Sfântul Ilie sau Sfântul aducător de ploi, așa cum este acesta cunoscut în tradiția populară, este prăznuit de creștinii ortodocși în fiecare an pe data de 20 iulie, dată marcată cu cruce roșie în calendarul ortodox.
În credința populară, Sfântul Ilie apare ca cel ce stăpânește fulgerele și ploile. Ilie este redat în imaginația populară ca cel ce și-a ucis părinții la îndemnul diavolului. Își cere iertare pentru fapta săvârșită și primește de la Dumnezeu un car de foc și putere să-i omoare pe diavoli.
Fulgerul este interpretat ca fiind semnul că Ilie umblă cu carul de foc spre a-i pedepsi pe demoni, iar tunetul semnul că a mai omorât un diavol. Roțile carului au zimți și mergând, sparg cerul, aducând ploaia. Atât de pornit este Ilie în a se răzbuna pe diavoli, încât Dumnezeu, ca să-l mai domolească, i-ar fi uscat brațul și piciorul stâng.
Oamenii se însemnează cu semnul sfintei cruci pe vreme de furtună, ca nu cumva vreun necurat să se ascundă prin preajmă și să fie fulgerați și ei odată cu diavolul. Superstiția spune că dacă omul poartă în ziua de prăznuire a Sfântului Ilie, mâțișori de salcie, sfințiți la Florii, va fi ferit de fulgere, scrie creștinortodox.ro.
Peste 150 de mii de români poartă numele Sfântului Ilie și își sărbătoresc astăzi onomastica. De asemenea, multe lăcașe de cult ortodoxe au astăzi hramul, iar în localități din Banat sunt organizate spectacole folclorice.
Dan AGACHE
”Roțile carului au zimți și mergând, sparg …”
–
Primul OHV menționat (Off-Highway Vehicle)?