Știți că pe la noi e o vorbă: „Lungește Doamne boala până s-o coace poama“. Cam la fel se întâmplă și cu politicienii. Se ceartă liderii coaliției de pe vremea când prețul carburanților trecuse de 6 lei. Se ceartă e un fel de a spune; mai exact analizează, fac previziuni, caută soluții, vorbesc discuții. În tot acest timp prețul urcă și urcă, precum vrejul fermecat din poveste.
Dar cum viața noastră e departe de a fi o…poveste, (eventual una de groază), scumpirea carburanților la pompă ne afectează pe cei ce mai vrem să ne deplasăm cu mașina; și acesta ar fi cel mai mic inconvenient. Până la urmă ai bani călătorești, nu ai bani….mergi cu trenul, autobuzul sau cu avionul, fiecare după posibilități.
Problema cea mai importantă este că acest preț ridicat al combustibililor la pompă, înseamnă scumpiri continue la paine, ulei, varză ori cartofi, la banala sticlă de apă ori materialele de construcție, lucruri ce nu cresc în supermarket ci trebuiesc aduse de la producători. Cum? Simplu; cu autocamioane care funcționează (culmea) cu carburant.
În acest timp în care prețul urcă și iar urcă, politicienii noștri caută soluții. Alții au găsit (mai bune sau mai puțin bune), aprobate sau nu de Uniunea Europeană. Și exemplele țărilor care au făcut câte ceva pentru a reduce prețul sunt destule. Doar ai noștri mai caută.
Și în timp cei ei, liderii partidelor ce formează arcul guvernamental (ce frumos sună asta, ca în povești) caută soluții, chibiții de pe margine mai bagă bățul prin gard să stârnească populația împotriva lor. Dacă un astfel de băț vârât de opoziție îl înțeleg și e normal să fie așa, o astfel de tentativă venită de la un lider important al politicii autohtone seamănă mai degrabă cu o intrare cu oiștea-n gard.
Dacă nu știți la cine mă refer, vă spun acum: al doilea om în stat, președintele Senatului, fostul lider liberal Florin Cîțu (timp de o iarnă), fost premier al României, fost ministru de finanțe și aș putea continua, dar cred că știți de cine vorbesc. „Că Cîțu“ spune asemenea copiilor, lucruri trăznite nu mai e o noutate. A făcut-o și până acum și cu siguranță o va mai face. De fapt de când deschide gura te aștepți să zboare porumbelul. Dar deh, la liberali e libertate și fiecare spune ce gândește (nu e și cazul lui Cîțu, care spune fără să gândească).
Ultima perlă e un atac furibund la adresa partenerilor de guvernare, PSD, mai exact la adresa liderului Marcel Ciolacu, tocmai pe tema prețului la carburanți: Florin Cîţu a afirmat, miercuri, despre soluţiile propuse de cei de la PSD, pentru reducerea preţului la combustibil, că sunt …comuniste. „Asta vrem, să aruncăm totul în aer, acum, când vine sezonul estival, să stea lumea la coadă să îşi cumpere benzină?”, s-a întrebat el, acuzându-i pe cei de la PSD că „sunt toţi oameni care au lucrat la stat, nu au avut niciodată o companie. Ar trebui să ne întrebăm dacă Marcel Ciolacu nu este Liviu Dragnea, astăzi”, a precizat Cîţu.
”Soluţiile pe care le vedem sunt comuniste. Noi nu am ieşit în stradă, în 1990, să scăpăm de cozi, de la penurie care veneau de la plafoane la preţuri, ca să venim astăzi cu plafoane la preţuri. Asta este o prostie“. Voi ați priceput ceva? Eu unul nu. Adică să nu ieftinim carburanții că se fac cozi la pompă; să menținem prețul ridicat să nu se aprovizioneze tot țugulanul ci doar nomenclaturiștii (fie ei comuniști, pesediști sau liberali) care își permit să facă plinul de câte ori au nevoie, la mașina instituției, pe banii instituției nu pe cei din portofelul propriu.
”Preţul este determinat, într-o economie de piaţă, de cerere şi ofertă. Ungaria, a creat cozi la benzinării. Asta vrem, să aruncăm totul în aer, acum, când vine sezonul estival, să stea lumea la coadă să îşi cumpere benzină? Gândiţi-vă că nicio companie nu mai vine să aducă benzină în România, dacă noi plafonăm preţul, când poate să o vândă oriunde în Europa”, a explicat Cîţu.
Lasă bre că nu stau românii la cozi în benzinării; ei freacă menta și taie frunze la câini în aeroporturi că li se anulează zborurile, pe șoselele patriei că nu au autostrăzi, ori acasă, în bătătura proprie că scumpirile din ultimele luni nu le permit să mai plece și în concediu. Nu de alta dar vine iarna, ziua-i scurtă, curentul scump, vine frigul, gazul costă….
Dar e mai simplu să apari în fața unui microfon și să spui ce-ți trece prin cap, fără să gândești. Iar dacă ceea ce spune e gândit și chiar crede în aceste afirmații, avem o mare problemă; omul acesta deține a doua funcție în stat ca importanță; funcția, că statul nu mai are nicio imnportanță.
Sursă foto: zf.ro
Dan AGACHE