fbpx
23.5 C
Reșița
marți, 26 septembrie 23

Bilanțul … cutremurător al cutremurelor

Cu 13 milioane de oameni afectați și peste 13 mii de replici, cutremurele din Turcia, de la începutul lunii, se înscriu în seria dezastrelor naturale de amploare.

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a anunţat că bilanţul deceselor, după cutremurele devastatoare din 6 februarie, a ajuns la 48.000, doar în Turcia. Datele pentru Siria nu sunt din păcate cunoscute, ultimul bilanț era de aproape 5 mii de decese. Recep Tayyip Erdogan a menţionat că “nicio ţară nu ar putea reacţiona mai rapid decât Turcia în faţa unui asemenea dezastru. Au murit 48.000 de oameni şi au fost răniţi peste 115.000, iar 50.000 de clădiri au fost distruse”.

Cutremurele cu magnitudine 7.7 şi 7.6 din data au devastat 11 provincii: Adana, Adiyaman, Diyarbakir, Elazig, Hatay, Gaziantep, Kahramanmaraş, Kilis, Malatya, Osmaniye şi Şanliurfa. Declarațiile lui Erdogan vin în contextul în care cetățenii sunt tot mai furioși. Aceștia acuză Guvernul că a dat frâu liber rechinilor imobiliari, dar și cauza faptului că s-au mobilizat greu în urma cutremurului. Guvernul plănuieşte să construiască în decurs de un an peste 300.000 de locuinţe în Hatay. Până acum, s-au instalat în zona afectată de cutremure 426.000 de corturi şi în două luni vor fi funcţionale şi 100.000 de case-container.

Seria cutremurelor din Turcia, asociată cu cele produse în Târgu-Jiu, a readus în atenția populației și a specialiștilor posibilitatea unui cutremur major în zona Vrancea. Catastrofa din 1977 a rămas întipărită în memoria românilor și mai multe voci au pus problema unui nou dezastru seismic.

Statistic, cutremure cu magnitudinea de 6 ori mai mari apar în zona Vrancea la fiecare 10 ani, cutremure cu magnitudinea 7 la fiecare 33 ani, în timp ce cele cu magnitudinea de (peste) 7,5 la fiecare 80 de ani.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a anunţat că echipele de salvare iau în calcul la exerciţiile pe care le fac cel mai nefavorabil scenariu, menţionând că se pregătesc şi pentru un cutremur de 8 grade, precizând că asta nu înseamnă că aşa ceva se va şi întâmpla, dar că trebuie să se antreneze şi pentru aşa ceva.

“Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată, am avut exerciţii foarte mari, cel mai mare exerciţiu european pe cutremur făcut cu implicare de un număr foarte mare de oameni şi cu simulări cu tot care a durat cinci zile şi patru nopţi – Exerciţiul Seism 2018 pe care l-am realizat şi care de la el am învăţat foarte multe lucruri şi care datorită acestui exerciţiu am făcut modificări în legislaţia noastră ca să fie mai uşor modul în care luăm decizii în timpul unui cutremur. Astfel de exerciţii se vor repeta, o să refacem, să facem unele mai mici pe zone, o să facem poate unul mai mare în următorii un, doi, trei ani, va trebui să repetăm exerciţiul asemănător celui din 2018 să vedem ce am mai învăţat şi să pregătim forţele noastre de intervenţie”, a declarat Arafat.

Dan AGACHE

3 COMENTARII

  1. “Pentru a interveni în urma unui cutremur noi avem o concepţie, o concepţie care a fost actualizată …”

    Așa este! În urma actualizării (ți post- ”Colectiv”) chiar președintele a făcut constatarea că ”Statul Român a eșuat în misiunea sa fundamentală de a-și proteja cetățenii”.
    Presupun că definitivă și irevocabilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei