22.7 C
Reșița
vineri, 30 septembrie 22

„Pră munce la Semenic, treșe-un mândru dă voinic“ – Ana Pacatiuș

Banatul are un imens potențial turistic. De la plajele de pe malul Dunării, la Clisura care îți taie respirația până la munți înalți și stațiuni balneare sau lacuri cu apă cristalină, Banatul Montan îți oferă totul.

Problema este că infrastructura care duce la aceste minunății este sub orice critică. Și pentru că tot a venit iarna și de câteva zile suntem deja în luna decembrie, vă propun ca astăzi să urcăm pe muntele ce străjuiește semeț municipiul Reșița, Semenic.

Stațiunea turistică Semenic este situată în munții cu același nume. Munții Semenicului reprezintă cea mai importantă subunitate a Munților Banatului. Fac parte din grupa sudică a Carpaților Occidentali, culminând cu vârful Piatra Goznei (1447 metri) și vârful Semenic (1445 metri).

spot_img

Complexul turistic se găsește la peste 1400 m altitudine, între vârfurile Piatra Goznei și Semenic. Cu toate acestea, clima este blândă și ușor suportabilă, chiar și pentru copiii mici. În timpul iernii, temperaturile se situează între -25 gr C până la +6 gr C, vara între +10 gr C și +25 gr C.

Semenicul este unul dintre puținele locuri din țară unde zăpada persistă chiar și șase luni pe an, timp în care turiștii pot schia în voie, la prețuri acceptabile. Tot în zonă, însă la Văliug, a fost amenajată cea mai lungă pârtie de schi din țară, de 5,8 kilometri, și o alta, de 800 de metri, dotată cu nocturnă și tunuri de zăpadă artificială”, aflăm din descrierea stațiunii de pe un site de turism.

Pentru a ajunge în stațiune există două căi de acces. Prima, prin Reșița – Cuptoare – Văliug – Pasul Prislop – Semenic, iar a doua, prin Caransebeș – Slatina Timiș – Brebu Nou – Trei Ape – Pasul Prislop – Semenic. Traseul este superb. Șoseaua este acceptabilă până în Prislop, de unde începe calvarul. Poate tocmai de aceea drumul județean 582 E a fost denumit de turiști „Drumul Oaselor”.

De cum intri în stațiune vezi cum zace „maiestuos” fostul Hotel Semenic. Geamurile sunt sparte, tencuiala este căzută, acoperișul ruginit, iar fostele săli de mese și camerele au devenit adăpost pentru oamenii străzii, și ei, ocazionali, și depozite de gunoaie.

Situația se repetă la fiecare pas. Hoteluri, pensiuni, cabane stau abandonate de ani buni. Investitorii au părăsit zona pentru că infrastructura degradată ține turiștii la distanță.

Unele clădiri sunt de vânzare. Un mare complex turistic, format din mai multe corpuri construite majoritar din piatră, este scos la mezat. Atât de greu se vând proprietățile aici, încât deținătorul a menționat pe anunț că vinde hotelul „complet sau pe bucăți”.

Trecând peste toate ruinele din stațiune, ajungi la antene. Cel mai înalt punct, de unde poți vedea întreaga vale de sub Semenic. Priveliștea este superbă, iar norii ajung până spre sol. Ai senzația că îi poți atinge. Din păcate, frumusețea Munților Semenic este umbrită de aspectul fantomatic al clădirilor care, cândva, primeau cu multă căldură turiștii.

Dar vine zăpada, așternută deja într-un prim strat, iar albul ei imaculat, pârtiile pline, veselia și exuberanța tinerilor face ca cenușiul stațiunii să fie mai puțin vizibil. Nu ratați așadar o minivacanță într-un decor de iarnă perfect pentru împătimiții sporturilor iernii, dar și un prilej bun de a respira un aer curat, la peste 1400 de metri altitudine.

Dan AGACHE

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei