Privesc cu disperare dar și cu un soi de resemnare la tabelul din excel cu admiterea la liceele din Caraș-Severin. Nu, nu e de glumă, nu e nici momentul dramelor siropoase, ci al unui adevăr pe care nu-l putem ignora, domnilor profesori, învățători și formatori, nu doar a generațiilor de mâine, ci a societății românești, în ansamblul ei.
La unul din liceele din Banatul Montan, este vorba de LICEUL TEHNOLOGIC „CLISURA DUNĂRII“ din MOLDOVA NOUĂ, ultima media de admitere la această unitate de învățământ preuniversitar a fost de 1,50, la secția de electromecanică! Nici nu știu ce a putut să scrie acel elev pentru cele 50 de sutimi punctate, nici nu cred că-mi doresc să aflu cu adevărat. Cert este că situația actului educativ este într-un mare pericol în județul nostru!
Ca și o comparație cu mediile de admitere din anii precedenți, constatăm o scădere drastică a acestora, în proporție de 95%.


Dar să revenim la tabelul excel care spune că situația de la Moldova Nouă nu reprezintă un accident în județul Caraș-Severin. Iată de pildă că la Liceul Hercules din Băile Herculane, ai putut intra la specializarea Turism și alimentație cu media 2,07, în condițiile în care anul trecut media a fost de 3,27! N-a fost mare nici anul trecut, dar în loc să crească de la 3 la 4 și chiar la 5, media de admitere s-a prăbușit la 2.
Liceele tehnologice, cu medii de admitere de 1, 2 și maxim 3, în Caraș-Severin!
Nici la Liceul Tehnologic Max Ausnit din Caransebeș cartea nu a reprezentat o motivație pentru viitorii preparatori de motoare de avioane, planoare și elicoptere. Media de admitere a reprezentat un prag de 1,90. De la liceele cu profil tehnologic din mediul urban ne îndreptăm spre cele din mediul rural iar la Teregova ultima medie de admitere a fost de 2,77, față de media de 3,34 de anul trecut.
Mai grav stau lucrurile la Bozovici, acolo unde la Liceul Teoretic din Valea Almăjului, ultima medie cu care s-a intrat la liceu, la specializarea Mate – Informatică, a fost anul acesta de 2,30, în condițiile în care ultima medie în anul 2022 a fost de 5,66! Nici la „teoreticul“ General Dragalina din Oravița, elevii înscriși în competiție nu s-au mai ridicat la valoarea predecesorilor, la specializarea Mate-Info media cea mai mică de admitere fiind de 4,55, față de 6,07 în 2022, în vreme ce la Științele Naturii anul acesta s-a intrat cu 5,67, față de 6,86 anul trecut.
Alarmantă mi se pare a fi și situația de la Colegiul Economic al Banatului Montan din Reșița, unde spre deosebire de o medie limită de 5,24 anul trecut, anul acesta s-a intrat, la aceeași specializare, cu o neverosimilă medie de 2,30! Pe un trend descendent se înscrie și Colegiul Tehnic din Reșița, la specializarea mecanică, unde media de admitere a scăzut cu 2 puncte, de la 4,30 în 2022 la 2,35 la admiterea din acest an. De rezultatele Colegiului Tehnic stă lipit, ca marca de scrisoare, un alt liceul tehnologic, Mihai Novac din Oravița, la profilul servicii acesta reușind contraperfomanța de a admite liceeni cu media 2,75, față de 3,73, media de anul trecut.
Nici în cazul specializării Turism și alimentație lucrurile nu sunt mai bune, ultima medie de admitere fiind de 3,42, față de 5,18, cu cât s-a putut intra anul trecut.
Ferit de zona dezastrelor la admiterea în licee din Caraș-Severin, dar într-o postură tristă se află și Colegiul Mircea Eliade din Reșița, care a reușit „performanța“ de a scădea vizibil pragul admiterii la liceu. Și am să vă las pe dumneavoastră să trageți singuri concluziile: specializarea filologie – engleză, media de admitere 4,30 în 2023 vs. 5,97 în 2022. A crescut în schimb sensibil la specializarea științelor naturii de la 4,75 la 4,90 anul acesta, dar la Filologie au scăzut de la 5,91 cu cât s-a intrat anul trecut, la 5,52 anul acesta.
Nici la liceul cu predare bilingvă româno-croată din Carașova lucrurile nu au stat mai bine, media de admitere fiind anul acesta de 4,35, în vreme ce anul trecut ultima medie a fost de 5,26.
Colegii și licee care-și merită aprecierea și renumele!
Există și școli preuniversitare unde selecția elevilor silitori este una evidentă iar creșterea se poate observa de la an la an. Aici se înscriu:
Liceul Teoretic Traian Vuia din Reșița cu o creștere evidentă a mediei de admitere, la toate specializările, Filologie 7,05 anul acesta, față de 6,61 anul trecut, mate-info 7,97 anul acesta, față de 7,69 anul trecut, științele naturii 6,82 anul acesta, față de 6,11 în anul precedent.
Colegiul Național Diaconovici Tietz din Reșița care de la 5,35 anul trecut a reușit să ridice media la 6,38 la specializarea științele naturii, sau la mate-info de la 6,82 în 2022, la o medie de admitere de 7,50 anul acesta.
Într-o ușoară scădere a mediilor de admitere am găsit anul acesta Colegiul Traian Doda din Caransebeș, dar mediile de 7,72 în cazul specializării mate-info sau 6,65 la filologie nu mi se par deloc mici, raportat la situația alarmantă a mediilor din restul județului. Situație neschimbată și în cazul Colegiului CD Loga din Caransebeș, unde mediile cu care s-a intrat anul acesta al specializarea filologie a fost de 6,60, în raport cu 6,65 anul trecut și de 7,30 la Mate – Info, față de 7,73 în 2022.
Regina balului de admitere în Caraș-Severin și școala care rămâne Number One în învățământul din Banatul Montan este fără doar și poate Colegiul Național „Traian Lalescu“ din Reșița, locul unde elevi din ce în mai buni și mai motivați, vin să ocupe locurile în băncile acestei unități de elită a învățământului cărășean, de la an la an. Spre exemplu la „LMF“ sau „Lalescu“ la specializarea Filologie s-a intrat în această vară cu media de 8,17 (cea mai mică) în timp ce ultima medie de anul trecut a fost de 7,66. La specializarea mate-info, media de admitere a fost de 8,77, față de media de 8,53 de anul trecut, iar la științele naturii s-a intrat cu aceeași medie 8,77, față de 8,95, anul trecut.
Ca o concluzie, analizând la rece cele de mai sus, nu putem fi decât extrem de rezervați în ceea ce privește potențialul școlii cărășene, pentru că, într-o proporție covârșitoare, aceste rezultate, comparative cu cele din anii precedenți dar și luate în parte, nu indică altceva decât o scădere a actului educativ, o lipsă de carte acută, care în timp se va răsfrânge asupra noastră, a societății actuale și viitoare, cauzând daune pe care cu greu le putem estima.
Sergiu TABAN
Ăsta e rezultatul guvernării peeseedee + peeneelee.
Ei au reformat învățământul până l-au distrus.
Puteți să mulțumiți pentru asta sponsorilor redacției: alde mocioarca, hurduzau, nedelcea, damiuian, rujanu, velea, marșaliciu etc., că și ei au contribuit la voturi.
Oricum, cei cu medii de unu, doi și trei vor avea șanse mari să ajungă la conducerea țării.
Fentează bacalaureatul, mai fac o facultate bombă (a se vedea cazul mocioarca, rujanu, damiuian) și se trezesc deputați / senatori.
Da , și acum vom trage și concluziile : din mediile de admitere peste 4 ani vor fi prezenți la bac….de vină vor fi profesorii de la licee !!!! Pe cei care au intrat cu media de 1,5 vor trebui să-i ducă la cel puțin 6 media generală la bac . Oare credeți că e ușor să mai faci și carte cu asemenea elevi ? Vor fi vinovați cei de la licee !!! Oare ?
Da , și acum vom trage și concluziile : din mediile de admitere peste 4 ani vor fi prezenți la bac….de vină vor fi profesorii de la licee !!!! Pe cei care au intrat cu media de 1,5 vor trebui să-i ducă la cel puțin 6 media generală la bac . Oare credeți că e ușor să mai faci și carte cu asemenea elevi ? Vor fi vinovați cei de la licee !!! Oare ?
„Nici nu știu ce a putut să scrie acel elev pentru cele 50 de sutimi punctate, nici nu cred că-mi doresc să aflu cu adevărat.”
–
Eh … 1,00 este nota pentru participare iar cele 0,50 (sutimi) acordate sunt punctate pentru funcția de incertitudine a lui Heisenberg.
Profil de electromecanică, unde … la o curbură anume a spațiului, știința poate fi convertită în energie.
Și invers.
Sa nu uitam ca pana anul trecut media de admitere a fost ridicată de media generală pe care a avut-o elevul in clasele 5-8!!!!
Nu va faceti probleme ,dragilor ! Germania are santiere, mere si sparanghel,Olanda are abatoare,Danemarca are ferme,Austria are babe,la fel si Italia si totul trebuie transportat cu tirul ,deci e nevoie si de soferi.E nevoie si de fete la produs,daca tot sunt cele mai frumoase romancele noastre.
N-o sa moara nimeni de foame cat timp granitele tarii sunt deschise.
Banuiesc ca v-ati dat seama in 30 de ani ca asta ne doresc „guvernantii” nostri,sa furnizam forta de munca pentru cei de afara si sa cheltuim toti banii castigati pe taxe ,asigurari si in supermarket-urile si farmaciile celor de afara.
N-are nimeni nevoie de oameni destepti care sa ridice tara !