Directorul Colegiului Național „Mircea Eliade” din Reșița, Marius Cornici, vrea să dea în judecată Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, pentru reducerea numărului de clase. Marius Cornici a declarat, pentru Reper24, că s-ar fi făcut o nedreptate, Colegiul Național „Traian Lalescu” fiind singurul colegiu din Reșița în care nu s-a diminuat nicio clasă.
„Consider decizia ISJ incorectă și injustă pentru că performanța, dacă o măsurăm prin progres școlar, ea se face și mai ales la noi la „Eliade”. Eu sunt nemulțumit și o să urmez calea instanței pentru că am făcut o plângere prealabilă, conform legii contenciosului administrativ, va trebui să mergem în instanță, să vedem dacă instanța ne dă dreptate sau nu”, a mai afirmat Marius Cornici.
Declarația a fost făcută în contextul în care astăzi, la sediul Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin, a avut loc o întrunire în care a fost dezbătută situația Colegiului Național „Mircea Eliade”, a Colegiului Național „Diaconovici-Tietz” și a Liceului Teoretic „Traian Vuia” din Reșița, de la care urmează să se taie câte o clasă de început, subiect pe care Reper24 l-a abordat într-un articol mai amplu în luna ianuarie.
La întâlnire au participat alături de cei trei directori ai școlilor vizate, prefectul județului, Ioan Dragomir, viceprimarul Reșiței, Mădălina Chiosa, directorii celorlalte unități de învățământ liceal din Reșița, precum și reprezentanți ai Consiliului Consultativ al Inspectoratului Școlar.
Practic, întânirea a avut loc ca urmare a faptului că memoriile liceelor afectate de această decizie au ajuns la Ministerul Educației, iar ministerul a decis reanalizarea proiectului planului de încadrare al ISJ Caraș-Severin.
Conducătorii unităților de învățământ vizate au fost invitați să își prezinte punctele de vedere referitoare la memoriile respective, iar directorul Colegiului Național „Mircea Eliade„, a declarat pentru Reper 24: „Eu, personal, sunt nemulțumit pentru că decizia va statua ceea ce s-a luat în urmă cu o lună de zile și anume să rămânem doar cu două clase de a IX-a la „Eliade” și cred că nu este o decizie corectă, justă și nu se întemeiază pe argumente care să intre în profunzimea lucrurilor, ci sunt doar argumente de suprafață, pentru că și noi, ca și Colegiul „Traian Lalescu” de la care nu s-a tăiat nicio clasă, îndeplinim toate condițiile din criteriile care ar fi trebuit să aloce clase către o școală sau alta. Criteriul de performanță îl îndeplinim, la fel și criteriul geografic și cel demografic, criteriul economic, dar și cel de participări la proiecte”, susține directorul Cornici.
Colegiul „Eliade” ar fi, după afirmațiile directorului său, prima școală, ca și număr de proiecte depuse prin PNRR, Erasmus+ și alte programe. De altfel, Marius Cornici atrage atenția aupra faptului că, prin poziția s,a nu se sustrage de la a susține învățământul profesional și tehnic, precum și demersurile făcute de către Primăria Reșița privind strategia de dezvoltare locală de revigorare a învățământului profesional și promovează ideea ca toate liceele teoretice reșițene să „facă front comun” privind diminuarea claselor, dar fără discriminare. „De ce să se taie doar de la mine și de la alții să nu se taie clase, pentru că nu face nicio performanță deosebită față de ceea ce fac eu în liceul meu. Sunt doar cifre pe care le au. Când lucrezi cu licee de nota 9 este simplu să te gândești că iei Bacalaureatul, dar când lucrezi cu elevi de nota 4 sau 5, munca ta este mai mare și consider că e un progres dacă eu reușesc să îl ajut să promoveze examenul de Bacalaureat”, a mai declarat directorul Colegiului Național „Mircea Eliade”.
La rândul său, directorul Colegiului Național „Diaconovici Tietz”, Viorica Gârtoi, prezentă de altfel la întâlnirea organizată de ISJ Caraș-Severin, a ținut să precizeze pentru Reper24 că i s-a reproșat, printre altele, inspectorului general Carina Pristavu că ar fi afirmat în ședințele ISJ faptul că „fundamentarea planului de școlarizare să fie făcut în mod cât mai CREDIBIL (afirmația doamnei Pristavu este consemnată în procesul verbal al ședinței CLDPS unde a fost redus numărul de clase). Însă această fundamentare a numărului de clase trebuie realizată transparent prin criteriile stabilite de Ministerul Educației”.
Concluzia Inspectoratului Școlar Județean Caraș-Severin a fost ca cifra de școlarizare propusă inițial să se păstreze, având în vedere criteriile metodologice în vigoare. Reamintim că ISJ Caraș-Severin a propus diminuarea numărului de clase în cele trei licee cu profil teoretic, pentru a ajuta liceele tehnice din Reșița să își îndeplinească cifra de școlarizare, decizie care a pus pe jar directorii unităților de învățământ reșițene.
Elena FRANȚ
Pai, dle. Cornici, situatia se rezolva foarte simplu: va puneti pe facut copii sau faceti clase de care 10 elevi, apoi, peste 5 ani de 5 elevi si asa, in 10-20 de ani fiecare elev va avea peofesorul lui! Basca directorii, contabilii si personalul auxiliar, care, bineinteles raman ca numar…Daca nu mai sunt copii, ce nu intelegeti? Ati auzit si de abandonul scolar? Pe vremea cand Resita avea 130.000 locuitori si fiecare familie avea 2-3 copii, erau 3 licee, vreo 7 scoli generale si o scoala profesionala. Abandonul scolar era zero!
Numarati-le acum, cand numarul elevilor este de 4 ori mai mic si populatia este injumatatita. Va dorim succes!