1.7 C
Reșița
duminică, 27 noiembrie 22

UE ne dă… pensiile peste cap

Un obiectiv al noii legislații convenit prin PNRR cu Uniunea Europeană, este „menținerea stabilă pe termen lung (2022-2070) a cheltuielilor publice brute totale cu pensiile (inclusiv toate sistemele publice de pensii existente) la 9,4% din PIB, inclusiv un mecanism de frânare în cazul în care plafonul de cheltuieli este depășit”.

Altfel spus, promisiunile deșarte ale politicienilor români (Ciucă, Ciolacu, Budăi) că ei vor scoate acest prag din PNRR, rămân la stadiul de promisiuni. Până în 2070, adică mai vreo 48 de ani de acum înainte, cuantumul pensiilor nu va putea să depășească 9,4% din Produsul Intern Brut.

Și pentru ca tacâmul să fie complet, pensiile de serviciu ale militarilor români nu mai sunt considerate „de serviciu“ de către doamna UE și vor fi incluse în pensiile speciale, la fel cu cele ale magistraților și a altor categorii de „pensii nesimțite“.

spot_img

Ce-i de făcut? O întrebare ce stă acum pe buzele pensionarilor, cea mai oropsită categorie socială din România. Păi dacă nu se poate crește anvelopa pensiilor mai sus de 9,4%, ar trebui să crească PIB-ul României. Pentru asta e nevoie de investiții, de industrie, agricultură, comerț, turism, de bani care să producă bani în economie. Dar cu cine? Cu actuala clasă politică ce acționează pompieristic, în încercarea de a stinge o vâlvătaie azi, pentru ca mâine să mai apară două? Cu actualii guvernanți care își freacă fericiți palmele cu actualele prețuri la energie și bunuri de consum? Normal, statul e cel care e cel mai câștigat din această afacere.

Ar trebui să „mulțumim“ coaliției PNL – USR, cea care a încropit pe genunchi un Plan Național de Redresare și Reziliență menit să le asigure lor un profit, în timp ce românul de rând se va uita cu jind la nivelul de trai al altor europeni, „egali“ cu noi în drepturi și obligații. Un PNRR defavorabil României și românilor, trecut pe „șestache“ prin Parlament, fără ca românii să știe ce-i așteaptă. Și aici nu e vorba doar de pensii, ci și de energie, de sistemele de irigații, de foarte multe alte lucruri lipsă din acest program sau introduse fără ca cineva anume să le fi cerut, așa cum este și acest procent din PIB pentru pensii.

„O etapă specifică (215), care trebuie parcursă la sfârșitul anului 2022, se referă la revizuirea pensiilor speciale, care includ pensiile militare. Aceasta face parte din reforma mai amplă a sistemului public de pensii, care este un element-cheie al PNRR al României. Îndeplinirea satisfăcătoare a acestei etape va fi evaluată în contextul celei de-a treia cereri de plată“, se precizează în răspunsul UE la doleanțele actualilor guvernanți.

Nu numai că această lege nouă (și nu prea) a pensiilor trebuie implementată, dar mai trebuie ca România să reducă semnificativ valoarea pensiilor „speciale“, până la sfârșitul acestui an. În caz contrar, „ciuciu“ bani europeni prin PNRR.

Răspunde cineva pentru acest program tâmpit de-a binelea, care nu ține cont de interesele națiunii române? Va fi cineva tras la răspundere pentru asta? Cu siguranță nu și asta pentru că în România avem o justiție nefuncțională pe de o parte și total subjugată unor interese politice. Mai aveți speranțe că lucrurile se vor așeza după alegerile din 2024? Eu nu.

Să nu ne mai mirăm atunci că tinerii de azi aleg calea pribegiei prin alte țări mai mult sau mai puțin europene. Păi ce să facă aici? Să muncească o viață pentru o leafă ce le permite doar să nu moară de foame și după 30-35 de ani de muncă să obțină o pensie mizeră, așa cum au părinții și bunicii lor? Sau să se înroleze voluntar în Armata Română, în actualele configurații geopolitice? Să-și asume responsabilitatea de a muri „când țara o va cere“ sperând la o pensie de mizerie la 65 de ani?

Una peste alta, în actualul context economic național și internațional, cu o criză fără precedent în domeniul energie, cu o economie care nu poate acoperi toate găurile din buget, cu o categorie socială defavorizată și adusă dincolo de pragul sărăciei (mă refer atât la marea masă a pensionarilor dar și la cei cu venitul minim sau aproape de minim pe economie), vine UE și ne dă… pensiile peste cap. „Bravos națiune, halal să-ți fie“.

Dan AGACHE

 

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

9 COMENTARII

 1. Ce UE? Iara se scapa politicenii romani de raspundere!
  Ei s-au discutat asa, ei s-au hamalit la 9% din PIB-ul romaniei sa fie pensile. Polticieni romani nu construisc tramvaie din cauza UE, nu pot construi caii ferate din cauze UE si totusi Popa poate. Incredibil Popa poate lucra cu UE si politicenii nu pot lucra cu UE. Iara se cauta tap ispasitor? De ce nu lucreaza parlamentari si senatori pe un salariu minin pe economie? Nu pot sa isi doneze salariile la pensionari? Mai incetati cu prostiile acestea. Ioan Popa poate sa faca tramvaie pe fonduri europene si alti politiceni nu pot creste PIB-ul romaniei cu 3% pe an. Mai lasati-ma cu prostiile acestea. Cand Popa face, romanul merge pe , dar de ce face , cand nu se face, romanul merge pe, dar de ce nu se face.

  • Pardon, doamnă, nu Popa face tramvaie, turcii f…k ttramvaie iar musiu Popa le ,,birjărește ” pe muuuulți europarai 😉😁spre Reșița.

  • XXL sti foarte bine ce am vrut sa spun, nu te mai da pe la colturi si nu te iti mai linge ranile ca sti foarte bine ca nu din cauza UE nu avem caii ferate si strazi.

  • Vă rog să nu confundați (sau cufundați) fondul pentru consum cu fondul pentru investiții (și pretinsă dezvoltare).
   Nici măcar ”tovarășii” nu făceau asta în promisiunile lor de rai și fericire (întovărășită).

   Alocarea pentru investiții (din sume UE) se întoarce indirect la investitor prin ”seller”-i acestuia (din UE), fie ca șine, tramvai sau asfalt …
   Alocarea pentru consum (inclusiv procentul din PIB alocat pensiilor aici) nu se întoarce în UE și în consecință este limitat (de UE).
   Popa face iertare, la mântuire (inclusiv a pensiilor).
   Capisci?

  • Era sub aspect de glumă, nu fiți atât de incisivă. De lins nu ling nimic îi las pe alții care le știu ei pe toate. 😅🤣

 2. Sunt curios câte cărți a citit în ultimul an autorul articolului. Am auzit că e greu sa recrutezi colaboratori buni și articolul de mai sus e dovada. Dar probabil e un public și pentru superficialitățile astea.

  • Dan nu a luat-o deloc pe arătură.
   ”Imperiul” contra-atacă (la buzunarele ”iobagilor”) în favoarea ”ciocoilor”.
   Vechi și noi.
   Doar că dispune de metode ceva mai subtile și mai greu accesibile ochiului neavizat.
   Ba un război Covid (cu necesare achiziții de logistică), ba altul (cu necesare cotizații la logistică, etc.).
   Caveat emptor.

  • P.S.
   Plata /logistică se poate face la magazinul alimentar prin contravaloare inclusă în prețul produselor sau la benzinării, Enel, E-on, etc. (în mod similar).
   Discret și eficient … ulterior centralizat și repatriat (unde trebuie).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei