1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

UCM Reșița sub „domnia“ Ursoniu: datorii de peste 25 milioane de euro acumulate în insolvență!

 

Cel mai recent raport al societății UCM Reșița, (încă) cea mai veche unitate industrială din România care se târăște ca un muribund în plin deșert saharian, arată o situație pe care o pot numi, fără a mă feri de cuvinte, falimentară pentru „mecanicul“ energeticii de la noi din țară. În situația din raportul curent de activitate, se precizează că în data de 15 decembrie 2021, datoriile curente ale societății, (ATENȚIE!) acumulate ulterior deschiderii procedurii insolvenței, față de bugetul general consolidat al statului erau de 124.507.351 lei, care s-ar traduce în monedă UE la peste 25 de milioane de euro.

Defalcat, aceste datorii înseamnă: obligații restante față de bugetul de stat în valoare de 29,197,873, obligații restante față de bugetul asigurărilor sociale de stat în valoare de 38,929,180, obligații restante față de bugetul asigurărilor de șomaj de 104,149 lei, obligații restante față de bugetul asigurărilor de sănătate de 13,729,639 lei, creditori AAAS din sume preluate de la ANAF – debite curente în valoare de 31,712,222 lei. La acestea se adaugă obligațiile la bugetul local, cifrate la peste 12 milioane de lei, doar în 2021 obligațiile față de municipalitate ale UCM Reșița fiind de 2,17 milioane lei.

spot_img

Trebuie să spunem că din cei 10 ani de la declanșarea procedurii de insolvență, Cosmin Ursoniu – din postura de director general și Nicoleta Ionete – director financiar au deținut funcțiile executive în cadrul UCM Reșița, fiind remunerați și pentru rolul de administratori speciali pe care l-au avut, cu încălcarea prevederilor art.18, alin.1 , din Legea 85/2006 care stipulează că adunarea generală a acționarilor debitorului va desemna pe cheltuiala acestora un administrator special. Nu s-a întâmplat așa, indemnizația pentru administratorii speciali Ursoniu și Ionete fiind suportată de societatea UCM Reșița SA. Neregularitatea și situația a fost corectată începând cu 15.12.2021, odată cu numirea noilor administratori speciali Aurel Băra și Sorina Pop, neremunerați din fondurile companiei UCM Reșița SA.

La data întocmirii raportului, 26.01.2022, la datoriile prezentate mai sus se mai adaugă circa 1,800,000 lei, datorii aferente lunilor noiembrie și decembrie 2021, astfel că totalul datoriilor curente față de bugetul consolidat al statului depășește suma de 126 de milioane lei!

Plan de reorganizare fantasmagoric! 

Dacă ne uităm peste portofoliul de contracte al UCM Reșița și aruncăm un ochi la estimările cuplului managerial Ionete – Ursoniu, înțelegem de ce fug mulți de UCM Reșița în acest moment. Și mai ales de ce planul de reorganizare propus de Administratorul Judiciar nu se va realiza niciodată.

Contractele pe care UCM Reșița le are în derulare și ofertele transmise către potențialii clienți au stat la baza bugetului de venituri și cheltuieli inclus în planul de reorganizare (sept. 2021 – august 2022), în care se propune realizarea unei cifre de afaceri de 122,296,895 lei. Această cifră, după cum o arată raportul de activitate, prevăzută a fi realizată într-un singur an echivalează cu cifra de afaceri realizată de UCM Reșița SA cumulat în ultimii 3 ani și jumătate de activitate. Cu alte cuvinte, se previzionează a se realiza în 12 luni, cât s-a realizat efectiv în ultimele 42 de luni, tare sau ce?

Cifra de afaceri pentru 2022, estimată de Ursoniu și Ionete, ar fi de 20,5 mil. lei, provenind din contracte în derulare. Aici ne este „servit“ și proiectul Stejarul, prestat pentru Romelectro SA, cu privire la care șansele de încasare scad datorită stării de insolvență a clientului.

La UCMR, munca a devenit hobby…

În ultimii doi ani, din cauza lipsei de comenzi, jumătate din angajații direct productivi și 21% din angajații indirect productivi au avut contracte suspendate pentru mai mult de 50% din timpul de lucru.

În toți acești ani, am fost unul dintre cei care am încercat să îl provoc la dialog pe managerul și administratorul special al insolventei UCMR, ing. Cosmin Ursoniu, cel care de fiecare dată a ocolit problematica financiară a vlăguitei companii. Spre deosebire de foștii manageri Obădău și Chebuțiu, Ursoniu a dovedit că poate conduce vreme de peste un deceniu UCMR-ul fără să organizeze nicio conferință de presă în care să ofere un minim de informații legate de situația producătorului de echipamente hidroenergetice. În fond, nu conferințele de presă lipseau, ci comenzile, ieșirea din gaura neagră în care a intrat UCMR-ul, o încercare de lichidare a datoriilor către furnizori, AAAS și alți creditori…

La termenul de judecată din 1 februarie 2022, Judecătorul Sindic s-a pronunțat în legătură cu repunerea societății UCM Reșița în termenul de depunere a planului de reorganizare. Ceea ce ar putea înseamna că duetul executiv Cosmin Ursoniu & Nicoleta Ionete se pot întoarce să-și definitiveze „opera“.

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

7 COMENTARII

  1. Si nu intra nimeni pe mana DNA?Oricum UCMR -ul nu plateste de zeci de ani impozitele la stat,inclusiv contributiile la asigurarile de sanatate.Inchideti odata tirimoglodina asta hexapergativa!Nu vedeti ca produce doar pierderi.Colac peste pupaza criza energetica a pus cruce la tot,ce mai asteptati?

  2. Tabane! ,,Tonomat media ce ești” de ce hulești? Ai uitat că în ultimii doi ani ați declarat pandemie și s-a lăsat cu restricții. Și tine cont; plan fastamagoric sau nu, acest plan a fost aprobat de liga creditorilor și confirmat de judecătorul sindic. Tonomat cu ochi albaștri! Ești mai mare în cuget decât societatea civilă?!

  3. Nu înțeleg de ce statul român,guvernul și restul din acest judet sa puna osul la bătaie,nu știm decit sa acuzam,sa distrugem,sa vindem ,ne facem contirile grase,pt multe generații.si de restul populației dai dracu sa se descurce,mărim taxe și Dumnezeu cu mila,Acest domn Cosmin daca nu era el în ziua de azi brandul UCMR,era șters de pe harta,se pare că e greu că acolo sus să aibă single în instalații ,a decide definitiv că UCMR,sa ajungă stabila ,nu cu frica zilei de mâine,dar unde Sint miniștri,unde sunt cei aleși de noi,au venit în uzina doar să facă poze la albun și pa,rușine lor că nu au făcut nimic,sa lase conducerea actuală cum este acum,așa greu,și vom reuși,cu Dumnezeu înainte..🙏🙏🙏🙏

  4. Domn’ colonel Taban! Hai bai, nu mai manca rahat! Ai fost in tandemul securistic cu Chebutiu si ati facut praf tot ce se putea. Erati in Olimp voi doi si gasca, ermetici, inaccesibili, intangibili. O faci acuma pe mironosita, ca dara ai fost sub acoperire acolo. Nici usturoi n-ai mancat… Ati tarat hoitul UCMR-ului decenii, ca sa aveti justificari „teoretice” ca „serviciile” sunt eficiente si ca au de lucru bla bla bla. Sunteti niste gunoaie bai! Huo si voua si sereistilor vostri!

  5. La DNA au fost chemați acum doi ani foști angajați sau din cei care au avut doar CV-uri pentru un post oarecare de electrician sau lăcătuș strugar etc.ăștia au fost chemați, hărtuiti, intimidați, încercând să îl prindă deși era deja prins, pe pe Chebuțiu și ciracii lui care au favorizat furaciunile și manevrele dubioase care au făcut mai mult rău UCMR .Presa nu a scris un cuvânt despre această situație mârșăvia făcută de DNA împotriva omului simplu care a lucrat în această fabrică actuală hazna, de aceia nimeni nu mai vrea să vină să lucreze la UCMR, fuge că dracul de tamâie și pe bani de nimic zău, nu merită, irosim viața oamenilor de pomană. GO WEST ✊✊✊

  6. Vad tot felul de comentarii lipsite de logica. Până la urmă o sa se ajungă la concluzia că vinovați de situație sunt simpli angajați. Daca mergi la originea raului nu poți să nu observi că anumite jeguri politice au distrus firma și aici mă refer la Năstase, DIP care au vândut ce nu era a lor în bătaie de joc, că nu putem numi privatizare. De ce să plătesc eu salariu de 75% foștilor mei colegi? 10 ani conducerea UCMR nu a fost capabilă să o aducă pe linia de plutire, ani in care s-a diluat la maximum forța de muncă. Nici dacă vine Elon Musk tot nu mai ai specialiști sa faci treabă, și din alte părți nu vin și care au fost nu se mai intorc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei