fbpx
7.4 C
Reșița
miercuri, 06 decembrie 23

Pensiile speciale; soluții există, mai trebuie dorință și… aprobarea UE

Unul dintre jaloanele PNRR pe care România riscă să le rateze se referă la pensiile speciale. De-a lungul timpului, parlamentarii s-au prefăcut că le taie, au făcut proiecte de lege votate în Parlament și respinse pe bandă de Curtea Constituțională.

După ce Uniunea Europeană ne-a urechiat pentru neîndeplinirea acestui jalon și amenință că taie miliarde de euro, altele decât cele pe care nu am reușit să le atragem, în interiorul Guvernului se discută formula prin care vor fi eliminate pensiile speciale.

S-a convenit asupra unei idei pe care specialiștii din aparatul de lucru al Guvernului au mers deja să o prezinte la Bruxelles.

Conform surselor guvernamentale, soluția prezentată de către specialiștii din România la Bruxelles este supraimpozitarea cu 20% a părții de necontributivitate din toate pensiile speciale.

Această formulă se va aplica și pensiilor magistraților, dar și celor din domeniul apărării și siguranței naționale.

Această lege este esențială pentru ca România să poată închide jalonul din PNRR și să finalizeze ciclul pentru cererea a treia de plată.

Dacă soluția găsită în România va fi agreată și la Bruxelles, Guvernul este așteptat ca până la finalul acestei săptămâni să anunțe o decizie publică.

Rămâne de văzut dacă magistrații din CCR nu vor găsi o portiță de scăpare și din această lege și asta pentru că le sunt afectate evident veniturile actuale sau ale celor ce vor ieși la pensie în perioada următoare.

Citește si:  Pensii speciale vs banii din PNRR

Sursă foto: infofinanciar

Dan AGACHE

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei