fbpx
3.7 C
Reșița
joi, 07 decembrie 23

Abandonată și distrusă de hoți, moara de la Valeapai, salvată de voluntarii „Acasă în Banat”

Cu multă determinare, din dragoste pentru patrimoniul bănățean și perseverență, voluntarii Asociației Acasă în Banat continuă proiectul de salvare de la distrugere a morilor din Caraș-Severin, ultimul astfel de obiectiv intrat în atenția voluntarilor fiind Moara de la Valeapai, comuna Ramna.

Potrivit celor de la „Acasă în Banat”, moara a fost construită în anul 1864, pe râul Pogăniș, a fost refăcută în 1906 și a funcționat până la începutul anilor 2000. De atunci a fost abandonată și a început să se degradeze în mod accelerat. Și cum un rău nu vine niciodată singur, în urmă cu câteva săptămâni, hoții de fier au intrat în moară și au distrus iremediabil valțuri vechi de peste 100 de ani, instalații și angrenaje unice, totul pentru a extrage cât mai mult metal.

Misiunea noastră a fost să oprim distrugerea morii și a o pregăti pentru o nouă viață. Ne-am adunat, cu mic cu mare, peste 40 de voluntari, de toate vârstele și am petrecut o zi minunată în acest loc încărcat de istorie, dar și cu un peisaj extraordinar.

A fost nevoie de o curățenie generală, de defrișarea vegetației sălbatice din jurul clădirii, de stabilizarea unor porțiuni aflate în colaps, de blocarea ferestrelor și ușilor sparte, dar mai ales a fost nevoie de voie bună! A fost o zi cu soare, am făcut multă treabă și ne-am bucurat de fiecare moment petrecut împreună la Valeapai.

Mulțumim Primăriei pentru sprijinul oferit, mulțumiri bucătarului Octavian Ursulescu și familiei, mulțumiri oamenilor din sat care ne-au omenit cu bucate și turte (gogoși), și ne-au ajutat să o scoatem la capăt cu organizarea”, a declarat neobositul Radu Trifan, președintele Asociației Acasă în Banat.

foto: Acasă în Banat

Lorena POENARU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Știrile zilei