fbpx
21.7 C
Reșița
marți, 28 mai 24

Primul caz de anus contra politicii „la Caraș“! Primarul Popa îl susține pe Lala la Lăpușnicu Mare!

Primarul Ioan Popa și directorul Ocolului Silvic Banatul Montan OSBM- ing. silvic Mihai Moatăr au susținut astăzi o conferință de presă, la care au luat parte și tehnicienii silvicultori, pe marginea nemulțumirii legate de sumele restante ale unor primării, care ar putea conduce la un blocaj de funcționare al acestei regii autonome.

În acest sens, silvicultorii au anunțat pichetarea sediului primăriei din comunele Lăpușnicu Mare și Iablanița, dar protestul acestora s-a lovit de un refuz în cazul alesului Mihaela Drăgilă, cea care ar fi înghețat relația cu Ocolul Silvic Banatul de Munte, regie la care ar avea de achitat o sumă de peste 780 de mii de lei. De altfel, edilul Drăgilă s-a arătat, de-a lungul timpului, ostilă în cazul mai multor decizii luate la nivelul conducerii OSBM, astfel încât, în acest moment, nimic nu mai pare de recuperat în relația tensionată dintre fondatorul acestei regii autonome

Mai exact, primarul Reșiței, Ioan Popa, unul din fondatorii ideii de Ocol Silvic al Banatului de Munte – entitate juridică separată de ocoalele Romsilva, o acuză în mod vădit pe Mihaela Drăgilă de interese de ordin politic în cazul blocajelor pe care le-a făcut și continuă să le facă la adresa ocolului, dar și de o atitudine dictatorială pe care aceasta o demonstrează în cazul protestului prin care silvicultorii ar fi dorit să-și exprime în mod pașnic nemulțumirea pentru neajunsurile cu care se confruntă.

În ceea ce privește soldul neachitat al primăriei Iablanița, acesta este în sumă de 642.034 lei din care s-ar șterge suma de 188.870 de lei, ca urmare a dividendelor ce revin primăriei în urma masei lemnoase ce i-a revenit după acțiunile întreprinse de OSBM.

Ocolul Silvic Banatul Montan – OSBM reunește păduri private din arealul a 24 de comune și orașe din județene Caraș-Severin și Timiș.

Protestul silvicultorilor a fost interzis de doamna primar Mihaela Drăgilă, iar acest lucru denotă niște metehne neadaptate la aceste vremuri. Astăzi dreptul la liberă exprimare, la protest este garantat de Constituția României. Ca o paranteză, atunci când niște oameni de la Moldova Nouă au solicitat la Reșița dreptul de a protesta în centrul civic, ca urmare a unor nemulțumiri, deși putea protesta la Moldova Nouă, le-am acordat acest drept, pentru că oamenii trebuie să-și manifeste nemulțumirile.

În calitate de președinte al  Ocolului Silvic Banatul Montan, de la înființare și până astăzi am avut parte de mari probleme în a ne recupera banii pe pază și administrate la Lăpușnicu Mare. Cu vehemență ni s-a refuzat plata celor 1860  de hectare de pădure de la Lăpușnicu Mare, care sunt administrați de angajații OSBM. Cu alte cuvinte, atunci când cetățenii care au păduri vin și solicită să se facă defrișări, noi cu colegii noștri mergem și le rezolvăm problemele.

La un moment dat s-au acumulat datorii de circa 1 milion de lei de către primăria Lăpușnicu Mare. Am acționat în instanță pentru recuperarea acestei sume, până la Înalta Curte de Casație și Justiție. Am obținut o sentință definitivă și executorie. Am fost contactat de Mihaela Drăgilă pentru o eșalonare, o păsuire a banilor pe care primăria trebuia să îi plătească, care s-ar fi întins pe următorii 10 ani. Nu puteam să fac acest lucru fără acordul celorlalți colegi din primării. Și bine că nu am făcut-o pentru că, iată, astăzi suntem din nou în aceeași situație, cu o datorie care se apropie de 800 de mii de lei.

Vreau să se înțeleagă că Ocolul Banatului Montan este bine manageriat, fiind pe profit în ultimii ani, iar aceste profituri generate, chiar dacă nu vorbim de sume mari, însă ele se întorc către primării. Cu alte cuvinte, ceea ce vreau să înțelegeți este că nu avem alte probleme decât relația cu această primărie de la Lăpușnicu Mare.  

Rațiunea pentru care am înființat acest ocol silvic a fost acela că politica guvernamentală spune că în cazul pădurilor private este bine să ieșim din Romsilva care este ocupată de pădurile mari pe care le administrează pentru statul român.

Fac un apel la primărița Mihaela Drăgilă să se oprească cu aceste demersuri și să-i plătească pe oamenii din spatele meu (silvicultorii prezenți la conferința de presă de la sediul Ocolului Silvic al Banatului Montan). Am propus în Adunarea Generală a Acționarilor a OSMB din luna ianuarie 2024, ca primăria Lăpușnicu Mare să nu mai facă parte din rândul primăriilor care alcătuiesc Ocolul Silvic al Banatului Montan, dar primăria Lăpușnicu Mare a contestat ședința ca fiind ilegală, nestatutară, etc. aflându-ne, din această cauză, într-un nou proces, în acest moment“.

Primăria comunei Iablanița, aflată până deunăzi în aceeași situație cu administrația din Lăpușnicu Mare, ar fi fost constrânsă la plată, datoria fiind cifrată la aproape 450 de mii de lei, conform șefului de ocol, Mihai Moatăr. Doar că, în cazul Iablanița, Moatăr afirmă că această primărie și-a arătat disponibilitatea de a reduce creanțele pe care le are în raport cu ocolul silvic pe care îl conduce.

Pentru că nu poate recolta masă lemnoasă, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a plătit  396 de mii de lei iar din 2019 și până astăzi, doamna primar a primit prin programul Silvomediu peste 250 de mii de lei. Așadar, doamna ar fi avut posibilitatea și banii suficienți ca să ne plătească datoria. Două procese câștigate la Înalta Curte au făcut ca să putem recupera parte din datoria acestei primării. Deci plățile le-a făcut în general constrînsă de instanțele judecătorești, de executor sau doar prin plata a unor părți din datorii“, a ținut să afirme, în același context, Mihai Moatăr, directorul Ocolului Silvic Banatul Montan – OSBM.

În timpul conferinței au intervenit și voci din rândul silvicultorilor care au contestat modul arogant în care sunt tratați de edilul comunei Lăpușnicu Mare, Mihaela Drăgilă. „Noi ținem la Ocolul Silvic pentru că avem în spate oamenii din comunitățile noastre. Noi trăim între oameni. Nu se poate să stăm cu o datorie de 8 miliarde iar doamna primar să ne sfideze în felul acesta! Doamna are o singură temă: ca noi, cei de la Ocolul Silvic Banatul Montan să dispărem!“, afirmă reprezentantul salariaților din OSBM (foto).

Despre recuperarea datoriilor, edilul Reșiței și președintele AGA OSBM, Ioan Popa, a completat: „am fi putut pune sechestru pe terenurile, mașinile, bunurile, activele primăriei de la Lăpușnicu Mare. Dar am evitat acest lucru pentru că era jenant să ajungem în această situație. Dar observ că nu avem alte modalități prin care ne putem recupera resursa financiară“, a transmis primarul Popa, cel care a vorbit și despre faptul că la baza relației tensionate cu primarul de Lăpușnicu Mare, Mihaela Drăgilă, ar putea sta și componenta politică.

Revenind la titlul articolului, ce pare să nu aibă nicio legătură cu problemele enunțate de conducerea Ocolului Silvic al Banatului Montan, anunțata candidatură a fostului edil din Valea Almăjului, Ion Lala (demisionat din funcție în 2017) la funcția de primar al comunei Lăpușnicu Mare, ar putea găsi un susținător frenetic chiar în primarul municipiului reședință de județ, liberalul Ioan Popa, cel care ar putea trece (de această dată) peste orice resentiment doctrinar legat de partidul pe listele căruia Lala ar putea candida pe data de 9 iunie.

Sergiu TABAN

 

6 COMENTARII

 1. Popa mare papagal și misogin. Am citit articolul din Expres de Banat acolo doamna în cauză io trage în freză Tăițelului la greu și are dreptate că nea Popa prea se dă MegaPower in Action pe banii care nu îi are. Se înfundă haznaua Pas cu pas …

 2. Sincer nu știu cine are dreptate, totuși nu văd nimic misogin în poziția lui Popa , e o doamna și i se adresează cu doamna primar.

  • Parcă îi stă pe vârful limbi să o spună, nu știți cum le tratează pe cele de la casierie, etc.Gura păcătosului adevăr grăiește 😉😆😇

 3. Stefan cel Mare si Sfant avea o teorie foarte interesanta. Se batea cu polonezii, se batea cu turcii, dar niciodata cu polonezii si turcii in acelasi timp. Popa incet incet deranjeaza tot mai multa lume cu nevoia lui constanta de fonduri de oriunde.

 4. Încet, încet, se strânge lațul! Rupt complet de realitate, primarul duce PNL către pierderea alegerilor cam peste tot în Caraș-Severin!

 5. ”… Mai exact, primarul Reșiței, Ioan Popa, unul din fondatorii ideii de Ocol Silvic al Banatului de Munte … o acuză în mod vădit pe Mihaela Drăgilă de interese de ordin …”

  “Natașa davai katizația!” (Наташа давай …)
  Să traduc?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei