare se va afla pentru două săptămâni în transparență decizională, după care urmează să fie aprobat. Semnarea contractelor de finanțare ar urma să aibă loc la finalul lunii ianuarie – începutul lunii februarie.
Din păcate, municipiul Reșița nu se regăsește pe această listă. Cu toate acestea, edilul Ioan Popa este hotărât să ridice în municipiul de pe Bârzava o astfel de unitate sanitară, necesară locuitorilor orașului și județului. Rămâne de văzut de unde finanțare pentru un astfel de spital, scump în condițiile în care prețurile la toate materialele de construcții au explodat. Și mai ales de unde finanțare pentru aparatură medicală performantă pentru un spital de top. Costurile unui spital nou, așa cum și-l doresc liderii locali, se ridica în urmă cu 2 ani la aproximativ 150 de milioane de euro.
Cât despre personalul medical… Nu cred că o unitate medicală nouă va însemna automat și personal medical cu mentalități noi. Rămânem optimiști, pentru că actualul edil al municipiului Reșița ne-a surprins de atâtea ori cu inventivitatea sa de a aduce bani pentru acest centru fost muncitoresc ce-și caută calea spre ziua de mâine.
Lista spitalelor ce vor fi finanțate prin PNRR:
- 1. Construire Centru Chirurgical Cardiovascular la Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Târgu Mureș.
- 2. Construire secții la Spitalul nr. 2 din Vaslui.
- 3. Spitalul Județean de Urgență Bistrița – extinderea pavilionului spitalului prin construirea unei clădiri noi.
- 4. Finalizare proiectare și execuție Pavilion Municipal Bacău și integrarea în ansamblul medical al Spitalului Județean de Urgență Bacău.
- 5. Spital județean de Urgență Giurgiu – spital nou etapa I (secțiile oncologie și neurologie).
- 6. Spitalul Județean de Urgență Alba Iulia – relocarea și modernizarea activității secției de onologie și inființare compartiment cardiologie intervențională.
- 7. Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi PneumoftiziologieBraşov – un nou corp de clădiri.
- 8. Construire corp nou – Departament Sănătatea mamei și copilului, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sf. Apostol Andrei, Constanţa.
- 9. Construire sediu nou pentru Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, județul Neamț, cu funcțiuni și tehnologii inovative pentru protejarea climei și digitalizare.
- 10. Construire și dotare corp clădire destinat secțiilor de boli infecțioase și pneumologie, Oradea.
- 11. Construire spital și funcțiuni conexe pentru Spitalui Municipal Dr. Teodor Andrei din Lugoj.
- 12. Institutul Regional de Oncologie Timișoara.
- 13. Construcție nouă: Institutul de Urgență pentru Boli Cardiovasculare Prof.Dr.C.C. Iliescu, București.
- 14. Spitalul „Prof. Dr. Agrippa Ionescu” Balotești – modernizarea infrastructurii.
- 15. Extinderea aripilor A1, A4 ale Spitalului Universitar de Urgență București cu regim de înălțime P+6E, amenajări parcări exterioare.
- 16. Recompartimentare clădire existentă și extindere cu un corp nou – secția clinică neurochirurgie – centru de patologie vasculo-cerebrală și neurochirurgie la Spitalul Clinic Județean de Urgență Cluj.
- 17. Realizare pavilion nou-bloc chirurgical politraumă din cazarma 1044 Sibiu.
- 18. Lucrări de investiții și intervenții în cazarma 705, Pitești.
- 19. Construcția de secții de obstetrică și ginecologie, neonatologie, chirurgie pediatrică și pediatrie, Arad – unități noi.
- 20. Construire, dotare și amenajare a Spitalului de Obstetrică-Ginecologie Buftea și desființare construcții existente (C1-C15), relocarea stației de oxigen și relocarea gospodariei apă.
- 21. Sediul nou pentru Spitalul de Urgență al MAI „Prof. Dr. Dimitrie Gerota”.
- 22. Pavilion de medicină operațională-politraumă în cazarmă 1053 Craiova.
- 23. Policlinica municipală, specializarea cardiologie și oncologie, Constanța – spital nou.
- 24. Laborator de radioterapie Spitalul Județean de Urgență Pitești.
- 25. Realizare pavilion nou medicină operațională politraumă D=P=4E, drum acces și rețele în cazarma 646, Brașov.
- 26. Centrul de Diagnostic şi Tratament al Tuberculozei Zerlendi (Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta), Bucureşti – spital nou.
- 27. Construire centru de psihiatrie pediatrică în incinta Spitalului Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Alexandru Obregia, București.
Dan AGACHE
Ce să mai finanțezi la Reșița când toată lumea merge să se opereze la Timișoara, Oradea sau Szeged ?
La Reșița nu se pot face investigații minime necesare pentru că nu au aparatură și nici medici specializați pe așa ceva (gastroscopie, colonoscopie, bronhoscopie etc.). Nu mai spunem că pentru biopsii și alte intervenții minim invazive trebuie să aducă pacientul de acasă toate materialele necesare.
Despre operațiile laparoscopice nu mai spunem, că în Caraș încă se preferă operația clasică, prin care te taie mai rău decât pe porc.
P.S. Dacă mergi cu mașina și o lași parcată în fața spitalului, riști să ți-o spargă hoții.
lol, te taie ca pe porc si cand iesi iti dai seama ca nu poti sa pleci ca n-ai catalizator la masina. Inauntru te taie pe tine, afara iti taie masina. Fara scapare 😀
„Rămânem optimiști, pentru că actualul edil al municipiului Reșița ne-a surprins de atâtea ori cu inventivitatea sa de a aduce bani pentru acest centru fost muncitoresc ce-și caută calea spre ziua de mâine.” – asa stim ca articolul este platit din bani PNL, publicitate electorala mascata.
Pariul meu e ca va castiga Ucraina razboiul si va elibera Crimeea inainte sa mearga resitenii cu tramvaiul.
Pariu că pierzi?😉😆😆
”Spunem adio noului spital …”
–
Nicio noutate!
Repet:
Cseke Attila, Ialomițianu G., Igaș C-T. (sub contrasemnătură Boc, ulterior guvern demisionat în bloc sub presiunea străzii) au mai închis vreo 67 de spitale prin 2011 (adică spitale care NU mai pot încheia contracte cu casele de asigurări de sănătate – HG345/2011).
LINK-URILE NU SUNT PERMISE
Notă: prin Harghita și Covasna nu a închis (spitale)
Igen /Igaz?