fbpx
-0.3 C
Reșița
marți, 31 ianuarie 23

Faliment iminent? Aprobarea planului de reorganizare al UCM Reșița ar putea fi contestată!

 

Planul de reorganizare al celei mai vechi companii industriale românești bate pasul pe loc, după ce strategia propusă de actualii administratori ai UCM Reșița, societate care se zbate într-o stare de insolvență prelungită de mai bine de 10 ani, nu a fost aprobată de Adunarea Generală a Acționarilor.

Să mai spunem că la baza acestui plan de reorganizare ar trebui să existe o evaluare realizată de experți, una care în cazul societății UCM Reșița e mai veche de 4 ani de zile (în 4 ani se pot întâmpla multe, nu-i așa?)? Ori că Administratorii Speciali au omis, cel mai probabil, în planul discutat astăzi, valoarea imobilizărilor necorporale, dacă ne gândim doar la know-how-ul recuperat de la HYE, care valorează peste 29 milioane lei, fiind diminuate astfel averea reala a UCM Reșița și valoarea de îndestulare a creditorilor, rezultatele curente fiind dezastruoase, conform datelor financiare de la 30 Iunie 2021.

spot_img

Cu toate acestea, planul de reorganizare a fost depus de Administratorul Judiciar și va fi supus votului Adunării Creditorilor, astăzi, 7 septembrie.

Planul de reorganizare al UCM Reșița ar putea veni la pachet cu concedieri masive!

Să spunem că administratorul judiciar al UCM Reșița, poate depune planul de reorganizare, conform legii 85/2014, de la data desemnării sale și până la îndeplinirea unui termen de 30 de zile de la data publicării tabelului definitiv de creanțe.  La cererea oricărei părți interesate sau a administratorului judiciar, judecătorul-sindic poate prelungi cu maximum 30 de zile, pentru motive temeinice, termenele de depunere a planului.

Planul va putea să prevadă fie restructurarea și continuarea activității debitorului, fie lichidarea unor bunuri din averea acestuia, fie o combinație a celor două variante de reorganizare.

AAAS și ICESA în acord pentru fuziunea UCM Reșița cu Hidroelectrica!

Ceea ce trebuie să reținem este că Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului, AAAS-ul este în acest moment autoritatea care decide viitorul UCM Reșița.

Iar AAAS nu  a fost de acord cu distribuirea propusă inițial și a propus fuziunea UCM Reșița cu Hidroelectrica pentru recuperare 100% a creanțelor statului, varianta susținută și de acționarul ICESA și comunicată tuturor părților implicate.

Care sunt variantele pentru continuarea activității la UCM Reșița, fie ea sub un brand nou?

Vânzarea de active către Hidroelectrica, ar însemna dispariția locurilor de munca, falimentul actualei societăți UCM Reșița care rămâne fără obiect de activitate, mijloace de producție, dar cu toate datoriile curente. Aceasta ar însemna că statul, prin AAAS va lua puțin din datoria înscrisă la masa credală și nimic din cea curentă, aceasta însemnând o pierdere de circa 400 de milioane lei.

În celălalt scenariu, prin fuziunea cu Hidroelectrica, statul păstrează locurile de muncă, recuperează integral datoriile trecute și prezente și ar evita cheltuiala Hidroelectrica cu cumpărarea activelor (aproximativ 120 milioane RON).

Trebuie remarcat faptul că în toate scenariile propuse, poziția acționarului majoritar actual nu contează, fie că el poartă numele Chebuțiu sau Preda, demonizații de serviciu, cei care, paradoxal, nu s-au aflat la conducerea UCM Reșița în ultimii 10 ani de insolvență, în care societatea UCM Reșița a generat datorii la statul român de peste 115 milioane RON!

Ca o concluzie personală, datoriile curente enorme ale UCM Reșița, care se apropie de valoarea activului, nu pot semnifica, în fața logicii financiare, decât un faliment nedeclarat.

Citește și Situație alarmantă la UCM Reșița: datorii la stat de 115 milioane lei, acumulate în 10 ani de insolvență!

Președintele AAAS, Cătălin Stancu: Dacă nu se aprobă planul de reorganizare, angajații UCM Reșița merg acasă!

Sergiu TABAN

Ai imagini sau informatii care ar putea deveni o stire?
Trimite-ne un mesaj la numarul 0722441304 sau pe WhatsApp la 0751193203.

4 COMENTARII

 1. Cea mai bună soluție? Una, legislativă, care să permită conversia datoriilor în acțiuni. Astfel, statul român ar deveni acționarul cu peste 90% din total, permițând astfel continuarea activității. Mai greu ar fi cu capitalul de lucru și cu investițiile strict necesare, unde ar trebui făcută o înțelegere (plan, cum i-o zice) cu Hidroelectrica… Dar, cine să se ocupe!?

 2. „Administratorii Speciali au omis, cel mai probabil, în planul discutat astăzi, valoarea imobilizărilor necorporale, dacă ne gândim doar la know-how-ul recuperat de la HYE, care valorează peste 29 milioane lei, fiind diminuate astfel averea reala a UCM Reșița și valoarea de îndestulare a creditorilor …”

  Ce să ştie un contabil sau jurist de estimarea valorică a unui know-how (soft)?
  Că uzina e de conserve, tunuri sau locomotive, în capul lor e (valoric) totuna (hard).

 3. Nu este nimic paradoxal in faptul ca, Chebutiu si Preda nu au mai fost la conducerea UCMR.
  Eu personal am lucrat cu ei si punctul meu de vedere este ca nu au inteles afacerea UCMR.
  Au distrus fluxuri de productie, a caror rol era echilibrarea vanzarilor pe diferite piete, in evitarea dependentei de una singura. Lucrul aceste a dus la situatia de astazi, coroborat cu situatia financiara la momentul plecarii lor.
  Valoarea uzinei se poate discuta atat timp cat ea exista, vedeti situatia din Mociur, asa usor este sa dispara o traditie cu know-how-ul ei cu tot.
  Au disparut Electroputere , IMGB, Aversa, Tractorul, Aro si ce know-how aveau !!!

 4. Know – how nu înseamnă ,, SOFT ” ( program informatic ).Faptul că ne aflăm în era digitalizării , nu schimbă semnificația mult mai largă a acestui termen ( spre exemplu , şi in prezent poți inventa respectiv transpune pe o planşă desenată creația ta / o piesă , sau un ansamblu de piese ce alcătuiesc un obiect distinct şi funcțional conform destinației sale , iar tu să nu doreşti neapărat să digitalizezi proiectul respectiv ; poți fabrica piesele în mod clasic , hand made în parte… folosind strungul / freza – raboteza , maşina de găurit ş.a.m.d. ,,clasice” , sau poți să o faci pe unele având comanda numerică / electronică…caz în care trebuie ,, să digitalizezi creația ta ” ( proiectul tău va deveni ,, SOFT ” prin transpunerea / programarea şi ,,imprimarea/ scrierea” acestuia pe un suport / mediu electronic de stocare a datelor…precum dischetă / CD / DVD / memory stik , Hard Disk…Hard Drive etc.) pentru a ,, o vedea / citi / înțelege ” şi ulterior executa în parte… sau în tot maşina ( respectivele utilaje anterior enumerate , mai sânt multe altele dar am exemplificat doar câteva astfel , pentru a fi pe înțelesul oricui ) .Deci , în concluzie , nu este obligatoriul ca toate ,, patentele ” / brevetele de invenție – producție ş.a.m.d ( adică ceea ce se află înregistrat la O.S.I.M. / O.E.B. / O.M.P.I.) de exemplu , inclusiv procesul de producție ) să fie în format electronic.A nu fi confundat O.S.I.M. cu O.R.D.A. Deasemenea nu confundați scanarea / fotografierea unui desen tehnic ( devine astfel ,, digitalizat ” prin transpunerea lui în format electronic…ex : pdf , jpeg etc. / dar nicidecum nu îl poți denumi ,,soft” ) cu ,,programarea” ( care foloseşte ,, limbajul electronic ” /sistemul binar…cel mai cunoscut şi folosit în prezent ; sau un cu totul alt ,, limbaj ” folosit de noile computere / calculatoare cuantice ).

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei