fbpx
16 C
Reșița
vineri, 01 decembrie 23

„Cunoaște-ți riscul, cunoaște-ți răspunsul“! Ecourile Zilei Mondiale a Diabetului

Sărbătorită în fiecare an în data de 14 noiembrie, Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului a fost marcată ieri și la Reșița, printr-un eveniment ce reprezintă o oportunitate de creștere a gradului de conștientizare a bolii ca o problemă de sănătate publică.

Organizația Femeilor Social Democrate Caraș-Severin (OFSD) împreună cu PES Activists Reșița, au organizat un eveniment de conștientizare a diabetului și a complicațiilor bolii.
Diabetul zaharat este una dintre afecțiunile cronice cele mai frecvent întâlnite atât la nivel mondial și național cât și la nivelul comunității noastre. Numărul persoanelor diagnosticate cu această boală este în creștere de la an la an, iar cel al persoanelor ce se confruntă cu complicații evolutive ale diabetului este, de asemenea în creștere.

„România are în prezent 1,5 milioane de pacienți diagnosticați cu diabet, iar la nivel mondial sunt aproximativ 540 de milioane. Ceea ce este, însă foarte grav și îngrijorător este faptul că această boală afectează tot mai mulți tineri și copii. De aceea, împreună cu ceilalți participanți la eveniment, am dorit să „tragem semnalul de alarmă” și să aducem în discuție cât mai multe informații despre diagnostic, tratament, complicații și, în special, despre PREVENȚIE prin EDUCAȚIE și INFORMARE“, a precizat Gabriela Stuparu, președinta OFSD Caraș-Severin.

„Numai printr-o prevenție începută în copilărie, încă din ciclul primar, continuând cu cel gimnazial și liceal, cu implicarea tuturor factorilor de decizie – școli, profesioniști în domeniul sănătății, autorități publice și, nu în ultimul rând, familii se va putea reduce trendul ascendent al acestei boli cronice și complicațiile ei.

Numai printr-o informare completă și complexă ce impune cu necesitate accesul la programele educaționale pentru pacienți și medici se vor pot obține rezultate pozitive. 
Suntem datori și obligați să facem tot ceea ce putem pentru sănătatea copiilor noștri!“, a mai afirmat Gabriela Stuparu.

La dezbateri au participat: dr Caius Diaconescu – medic primar specialitatea diabet zaharat, Dan Miloș – director DSP, Ionuț Popovici- director CNAS Caraș-Severin, Lucian Miclău- inspector general ISJ Caraș-Severin, Ionuț Gărtoi- director CCD Caraș-Severin, Remus Rof – președintele organizației municipale PSD Reșița, Alexandru Boran- președintele TSD Caraș-Severin, membri și activiști PSD.

La finalul dezbaterii, participanții au putut să-și testeze glicemia.

Dan AGACHE

1 COMENTARIU

  1. „… au organizat un eveniment de conștientizare a diabetului și a complicațiilor bolii …”

    Mda,
    ”La pacientul cu diabet zaharat de tip 1, efectele stresului sunt influențate de reglarea aberantă a hormonilor de stres și de prezența relativă a insulinei în momentul stresului.”
    (www-ncbi-nlm-nih-gov)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei